RADA: Tradiční omáčky 9x jinak
Po přečtení vašich zkušeností/ jdu na to poprvé/ vařit guláš v tlakáči, jej budu vařit na menší tlak označený jedničkou,na dvojku - vyšší tlak si to nelajznu a plotýnku na elektrických kamnech snížím z 9. - tého stupně na stupeň 4 poté ,co začne z tlakáče unikat ventilem přetlak abych maso dusil menším tlakem . Koupené hovězí kostky hodlám dusit cca 25 minut ,pak otevřu hrnec a juknu co maso. Tak mi držte palce ,vy zkušenější než kuchař amatér.
Já tam málem dal opravdový bobky.... dík za upřesnění.
Díky za upřesnění, málem jsem tam šoupla bobkový list.
ne ty pindo, musí se jíst jenom s knedlama, jinak ti narostou oslí uši!!! Už si viděla gulaš co se nedá jíst s chlebem????? :-D
Guláš vaříme s láskou nejlépe zalít trochou piva at má říz! :-D :-P
Přátelé, kašlete na tlakac, kostky a bobky. S tím nelze vařit, jen prznit. Dejte si na čas a guláš pokuste, nejlépe přiklopeny v troubE.
Přátelé, kašlete na tlakac, kostky a bobky. S tím nelze vařit, jen prznit. Dejte si na čas a guláš pokuste, nejlépe přiklopeny v troubE.
dal jsem místo kmínu nové koření a místo vody necelou lahvinku Braníka, zbytek posloužil k osvěžení 8-) ...už to syčí v papiňáku, tak jsem zvědav na výsledek :-)
Tak už je v tlakáči,tak doufam,že se povede:-) :-)
diky, nevedel jsem co jsou bobky a mam asi ten samy tlakac, tak to udelam stejne :-)
Ještě že už mám nějaké ty zkušenosti v kuchyni a tlakáč jsem vypla po 20 minutách. Nechat to tam o 10 minut déle, tak nemám maso, ale srajdu. :-| Ale možná to bude tím, že jsem vařila v úplně novém tlakáči od Fagora :-) Jinak kdo neví, co jsou bobky, tak pravděpodobně byla myšlena syntetická hotová jíška od firmy Knorr (prodává se světlá a tmavá ve žluté a hnědé krabičce). Do guláše podle tohoto receptu patří samozřejmě ta tmavá <:-) Já ovšem guláš tímto nezkazím a zahušťuji chlebem :-P
Tolik nadšení z normálního guláše z tlakáče ? :-P Jezdíme do Rumunska s enduro motorkami a tamní babička nám vaří guláš v kolíku .. maso má naložené den do předu a to jsou kostky masa tak 5*5 i větší,hromada cibule ,čerstvé rajčata,paprika hafo česneku a vše dělá na ohni.. K tomu domácí knedlík.. To je guláš 8-) ale tenhle je také dobrý :-P
Právě dovařeno, uvidíme v neděli, zda sklidí pochvalu...
<a href=" http://www.buyviagraprize.com ">buy viagra no prescription</a>, 7837, <a href=" http://www.kamagraspecial.com ">cheap kamagra</a>.
<a href=" http://www.buyviagraprize.com ">buy viagra</a>, 1754, <a href=" http://www.kamagraspecial.com ">kamagra</a>.
Jo je to 8-)
Jo je to 8-)
jémine ,nevím co jsou bobky
prakticky veškeré omáčky vařím jedině v tlakáči...a taky mi chvilku trvalo, než jsem chytila ten správný grif :-) ale je to tak, že pokud v něm vaříte, občas hrnec nadzvedněte a zakvedlejte s ním. Tak se vyvarujete tomu, aby se v něm něco připálilo.
tak recep možna super ale jak tady spousta lidi piše malem bylo po mase .....behem chviličky voda fušč a mohlo byt vše spalene :-X možna by to chtěla přište lepe odmeřovat vodu a pak radi :-!
Musim pochvalit !!!!!!!!!!!!!!! Super ,rychle a chutne ;-) ;-) ;-) ;-) :-P :-P :-P :-P :-P
v jednoduchosti je síla,rychle si jdu přidat,než mi to někdo sní.......výýýýborný guláááášek....
Já skoro také a to jsem tam měla dost vody a už po 10 min podlila...maso sam tuhý a připálený. ...ale příště už budu vědět.
musíš se víc snažit ;-)
Díky za info.Dělal jsem to přesně podle návodu...Po 20 minutách jsem měl z guláše škvarky.. :-X .V papiňáku na ´mírný oheň..Maso bylo podlité ažaž...
Milá zlatá, 4 stroužky česneku, ne 4 paličky! To by bylo opravdu moc.
Výborný recept, jak v hovězím podání, tak jsem zkoušel i zvěřinu, konkrétně dančí, jen ta kostka, vždy jsem měl podstivý vývar z kostí, dávám za 1* vynikající!!! :-)
opravdu moc dobrý,vaříla jsem už hodně gulášů,ale ten je jednoduchý a vynikající,super!!!
guláš super, jen vývar je lepší pravý ale je jasné že vždy není jinak paráda
Výborný recept! Protože ted nemáme papiňák, tak jsem to dusila poctivě s doléváním vroucí vody skoro 2 hodiny (než maso změklo), ani jsem nepoužila ten vývar v kostce a je to bašta! A zítra bude ještě lepší! :-))
jednoduché! guláš výborný!
vařím teměř stejně a vždy je supr
Vyborný recept :-) pořád jsem se mořil z gulášem v kastrolů ateď je za chvilku. Kdo chce trošičku změnu tak muže zkusit malého frťánka rumu nebo "koňaku" :-[
už nevařím jiný dnes po čtvrté a zase se těšíme :-)
Dobrý recept, díky ;-)
Vyborné, zdařilo se, jen jsem neměla tak velký papiňák tak jsem ho nechala lehounce bublat na plotně a šla mezitím na nehty tím jsem dosáhla i toho, že se sám zredukoval a nebylo třeba zahušťovat jíškou. Namísto předního jsem použila zadní hovězí, kvůli menší šlachovitosti. samozřejmě nutno nechat uležet a výsledek byl skvělý. Hosté ho hodnotili na výbornou, takže děkuji za skvělý recept, ukládám do kuchařky a určitě ho nedělám naposled!
jdu na to O:-)
Vše jde podle plánu :-|
mám rád tmavý guláš vyzkoušel jsem tento recept a můžu jen doporučit já jen k tomu přidal ještě vepřové kousky masa a trochu kari všem doporučuji
Výborný recept. Sice jsem dal trochu více cibule a malinký protlak, ale koření a postup dle návodu a výborný. Už se na něj těším až bude zítra uleželý. :-)
Právě jsem dovařila, je fakt bomba <3 <3 jiný dělat nebudu. dávám za1!
Prosím jak jste docílila té krásné černé barvy? Jinak super recept, děkuji.
Poprvé jsem vařila hovězí gůláš a to podle vašeho receptu.... jenom místo kořšní zvlášť jsem na doporučení použila gulášové koření.... a můžu říct, že na poprvé se povedl.... a je výborný.... Velmi děkuji za úžasný recept.... jen tak dále...
Já nevím, ale není ten gulášek až příliš tmavý? A ten bramborový knedlík, ten bych si teda dala ke knedlu-zelu-vepřu. Ke guláši houskový! :-\
Díky za skvělý recept!
Ja,very gut.
Ahoj, vždy jsem se bála vařit guláš, ale s tímto receptem je to hračka! A je vynikající!! Moc děkuji za recept. A po pár dnech uležení byl ještě lepší :o)
Proč ne maso z Globusu.Jeden můj známý chodí maso nakupovat právě do Globusu.Prý ho tam mají nejlépe opracované.
Základ je dobrý maso, takže hlavně nekupovat maso z globusu. To by vám celej gulage jenom zkazilo
super guláš, veľká pochvala od manžela. Dávame 1.
jsem moc spokojena, dala jsem o jednu cibuli vice, jinak presne dle navodu a po dlouhe dobe byla u obeda pochvala uz pri prvnim souste :-)
Výborný recept, moc nám chutnalo. Díky.
Děkuji za vynikající recept.
opravdu vyborny gulas, manzel chvalil sotva dosedl ke stolu :-) a i synek bastil a ani nedutal....
Guláš mi nikdy nešel, vždycky z něj byl takový průměrný výsledek, maso taky nic moc. Asi před půl rokem jsem objevila tenhle recept a moooc děkuji. Od té doby co dělám tenhle guláš, všichni se po něm míní utlouct. I má 11tilelá dcera, která je normálně hlavně na kuřecí.
Výborný, dávám za 1 !!!! Také jsem tam dala trochu rajského protlaku na barvu, gulášek neměl chybu :-)
dneska gulášek bude k obědu, už je hotový a je vynikající !!! Dávám velkou 1 :-)
Guláš je výborný, nakonec jsem přidala asi 10min před dokončením barevné papriky, nakrájené na proužky a ještě jsem přidala trošku kečupu jinak jsem dělala dle receptu. Dávám za 1 *
Guláš bez cesnaku si ani neviem predstaviť, ten tam skrátka musí byť.Ja zahusťujem strúhaným zemiakom, nechám dobre povariť a ešte dávam do gulášu zemiaky nakrájané na kocky, čerstvé nakrájané paradajky a zelenú papriku.Zelenina tomu dodá tú správnu chuť.
recept je prima, dekuji... sice jsem nemela papinak, takze jsem musela varit maso dele, ale vysledek vyborny
taky ho tak dělám je výborný
Tento recept je fakt Super. Konečně jsme měli k obědu pravý guláš. Moc dobrý.
Díky za skvělý recept, konečně se mi guláš povedl podle mých představ. Ještě dávám pro dochucení trochu rumu, dostane zajímavou chuť..Jednička s hvězdičkou!
Charlie, tady se asi myslí ta instantní jíška v granulích, např od Knorru
A co to jsou ty "bobky". Doufám, že ne kozí :-)
je to jeden z nejlepších receptů na guláš, jen do základu patří trochu rajskího protlaku nebo kečupu.guláš pak dostane úžasnou barvu, nebojte se, cítit to není. ale fakt je lepší si na guláš udělat čas a vařit ho pomalu a bez tlakového hrnce. a česnek? samozřejmě tam patří.
Do guláše , že nepatří česnek ??? Tak to zase slyším prvně já , navíc čtyři stroužky na 800 g masa mi nepřijde jako přehnané množství . . .
Guláš mě teda moc neoslovil, chuť česneku přerazila všechny ostatní chuťě, které má guláš mít. Ty 4 stroužky jsou opravdu moc a navíc jsem se setkala poprvé s tím, že se do hovězího guláše dává česnek. Ale sto lidí, sto chutí.
varila jsem gulas vubec poprve a povedl se na jednicku diky za recept, hodnotim za 1
Gabco,tenhle gulas je vazne moc dobry a rychly.Da se jist jen s chlebem.Varim ho,kdyz nemam cas dusit maso 3 hodiny a delat knedliky.
Chtěla jsem se zeptat,je to typ guláše co se dá jíst normálně jen s chlebem?
Namísto bujónu přidám vývar z hovězích kostí a kořenové zeleniny a zahušťuji nastrouhanou,kůrkou chleba,tlakový hrnec už na guláš nepoužívám.
Vařil jsem ho v pátek, jedl v sobotu a v neděli, je výborný !
tak sem se pustila do vreni snad se to povede...drzte mi palecky:-)
vřele doporučuji....je výtečný
jsem na něj zvědav. zrovna ho jdu vařit.....
No je to jasné. Je to na 1 s *. Manželka postupovala podle receptu s tím, že místo 30 min. vařila jen 20 min. Byl to guláš opravdu na bubliny za ušima. Vynikající. Doporučujeme.
Ještě jsem zapoměl k mému poslednímu příspěvku, pokud dopředu počítám z gulášem a zůstane mi zbytek kečupu, tak ho nechám, jenom přidám do něj vody a trošku rozředím no a pak zároveň s podlívkou z bujonu vliju i ten zbytek kečupu. Někdo přidává papriky a rajčata, já to řeším tímto způsobem :-)
Dělávám hovězí guláš taky tak, jak je v popsaný postup v receptě, dělám ho v papinu a přidávám ještě navíc pár kapek octu. Maso moc při prvotním opékání nesolím, protože masový bujón má taky sůl. Dosolím až při konečném koštu.Po těch 30ti minutách papin otevřu a v kastrolu, v které guláš dodělávám, vydusím šťávu, zapráším hl. moukou, chvíli nechám, opražit a potom teprve podleju vývarem z kostky hovězího bujónu. Když přidávám kůrky chleba, dávám je celé hned před uzavřítím papiňáku a pěkně se rozvaří. Česnek a majoránku dávám taky až nakonec při konečném dodělávání guláše. Je to mňamotka :-)
V sobotu jsem vyzkoušela tenhle recept a opravdu byl gulášek jedna báseň. Všichni se jen olizovali. Od teď už budu dělat guláš jen v papíňáku. Díky.Ifka
Recept zde objevil manžel a od té doby nevaříme guláš jinak.Vynikající a ta úspora času a energie.Taky ta chuť se nám zdá taková NEVYVAŘENÁ.Jednička několikrát podtržená.MŇÁÁM.
Ještě jednou já.Mohla bych se zeptat,když všichni tak chálíte tento guláš,proč jej neoznámkujete?Tak aspoň já dávám za 1
Tlakový hrnec je super a kvedlat v něčem,co se vaří samo,není třeba!Nemusíte dávat moc vody,stačí jen málo,pokud máte dobrý tlakáč a to dnes jistě všechny jsou!Nebojte se toho nikdo,chuť zůstane nedotčená,zatímco v lasickém hrnci uniká příliž ven.Jana
Pro paní Beba no,stačilo by,kdybyste si tvrdý chleba nechávala a pak ho pomlela,jako strouhanu a tím zahušťovala guláše.Já to tak dělám stále a je to super,akorát to nechám více povařit,Jana
Ja zahustuji jedine Corn Starchem,davam vice cesneku,ale mene cayenne pepper,jinak vse jako vy.Prave tento goulash varim na Floride,muj manzel ma narozeniny a cekame par pratel.Zdravi Mirka
Ešte nikdy som guláš nezahusťovala kôrkou z chleba. Chcem Vás poprosiť o popis, ako sa to robí, lebo by som to rada vyskúšla. Dakujem.
Moja matka, Češka, varila guláš, tak ako sa robieval v reštauráciách, zahusťovaný postrúhanou kôrkou staršieho chleba. A bol vynikajúci ( viz Tonda Z). Zahusťovaný múkou je trocha mazľavý.Tlakový hrniec používam denne, veľmi šetrí energiu i čas. Do gulášu netreba dať veľa vody a dusiť na slabom príkone. Nepripáli sa.
Musím pochválit, podle tohoto receptu jsem konečně uvařila guláš tak jak má být. Super, navíc v tlakáči,jedna báseň. Už je v oblíbených.
Varim poprve a mam dotaz,kdy tam dame tu palivou papryku?
Ahoj všichni, tak jsem ten gulášek zkusila akorát papriku jsem dala až na maso a vařila jsem to jen 20 minut a trošku chilli a je to super !!! a ješte jsem to zalila trochou vývaru z masoxu a nemusím ani zahušťovat. Mňam :-)
Teď jsem četla Ivy komentář,a vážně jsem se lekla,o jaké bobky se jedná?Už vím,po přečtení celého receptu jsem pochopila,jen mě vrtá hlavou,jestli opravdu jíte ten guláš až sedm dní po uvaření?To bych se neodvážila.
Díky za recept! Papiňáku se bojím, jak čert kříže, ale chtěla jsem ho využít, když už ho mám. Gulášek byl jedna radost, můj první v životě a mlaskalo se;o) Zahušťovala jsem půl na půl "bobky" a chlebem.
Recept bezva, jen bych poradila místo zahušťování instatní jíškou nebo jiným umělým zahušťovadlem, dát raději kůrku chleba jak radí kolega, ale já dávám strouhaný sirový brambor těsně před dovařením (ne na nudličky,ale na pastu takové hroty - bolí z toho ruka, ale vyplatí se to).
Tak zrovna vařím guláš a tak si pročítám mezi mícháním recepty. S ingrediencemi bych souhlasil, já dávám tolik cibule jako je masa, myslím tím ale objem né váhu. S tou paprikou bych ale počkal, když se dlouho smaží zhořkne. Jen mě opravdu vadí ten tlakový hrnec. Maso na guláš se přeci musí zalít jen tak, aby nebylo zcela ponořené a hlavně se musí VYSMAHOVAT a ne dusit ponořené ve vodě. Chápu úsporu času a energie ale u guláše se prostě musí stát a tu vazkou hmotu občas promíchat. Na zahuštění používám nastrouhanou kůrku stvrdlého chleba.
Vařila jsem tento guláš včera poprvé a musím poděkovat za tento recept!!! Super luxusní záležitost!!!!Díky a doporučuji
Jeden tip navíc. Já do guláše přidávám ještě mraženou kukuřici nebo hrášek. Někdy obojí, skvěle se to do něj hodí.
no uz ho delam po druhe a celi moji rodine chutna mocc!!!!!
Vařila jsem už několikrát podle tohoto receptu a vůbec se v tom tlakáči není čeho bát. Jak píše Václav - 30 minut a pak v případě potřeby dodusit. S čenekem a majoránkou je to prostě pohádka a moje drahá polovička tento gulášek miluje :o)
je to nejlepší guláš jaký jsem kdy jedl
boze ja uz se na nej tesim :-))) za chvilku jdu delat pak napisu jak to dopadlo :-)
Máme to vyzkoušené,myslím že starším lídem,kterým se maso špatně kouše je to v papiňáku ideální.Doporučuji !
Teď jsem ho dovařila a už se mi zbýhají na něj sliny!
Jsem taky z Ostravy,ale již zadaná:o))Jinak k receptu-poslala jsem ho dnes kamarádovi,který ho nutně musí vyzkoušet a zítra jsme zváni na obídek.Před chvilkou psal,že se masko už dusí a nádherně to voní:o)Tak jsem zvědavá,jaký bude výsledek:o))
Pane Václave,pozor,aby se nestrhla rvačka.Takový nezadaný kuchař,to je terno.A ještě to krásné oslovení -holky zlaté.
Holky zlaté.V papiňáku dělám gulášek podobně řadu let jen tam ještě přidávám špetku koření na zvěřinu, mírně zakápnu čilli a kůrky chleba místo mouky-jíšky!!! Podle kvality kližky vařím na mírném plameni 30 min a potom dle ochucení-odhadu mírně dovařím. Je to bomba a kdo chce ochutnat ať se přihlásí.Mám od včerejška večera uvařeno!! Momentálně nejsem zadán..
Možná že jen ten pocit, že byl od maminky a nemusela jste vařit vy sama Vám dával pocit. že byl lepší. Určitě i ten Váš guláš bude výborný.
Moje maminka vařívala guláš z kližky mnoho let v papiňáku. Je to již 30 let. Všichni na něj často vzpomínáme, ale mně se tak dobrý nikdy nepodařil i když jej vařím taky tak. Nevím co s tím dělala zázračného, že byl tak dobrý. Škoda, že již nežije.
Patřím mezi "pravověrné" kuchty a vždycky jsem tvrdila, že guláš v papiňáku nikdy. Až minulou neděli mi náš mladej oznámil, odjíží už odpoledne místo v pondělí ráno, tudíž plánovaný gulášek z kližky s sebou na kolej musel projít přes papiňák. Opravdu byl k nerozeznání! Jediný problém je odhad doby vaření, aby nebyl na nitě, jak píše Di. Pokud vás tlačí čas, směle do papiňáku!
JO guláš je prima ale ten papinák no nevím nevím.
Guláš je lepší nedělat v papiňáku, právě proto, aby se nerozpadalo na nitě. Klasika je pomalé dušení. Vždyť jsou to kousky masa, změknout celkem brzy a máte potom pocit, že koušete do masa!
Určitě je to klasický guláš, maso bych nevařila tak dlouho v papináku, pak je ještě dusí v omáčce. Jinak to ušetří čas, než vaření guláše normálním zpusobem.
Podle mě je to recept na klasický guláš a takovýto recept tady už určitě je.