Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak zlehka zamícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků.
2
Velký plech na pečení dobře vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem, nalijeme polovinu piškotového těsta, na těsto nakrájíme oloupaná jablka na plátky nebo menší kousky, ochutíme skořicovým cukrem a zalejeme druhou polovinou těsta. Povrch posypeme mletými ořechy a pečeme (horkovzduch) na 150 °C asi 15 min., až povrch zrůžoví.
3
Jindy můžeme pro obměnu do jablek přidat např. rozinky nebo jednu polovinu těsta přibarvit kakaem. Pokud jsme polovinu těsta špatně odhadli a jablka někde nejsou zcela těstem přikrytá, vůbec to nevadí, věřím, že vám bude chutnat i tak.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
markéta
|9. 6. 2015 22:20
Naprosto souhlasím, vrchní těsto udělalo škraloup jako třeba šlehané bílky a při krájení je tvrdý a popraská, těsto je přeslazené a vlhké, až jsem si myslela, že je to sražené. více už nepeču :-(
dixm
|25. 8. 2013 17:38
Výborný koláč, všem moc chutnal...lehký, rozplývá se v puse :-) Dala jsem o 1 vejce víc a o 40 g mouky víc...takže těsto bylo asi trochu tužší než mělo být, ale i tak piškot krásně naběhl a byl nadýchaný, takže super ;-) příště ho zkusím s nějákým krémem nahoru :-)
Helena
|4. 10. 2012 13:02
Je výborný, moc nám chutná :-)
MARTINKA
|30. 9. 2012 14:26
JDU DO NĚJ POTŘEBUJI SE ZBAVIT JABLEK... :-! :-[
Dandul
|11. 10. 2011 13:14
Tak jsem si přečetla samou chválu tak se do něj tedy pustím :-)
vynikajcí piškot,dali jsme si na to ještě šlehačku a je to bomba,nevím co té paní Zuzaně nechutnalo,asi se jí to nepovedlo
Jarmila P.
|19. 3. 2009 10:20
Pani Zita, ako robíte krém zo šľahačiek a kyslých smotán?
Zuza N.
|19. 9. 2008 09:16
Tak tenhle recept, už tedy rozhodně dělat nebudu. Dělala jsem vše podle receptu, ale řezy jsou přeslazené a nedrží tvar. Měla jsem tam dát míň toho cukru, jak tady píšou v komentářích. Ale stejně se to rozpadá..No jo no, nemůže se vždy a vše vydařit..
Danka Snášelová
|14. 9. 2008 17:10
Řezy jsou výborné, tak jako všechny recepty od paní Hely. Držela jsem se přesně receptu. Jenom na doporučení Jiřiny Hrnčířové jsem přidala více jablíček. Ani s ořechy jsem nešetřila - povrch pořádně posypala NAHRUBO NASEKANÝMI ořechy. Je to lehký, vláčný a velice dobrý jablkový moučník, provoněný ořechy. Dávám 1.
Danka Snášelová
|14. 9. 2008 17:09
Řezy jsou výborné, tak jako všechny recepty od paní Hely. Držela jsem se přesně receptu. Jenom na doporučení Jiřiny Hrnčířové jsem přidala více jablíček. Ani s ořechy jsem nešetřila - povrch pořádně posypala NAHRUBO NASEKANÝMI ořechy. Je to lehký, vláčný a velice dobrý jablkový moučník, provoněný ořechy. Dávám 1.
lenka galvasová
|14. 9. 2008 14:27
Musím tento velmi jednoduchý recept pochválit.Je i pro absolutní začátečnice.Příště zkusím "nastavit"podle Lenky.
Lenka Lédlová
|13. 9. 2008 18:50
Před chvíli jsem upekla a je to výborné ... sice jsem doma mělo jen 3 vejce, tak jsem to nějak splácala dohromady :-)) a zase jsem měla více jablek, takže jsem nakrájená jablka dala ještě na horní vrstvu těsta, posypala skořicí, strouhanými ořechy a je to fakt výborné ... ještě si na to umím představit šlehačku při podávání ... ale to už je zase trochu kalorické :-))))) Děkuji za recept :-))
Jiřina Hrnčířová
|5. 8. 2008 19:05
Včera jsem upekla a už skoro nejsou.Jsou výborné a křehké jen bych příště nešetřila s jablkama tak se mi jich zdálo dost,ale po upečení se pěkně rozpekly a skoro nejsou cítit.Tak jablíčkama nešetřete a dobrou chuť.
Zita Matejkova
|30. 10. 2007 00:45
Stejně je budu dělat tak,jak jsem napsala protože pak jsou to žravé řezy jablečné,fakt.
Zita Matejkova
|29. 10. 2007 15:30
Helo,luxusní byly,už nejsou!
Hela -
|29. 10. 2007 10:09
Jsem ráda, že vám chutnalo. Paní Zito, když máte pouze velký plech, zkuste si pečící papír na plechu v požadované velikosti "zlomit" a zašprajcnout třeba 2 lžícemi aby nepustil těsto dál (já sama na to mám přesně uříznutý hranolek dřeva) a zkuste si recept v originálním provedení. Myslím, že vám bude chutnat i tak. Na mě je ta vaše varianta až moc luxusní.Tenhle koláč dělám vždycky, když nejdřív hodinu prohlížím kuchařku a pak to stejně skončí u něj. A ještě k tomu množství cukru. Uvědomila jsem si, že sama teď dávám cukru méně. Přemýšlela jsem nad tím a uvědomila si, že ta správně kyselá jablka (štrůdláky) snad už ani nejsou, ale recept starý mraky let jsem si nepřepsala. Ani jsem nevzala v úvahu, že i vejce jsou menší a už tedy neplatí "piškotové pravidlo" na jedno vejce 6 dkg cukru a 6 dkg mouky.
Zita Matejkova
|28. 10. 2007 14:42
Paní Helo,moc děkuji za recept,těsto jsem dala pouze dolů,mám velký plech,na to jablka,skořici,rum,ořechy,pekla na 170st.cca30 min,po vychlazení jsem na to dala krém ze 2 šlehaček a 2 zakysaných smetan a posypala 2 skořic.cukry-luxusní mňamka a rychlá.Cukru jsem dala pouze necelých 20dg a úplně stačilo.Za 1!!!
Jana z VM
|22. 10. 2007 14:25
V sobotu jsem vyzkoušela, do druhé části těsta jsem nastrouhala čokoládu. Vůbec nevadilo, že jsem neodhadla množství těsta a plátky jablek trochu koukaly. Bylo to moc, moc dobré, dávám jedničku !! Rychlé, lehounké, velice chutné. A toho cukru fakt stačí jen 18 dkg a když jsou jablka sladší, stačí i 15 dkg.
Věra z Dc
|16. 10. 2007 11:59
Vyzkoušela jsem a těšila jsem se že vám tuto dobrotu vyfotím, ale večer mi zbyl jenom prázdný pečící papír na plechu :-( Je to lehký, rychlý a dobrý moučník. Dala jsem jen 180 g cukru a plně postačilo. také doporučuji těm kdo nevyzkoušel a má po ruce dostatek jablíček :-))
Markéta
|14. 10. 2007 15:45
Vyzkoušela jsem a jsou vynikající, doporučuji všem vyzkoušet.
Aninka
|14. 10. 2007 08:54
Dobrota chutnalo moc.
Vava -
|13. 10. 2007 21:40
Jednoduché a chuťově vynikající. Dobrota za chvilku a recept pro moje "obě ruce levé"