Já dělám Hloubce podle mé babičky která pocházela z Ukrajiny a právě že v jednoduchosti !!!!! je ta síla..jistě co oblast to jiný recept...ten náš "pravý" recept je. 1kg mletého masa vepř.+hovězího , na 3-4 balíčky vařené rýže... + pouze sůl a pepř .Zabalit do spařených zelných listů se skrojeným košťálem... cca 16 ks závitků.V hrnci na dně listy proti připálení závitků, zalít vodou,vařit necelé 2 hodiny ...po hodině přidám cca 2 rajské protlaky, jen tak hrncem zavrtím aby se holubci nerozpadly.Žádný česnek...cibule...zakysaná smetana...kečup..nic !!!
urco syrova.. :-)
Dnes jdu na to, jen nevím ta rýže má být vařená nebo syrová? :-P
na ukrajinu jezdim kazdej rok a tohle je moje nejoblibenejsi jidlo... tak to jdu vyskouset
miluju Zakarpatí! <3
Taky pravé ze Zakarpatské Ukrajiny. Při nakládání zelí vložíme na dno tak dvě celé hlávky zelí. Když je zelí ukvašené, tak kolem vánoc, hlávky vyjmeme, rozdělíme na jednotlivé listy a plníme směsí: 1,5kg mleté vepřové plece, 1,5kg uzené krkovice nakrájené na kostičky, 0,5kg rýže (vařené jen 5min), 2 cibule pokrájené syrové, 2 cibule pokrájené osmažené, pepř, sůl, čebrec (můžete nahradit tymiánem, ale pozor ať množství nepřeženete). Promícháme a plníme dolistů, které klademe vedle sebe do hrnce, až je plný. Na dno dávám zbytky listů a košťálu. Zalijeme vodou, zatížíme obráceným talířkem, přikryjeme poklicí a vaříme, až je list zelí měkký. Podáváme teplé přelité sladkou šlehačkou. Chutnají výborně i za studena. Kdo chce tak jako příloha chléb. Právě jsem jeden dojedl a nemá to chybu.
Také znám ,,Holubce,, od jedné ukrajinky,která je výbornou kuchařkou,ale nejpodobnější tomu jejímu receptu jsou ty od p.Vránové-Holubci.Vůbec tam nedává mrkev ani rajče nebo protlak. Ale věřím,že jsou taky dobré... ;-)
Vážně vynikající! Jen jsem si dovolila vynechat mrkev a dát závitky do velikého pekáče a pekla jsem je přikryté v troubě, jinak dle receptu, i se zbytkem pokrájených listů okolo. Na závěr jsem je na chvíli odkryla, takže chytly takové ´nahnědlé puchýřky´. No neskutečná bašta! Dělala jsem je na rodinnou sešlost a chválili všichni bez rozdílu. Pár jich zbylo a druhý den na studeno také neměly chybu. Rozhodně za 1.
Výborné! Moje tchyně na UA přikrývá hrnec obráceným talířem a zatěžká hrnkem s vodou, aby se holubce nerozbalily Jinak je to moje nejoblíbenější ukrajinské jídlo!!!
Tak to mě opravdu těší (a moc), že se Vám tento recept moc libí a že hodnotíte jej za 1. Ohledně toho zeli, tak pokud ne seženete menši hlávku, dá se udělat i z velké, akorát budete muset rozdělit jeden lis na 2, ale věřte mi, že je s tím hodně práce, proto doporučuji sehnat tu menší  určitě to není nadlidský výkon Česky si myslím že mluvím dobře jen proto že jsem tady studovala 
Že Vám to ale trvalo!!! Skoro tři minuty.....Když včééra tu bylo tak mrtvo...
Ale koukám až teď,že jste neznámkoval a opovažte se to kazit!!Já dala za 1!!!
Já vás asi Oldo zabiju,ne zbiju!!! Tohle je super recept,jedla jsem to,vynikající!! Už je to asi půl roku,ale vím,že ti mistři kuchaři mi museli dát recept,protože to fakt bylo moc dobré.Vám to nechutnalo?
Koupil 1kg masa, ale doma našel jen 0,5kg rýže, takže to nemělo chybu. Příště udělám tu omáčku, protože 1kelímek zakysané smetany na 1osobu je moc! Příjemně mě překvapuje že jsme, toto chutí dietní jídlo, ještě nikdo nevylepšili česnekem. Červené nebo bílé? Vyřešeno kompromisně Modrým Portugalem. ...Zabite mě, dávám 3
Uljano, tak krásně česky napsaný recept, od cizinky, mám slzy v očích...Ale jinak? Už jste u nás zkoušela koupit malou hlávku? Já před chvílí. Ale zkuste ji v marketu vyrobit ze čtyřkilového obra! Už jsem to skoro měl. Jenom ze staré známosti nevolali ty, co Vám dají obleček s rukávy dozadu. To lupení mi narvali do dvou tašek, tak to přebírám. ....a tam tomu říkáme "košťál".
To jsem ráda pane Oldo, že jsme si "kápli" do noty, jak píše Věra z DC, je to dobroučké a skoro laciné jídlo, jenom fakt, že jsem tam nedala mrkev, ale cibulku jsem osmažila přesně viz recept, a toho nějakého "bydlícího" určitě najdete ! A to víno také,že ?
Zítřejší oběd je vyřešen! Akorát mi bude chybět spolustolovník; stejně jako o víně se i o jídle má u tabule hovořit. Díky za tip!
To jsem celá já, komentuji a říkám, že dnes bylo k obědu, velice dobré, místo protlaku jsem šoupla kečup ostrý a smetanu na dovaření, jen tak. K tomu nové brambory a bylo to fajné. Dala jsem 1 a proto mě utekl komentář. Je to oběd - skoro laciný, není moc pracný a je to dobré, říká Jana.
Vierka , u nás sa to robí rovnako, až na tú mrkvu, robí sa to aj v Poľsku, my to to máme tu i tu blízko, len sa tiomu u nás hovorí obyčajne : plnená kapuasta.
Tak jsem to opět s úspěchem zopákla a vidím, že mezitím nikdo jiný. Škoda, je to moc dobrý.
Vyzkoušela jsem přesně dle receptu a musím pochválit. Je to vynikající a byl to plný 5 l hrnec a všechno zmizelo. Fakt dobrý a levný pokrm. budu dělat častěji !! díky za recept a dávám 1 * Doporučuji také vyzkoušet :-))
Zrovna jsem premyslela, co budu dnes varit a Martin mi svym komentarem pripomel tento recept, ktery me take naucila kamaradka z ukrajiny. Nekdy zeli jenom nastrouhala a rikala tomu line holubce, ale jinak byl postup naprosto stejny a byla to v obou pripadech velika dobrota. Vzdy jsme jedli jenom se zakysanou smetanou a nemelo to chybu. Navic miluji jidla z jednoho hrnce.
toto je správný recept. Jedl jsem holubce již od několika ukrajinek a všechny je vařili takto
Já je dělám podle mojí matky(byla Polka) také trochu jinak.Hlávku ve velkém hrnci postupně ovařuji aby šla lépe rozebrat.Mleté maso orestuji s kořením na pánvi a do masa vmíchám i zbytek na kostičky nakrájeného zelí(srdíčko).Tuto směs smíchám s uvařenou rýží a naplním zelné listy.Na dno hrnce dám pařáček a začnu skládat závitky.Do vody kápnu trochu octa a zhruba 1 hod. pařím.Holubce tím získají lehce navinulou chuť.Holubi,jak jim říkáme,potom opékám do zlatova na pánvi a jíme je jen tak protože to nemá chybu.
Moje babička byla také rodilá Ukrajinka, ale dělala je trošku jinak, do masa vmíchala nastrouhanou bramboru,ale mrkev tam nedávala, vždy jich musela udělat pořádný kopec protože jsme je všichni milovali a tak kdo zaváhal neměl.