V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme dvě lžíce sádla. Přidáme cibuli nakrájenou na jemné kostičky a opékáme za průběžného míchání, až zesklovatí a změkne (asi 5 minut). Pak přidáme jeden nasekaný stroužek česneku a jen krátce orestujeme (asi 30 sekund).
Zvýšíme plamen, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a restujeme za průběžného míchání, dokud se neodpaří všechna tekutina, kterou houby pustí. Pak přidáme kmín a houby orestujeme dozlatova.
3
K orestovaným houbám přidáme rajský protlak, promícháme a minutu restujeme. Pak houby lehce podlijeme vodou, stáhneme plamen a přidáme kečup a hořčici. Směs osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme na mírném plameni asi 15 minut. Pravidelně mícháme, aby se houby nepřichytily ke dnu.
Na závěr vmícháme majoránku, kterou jsme promnuli v prstech, a směs podle potřeby dochutíme solí, pepřem a případně i lžičkou sójové omáčky. Podáváme na plátcích chleba opečených na zbylém sádle a potřených zbylým stroužkem česneku.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HOUBOVÉ SMĚSI NA TOPINKY:
• Směs je moc řídká: Vždy smažte houby na vysokém plameni a ujistěte se, že mají v pánvi dostatek místa. Pokud je to nutné, opékejte je po menších dávkách. Solte je až ve chvíli, kdy se veškerá tekutina z hub odpaří.
• Směs je hořká: Příčinou může být spálení česneku na začátku přípravy nebo převaření sušené majoránky. Česnek přidávejte až k orestované cibuli, krátce před přidáním hub a nikdy ne přímo na rozpálený tuk. Majoránku přidejte až na samém konci dušení a nechte ji provařit pouze 1–2 minuty.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Opečené houby můžete podlít 1 dcl suchého bílého vína a nechat ho rychle odpařit. Víno dodá směsi komplexnost a zjemnění chuti.
• Spolu s houbami můžete v pánvi orestovat na proužky nakrájenou červenou papriku.
• Topinky můžete před přidáním houbové směsi ještě obložit plátky šunky.
Rajčata a kečup nedávám,vystačím si s protlakem.Masox je zbytečný,chutí je tam dost :-)
michal jakouš
|28. 8. 2010 19:48
tak bohužel se mi to nepovedlo-škoda
Zdena z JM
|5. 5. 2010 12:05
Ze zbytku májovek,z kterých jsem dělala karbanátky,jsem udělala tuto směs na topinky.Vynechala jsem šunku a povrch posypala sýrem.Všem moc chutnalo.Jasná 1.
Silva Skalikova
|29. 10. 2008 13:10
Taky jsem nakonec posypala sýrem. Výborné !
Káťa
|29. 12. 2007 22:51
Vynikající! Sýr na to, pivčo a nemá to chybu ;-)
Marie Svobodová
|11. 10. 2007 13:23
Dělala jsem k večeři - moc dobré, dávám 1
Zuzana Šindlerová
|10. 10. 2007 09:08
Výborná večeře, díky moc za recept, dávám 1 a už je v "oblíbených".
Jana Pastyříková
|3. 10. 2007 18:04
Ted jsem to uvařila a i když houby nejím,tak toto je super
VĚRA ŠICHANOVÁ
|2. 10. 2007 16:04
jde to taky zavařit
hana Valentová
|29. 9. 2007 20:34
Opět jsem dělala, jen z praváků a to je prostě bašta!!!
Petr Chaloupsky
|23. 9. 2007 18:13
dneska jsem to zkusil, vřele doporučuju, opravdová pochoutka...
Katka
|12. 5. 2007 10:48
Ještě jsem to nevařila ale vypadá to dobře skusím to
Iva Svobodová
|27. 12. 2006 11:15
dělám něco podobného ale tohle bylo vynikající
ALENA H.
|17. 10. 2006 18:36
moc dobrý jen jsem tam nedala sojovou omáčku a topinky se směsí jsem nakonec posypala ještě sýrem
hana Valentová
|18. 9. 2006 20:45
Přidala jsem kuřecí prso a vynikajícíííííííííííííííííííííííí, vřele doporučuji, opravdová mňamka!!!!
Jirka
|5. 9. 2006 16:51
Teprve kutím, ale už teď je to super.
Jana Povolná
|4. 9. 2006 21:12
....a zkuste si to dát s těstovinami...děláme už dlouho ,vždy na chatě ,také s vepřovou konzervou ve vlastní šťávě a těstovinami a říkáme tomu " blevajs " :-) v dobrém slova smyslu :-) je to opravdu velká mňamka :-)))
Romana Krulová
|4. 9. 2006 17:40
SUPER,SUPER,SUPER.Vynikající,určitě doporučuji všem.Zkuste jako já,přidat vepřovou konzervu.
ilona ŠPIČKOVÁ
|28. 8. 2006 15:28
tak to je opravdu vynikající.zkoušela jsem to a paráda
Michaela Atherton
|2. 6. 2006 15:53
Tak tohle je pochoutka presne vymyslena na me gusto. Pri nejblizsi prilezitosti vyzkousim!
Ivana Přikrylová
|2. 6. 2006 12:12
Včera jsem je dělala k večeři, skutečná pochotka, doporučuji