Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty.
Dáme trošku džemu na studený talířek a pokud se zdá po vychladnutí málo tuhý, přidáme lžičku kyseliny citronové. Plníme do horkých sklenic a pořádně zavíčkujeme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
milan
|18. 9. 2014 19:01
a je to kravina, protože 50g nehraje žádnu roli, protože klidně se může víc nebo míň vypařit, záleží jaký jsou hrušky, kolik obsahují vody, to ale ženské nepochopí
milan
|18. 9. 2014 18:59
hehehe, tak to máte sakra pravdu, ony ženské jsou špatné kuchařky proto, že nedokážou experimentovat a striktně se drží mnohdy přiblblého návodu :-))
Zuzana
|1. 9. 2014 20:15
Tak jsem dneska zkusila tuhle marmeládku a nevim jestli jsem měla nějaký super zázvor ale těch 40 gramů mi udělalo marmeládu tak děsně štiplavou, že nebyla cítit chuť hrušek. Naštěstí mám hrušek dost, takže jsem přidala asi jednou tolik a už je to lepší. jen se hrušky ze začátku tvářily, že se jim nechce tuhnout, ale ja je nakonec přemluvila recept fajn, marmeláda je neobvyklá ale příště budu asi takto výraznou surovinu dávat postupně
Dobrý den, prostě se dá jen ovoce a cukr :-) Případně další přísady, jako třeba právě zázvor. Marmeláda pak není tak tuhá, trochu stéká, ale zase nádherně vynikne chuť ovoce. Myslím, že se tomu říká klevela. Dělám tak skoro všechny marmelády.
Kačka Kuklice
|3. 6. 2014 21:09
Dobrý den mohu se zeptat jak jej děláte bez želír. cukru?mslím tím přesnej počet surovin a postup. děkuji
Marcela
|7. 12. 2013 22:39
No tohle funguje už dost dlouho. Prostě to někdy zkuste. Do marmelady se hold jíška nedává...
Bombastická :-) Odpoledne jsem udělala várku z 0,5kg hrušek v domácí pekárně a teď přidělávám, byly jen dvě malé skleničky a to je sakra málo :-D Jo a želírovací cukr vůbec nedávám, ani do jiných džemů, dávám jen klasický cukr (podle chuti). Nikdy se nic nezkazilo. Musí se pak ale hodně odpařit voda, to dělám v mikrovlnce, aby nebyl džem moc řídký.
lucie
|16. 10. 2013 13:16
alena - na želírovacím přípravku jsem letos četla, pokud je marmeláda málo hustá, přidejte kyselinu citronovou, hustá byla dost, proto nemám odzkoušeno. ;-)
alena
|8. 9. 2013 18:08
recept je výborný, ale od které doby kyselina citronová funguje jako zahušťovadlo???? to jste pěkně ulítla a raději to vymažte.
Jana
|20. 10. 2011 16:48
a slovickareni - 1kg ovoce/surove hmoty/ci prisad... hr+zaz+citr
Jana
|20. 10. 2011 15:00
Příspěvek starý jak svět, ale nedá mi to nereagovat.. :-D A takovou blbost může zase napsat jenom chlap! nevědoucí trotl :-D kdyby milý zlatý Milánek věděl, tak by si spočítal, že tento cukr (0,5kg) je na 1kg ovoce!! takže 950 g hrušek není žádná blbost... ale no stress, jsou to přeci JEN chlapi DDDD
Zázvor doporučuju nastrouhat najemno a použít želírující přípravek a míň než 0.5 kg cukru,protože i nám se zdál dost sladký,ale jinak zjímavý 8-)
Vlasta Smékalová
|15. 10. 2009 19:04
Chtěla jsem dát 1, ale prý už jsem hodnotila... tak alespoň slovně: tohle je naprosto famózní záležitost, Marcelo moc díky za recept... mimo jiné mi chutná i do čaje - 1 - 2 lžičky, a nejlíp když je citronový se zázvorem (Jemča)
lenka kučerová
|28. 9. 2009 14:42
Vynikající, dávám za 1. Dala jsem na radu spejska pokrájet tam citron bez dužiny. Ještě dodávám že by se měly z citronu oddělat i jedérka jinak by to mohlo zhořknout.
tereza R
|13. 9. 2008 09:34
Opravdu výborný, hodnotím 1*.Dělala jsem ze 4kg, použila Super želírovací cukr4v1 od Labety , balení 250g za cca 19,- Kč.Toto množství je na 1kg ovoce,+ 2 lžičky kys.citronové, bohatě stačí, perfektně ztuhlo. Hrušky jsem předkrájela na větší kusy, a pak použila tyčový mixér,nemusíte se pak zdržovat krájením na kousky.Zázvor je pikantní, dodá šmrnc. Doporučuji:-)
Milan
|10. 10. 2007 17:11
950g hrušek???? Tak takovou blbost může napsat jen praštěná ženská, tzn., že 1000g už je špatně?
Milan
|10. 10. 2007 17:07
950g hrušek???? Tak takovou blbost může napsat jen praštěná ženská, tzn., že 1000g už je špatně?
misa h.
|8. 10. 2007 10:40
Dvakrát měř - jednou řež. ...tak to jsem si musela po dlouhé době připomenout,protože já hloupá dala místo 40g zázvoru 400g, takže džem sice krásně voněl, ale má dost štiplavou chuť. I tak dávám 1 a těším se na druhý pokus - džem je originální.
Ivana C.
|21. 9. 2007 11:02
Taky jsem včera uvařila, přesně jako Anonym s želírovacím přípravkem. Džem je vynikající, ale bohužel ani ráno nebyl ve skleničkách tužší, stále tekl. Ale vůbec neva, spotřebujeme i tak. Určitě budu opakovat!
Anonym
|21. 9. 2007 08:23
Včera jsem tento džem udělala dle receptu.Je trochu sladší,tak jsem přidala trochu víc kys.citronové.Je výtečný ,fakt pecka.Příště zkusím ubrat trochu cukru a přidat želírovací přípravek,jak písla p.Martina M.( želírovací cukr nelze ubrat,nezhoustlo by to dostatečně).Jinak vše dle receptu.Doporučuji a dávám 1.:-) PS
Martina Marťáskovic
|18. 9. 2007 13:32
Původně jsem chtěla 2 až 3 kila hrušek - dostala jsem jich 10 kilo :-D Rodina pomohla loupat a čistit , jen jsem déle vařila , aby se mi odpařila část tekutiny dala jsem méně cukru a klasický želírovací přípravek . Nakonec jsem měla 36 sklenic :-)) Rozdávala jsem co to dalo a všem velice chutná , asi největší pochvala zněla , že je famózní :-)) Dávám za jedna a doporučuji vyzkoušet :-))
spejsek
|7. 9. 2007 18:20
já jsem dělala, ale z tvrdých hrušek a je to znát, tak ho použiju do koláčů. Jinak mě příjde sladký, ale určitě je dobrý. Možná dát ten citron i s dužninou, myslím jednotlivé měsíčky oloupat
Anna
|7. 9. 2007 08:11
Dobrý den,právě přemýšlím, co s pěknými popadanými hruškami na zahradě po vichřici... Chtěla jsem se zeptat, zda džem nebude moc sladký. Děkuji.
Ivana Samcová
|28. 8. 2007 05:57
Džem je výborný. Udělala jsem z něj 4 skleničky /sklenice od Vitakávy a pod./
Gabca
|27. 8. 2007 15:56
Kolik z tohoto mnozstvi asi udelam sklenic? Nikdy jsem dzem ani nic podobneho nedelala, tak chci letos zkusit. Navic zazvor miluju!
Dája
|7. 8. 2007 14:01
Úžasné, všem doporučuji!!
Petra Seibertová
|15. 9. 2006 15:44
Musím taky dát za 1*, džem je vynikající,lepší jsem snad ještě neokusila. Zázvor má velice zajímavou chuť.
Věra
|9. 11. 2005 08:26
Džem je vynikající zázvor dodá výbornou chuť. Opět další vynikající typ na konzumaci posbíraných hrušek.
Marcela Vrabcová
|29. 8. 2005 00:08
Asi to jde, ale ten cerstvy je nejlepsi. Da se koupit v Delvite a ve vetsich obchodech. Kdyz ho koupite vic, da se uchovavat ve stejnem prostredi jako brambory. Ma vic aroma a navic ty male kosticky jsou krasne v marmelade videt. Ted jsem ji delala zase z dvojite davky a pul kila hrusek jsem nahradila cerstvym ananasem. Hrusky povoli a rozvari se a ananas a zazvor delaji marmela peknou strukturu. No a zkusebni sklenicky uz zmizeliy...
Ivana
|26. 8. 2005 10:19
Při letošní nadúrodě hrušek určitě Váš recept zkusím, akorát by mě zajímalo, jestli bych mohla místo čerstvého zázvoru použít koření. Děkuji