Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do sterilizovaných sklenic společně s bylinkami, česnekem a chilli. Zalejeme olejem a uzavřeme.
2
Vydrží nám hodně dlouho, nejstarší sklenice mám asi 5 let a jsou pořád v pořádku. Olej z rajčat používám do salátů, na potření pizzy a nakládání masa.
3
Ocet je také skvělý do salátů a nakládání, nebo všude tam, kde se používá ochucený ocet.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lenka
|16. 9. 2013 10:43
Zdravim :-)
Chtěla bych se zeptat, jak se postupuje poté, co zalijeme olejem. Už nezavařujeme, pokud ne jak to že vydrží tak dlouho? :-)
díky moc za odpověď
Jana H.
|14. 5. 2012 18:42
Prečítala som si recept na rajčata. Zaujala ma poznámka, že sa dajú bežne kúpit v zelenine a za super cenu. V ktorom je to meste? Je to rok starý recept, no ktovie :-[ , možno sa luckymili ozve?
Jarka O.
|5. 2. 2012 19:49
Pořád ještě nejsem vedená jako autorka této fotky!!! Co tam děláte, sakra!
Jarka O.
|6. 9. 2011 14:00
Prosím změnit autora fotky, fotka je moje. Děkuji :-*
Petra
|10. 8. 2011 17:15
Muzete je jist jen tak Je to desna dobrutka. Nebo je muzete pridat k testovinam, masu, k ryzi, do rizota atd... :-)
mirka
|24. 6. 2011 15:31
chtěla bych se zeptat, na co se ta rajčata používají, nebo se jí jen tak? díky
Včera jsem si poprvé koupila vážená sušená rajčata v nálevu s olejem. Ještě nic tak vynikajícího jsem nejedla.úplně mne uchvátily a to jsem vzala jen 5 dkg na ochutnání.Takže další pamlsek,který budu milovat.
Radek P.
|16. 11. 2010 11:45
Tak mě se teda dle tohoto receptu rajčata nepovedla,s tím octem jsou rajčata kyselá.
Jen hlásím, že v naší výborné prodejně zeleniny mají znovu sušená rajčata z nové sklizně a od loňska podražila o pouhou korunu. Takže 20,-Kč/100g ;-)
Jarka O.
|21. 2. 2010 20:03
Naprosto úžasná záležitost, moc chválím, dávám 1 a posílám fotku. Sušená rajčata z Itálie bez nálevu prodávají u nás v obyčejné zelenině na váhu, 100 g za 19,- Kč.
Ivana
|1. 2. 2008 12:00
Nakládám do normálního oleje (přítel nemá rád olivový pro jeho zvláštní chuť), česnek krájím na plátky a je to naprosto luxusní záležitost. Jen to sušení rajčat trvá věčnost
Hedvika
|3. 5. 2007 16:57
Ještě malou poznámku k tomu receptu. Po zalití olejem je nutné obsah propíchat špejlí,aby vyšel všechen vzduch a nebyly tam bubliny.Mohlo by se to rychleji kazit. A těch 5 let je opravdu dlouho,ale určitě je to tak dobré,že to nevydrží ani týden:-))
Hedvika
|3. 5. 2007 16:19
Rajčata se dají dobře sušit v troubě,ale musíte mít opravdu dobrá zralá sladká rajčata. Nejlépe ta soudkovitá. Rozpůlíte na výšku,pokud je tam hodně vody,tak trošku vydlábnete a na plech dáte nějakou mřížku.Já používám grilovací. Na ni položíte rajčata řeznou stranou dolů,pokapete olejem ,horkovzdušnou troubu dáte na nejmenší teplotu,do dvířek strčíte vařečku,aby byla pootevřená a sušíte 8-12 hodin. Rajčata musí být suchá,ale vláčná. Pak naložíte třeba podle tohoto receptu,vypadá velmi dobře. Tak tak suším já u nás.
Majka Rončáková
|3. 5. 2007 14:37
Ráda bych věděla jak se suší rajčata u nás.
Jaromír Ančinec
|3. 5. 2007 01:42
sušené rajčata jsem poprvé ochutnal v Itálii po příjezdu jsem je ihned žádal v supermarketu a měli mě za blázna, dnes jsou běžné, drahé a většinou hnusné(teda ty v ČR) na Italské nedám dopustit a tento recept strašně rád zkusím!
Ivana Přikrylová
|8. 6. 2006 11:37
Dovezla jsem si sušená rajčata přímo ze Sidílie, takže Váš recept určitě vyzkouším. Díky
luckymili
|8. 6. 2006 10:23
Ne, už není třeba dále tepelně zpracovávat. Tento recept přivezl můj tatínek před spoustu léty z Itálie a maminka ho dlouho připravovala podle staré tradice z rajčat sušených na slunci.
Ivana Přikrylová
|6. 6. 2006 15:04
Ty sklenice se pouze uzavřou a už se tepelně nesterilizují?
luckymili
|5. 6. 2006 19:30
Myslím, že to je podmíněno kvalitou olivového oleje.
Airan
|3. 6. 2006 16:56
Velice zajimavi recept, dekuji. Akorat me zarazi ta doba skladovani 5let - zelenina sterilovana se ma zkonzumovat do roka, marmelady a kompoty do 24mesicu. Ne ze by byli pak zkazeni ale meni se chut. Jinak napad na pouziti oleje a octa je uzasny!