Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za čerstvou, a hrách v ní uvaříme, na mírném plameni, do měkka. Během vaření je někdy potřeba přidat trochu vody, ale pěna, která při vaření vzniká se neodstraňuje - obsahuje množství cenných bílkovin, takže se vmíchává zpět do hrnce, dokud hrách nepřestane pěnit.
2
Zatímco se bude hrách vařit, připravíme si čóns, tj. směs koření, kterou dobře rozmícháme v 1 pol. lžíci oleje - v našem případě mletý kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, majoránku. Po uvaření hrachu by měla vzniknout tekutější kaše, ve které hrách rozmačkáme šťouchadlem, nebo rozmixujeme. Nyní přidáme koření - nejprve rozmačkaný (nebo na jemno nastrouhaný) česnek, zamícháme a chvíli povaříme, poté přidáme předem připravený čóns, opět zamícháme a chvíli povaříme.
3
Dále přidáme na jemno nastrouhané oloupané brambory, a na mírném plameni povaříme, za občasného míchání - brambory kaši dobře zahustí a nastaví. Kaši osolíme podle chuti, lehce opepříme, přidáme citronovou šťávu, a dobře promícháme. Nyní bychom již měli mít dobře hustou hrachovou kaši. Pokrm odstavíme z ohně. Na oleji téměř do hněda osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, kterou přidáme i s olejem do hotové kaše, a dobře promícháme.
Zdravím konečně pořádné recept na hrachovku bez masoxu a bez mouky ,místo ty brambory je super dát batáty a nebo dýně Hokkaido.
To je opravdu luxusní mňamka
Hrachovou kaši jsem nikdy neměla ráda. Dokud jsem ji nezačala vařit podle tohoto receptu. Syrový brambor přihazuji v polovině vaření k hrachu a mixuji pak dohromady s hrachem, moje zjednodušení.
Stáňa
|8. 11. 2016 21:53
Recept parádní, jen jsem omylem zmáčkla 5 hvězdiček, za mě má 1 !!! O:-)
Josef
|8. 11. 2016 17:43
Nejlepš hrachová kaše kteru jsem za posledních 68 let jedl!Jinak souhlasím že voda z namočeného hrachu se neslívá. :-)
Vynikající recept. Bála jsem se citronu, ale tvrdí tam muziku. Je to tak, jak jste říkala, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji!!!!
Pavla D.
|14. 7. 2016 12:25
Vynikající recept, bála jsem se toho citronu, ale trvdí tam muziku. Je to tak, jak jste řekla, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji za recept.
:-)
sewaltovi
|9. 7. 2014 20:02
Vynikající, naprosto dokonalá! Děkuji za inspiraci.
Martha
|16. 1. 2014 15:08
HRACHOVÁ KAŠE
- vracím se k receptu nahoře. Chyba v technologii hned na začátku ... Hrách by se měl proprat v několika vodách (teplé, studené, nejlépe pod sítem, příp. přebrat) a nechat namočený jak je uvedeno přes noc.
Pak už v žádném případě vodu nevylívat - totiž právě po dobu namáčení se z hrachu uvolňují nejzdravější látky potřebné pro naše tělo. Případné nečistoty jsme již odstranili důkladným mytím před namočením.
Přeji dobrou chuť.