V litru vody uvaříme oloupané brambory se zeleninou, kořením a solí. Zvlášť na tuku osmahneme cibulku, přisypeme mouku a zalijeme podmáslím. Krátce povaříme a vlijeme za stálého šlehání vařenou zeleninu i s vývarem. Koření vybereme. Do husté omáčky vsypeme na kostičky nakrájené okurky a klobásu. Podáváme s chlebovou plackou nebo těstovinami.
Ahoj - já když jsem poznala mého manžela- a poprvé od jeho maminky ochutnala Hodolanskou omáčku " - / neznala jsem to i když jsem a byla vyučená kuchařka / tak jsem se tenkrát ptala- co k tomu bude za přílohu ? maminka mého manžela se smála - a říkala , že se to jí jen tak a třeba s chlebem a strašně se divila, že já - jako kuchařka tohle neznám...!
Marie
|19. 3. 2015 12:59
V pondělí jsem ji zkusila ,chutnala ne jenom mě ,ale pochvalovala mi ji celá má rodina . :-)
Bláža
|19. 1. 2013 16:23
On se ten rodinný recept asi vždycky trochu liší, babička dávala i vajíčka na tvrdo, a místo klobásy byl vždycky junior... Teď ji vaří i dcera, a taky ji má trošku jinou, ale taky moc dobrou.. :-)
Veronika
|1. 8. 2012 11:50
V Hodolanech jsem se narodila a skoro šestadvacet let žila, tuto omáčku dělávala prababička, babička, maminka a teď ji dceři vařím já, ovšem s kořenovou zeleninou jsem se v receptu nikdy nesetkala...
Eva Hromádka
|19. 11. 2009 20:46
Přiznám se i já, že jsem se zprvu taky divila, že ta Holandská omáčka je nějaká jiná... Taky neumím číst ;o).
zdenka supolova
|26. 4. 2009 18:45
Tak to je trapas,pane Zdeňku...
Simča Sládková
|26. 4. 2009 18:18
Vážený Zdeňku Erdingere - zkuste si přečíst název receptu!!!!!!! Simča
Zdeněk Erdinger
|26. 4. 2009 17:59
Vážení přátelé,pravá holandská omáčka je něco jiného..nenechte se zmýlit..
iva stockingerova
|24. 2. 2009 15:36
I má babička ji takhle dělávala.Byla výborná,vždy jsem chtěla uvařit velký hrnec.Děkuji za vzpomínku.
ladislava staffenová
|24. 2. 2009 15:33
díky moc za recept!!! - už jsem ani nemyslela, že se někde objeví
pavel kupka
|24. 2. 2009 15:11
Hodolansk omáčka nemá chybu.Dělávala ji moje maminka a nemůžu na ni zapomenout.
Michal Pohl
|11. 7. 2007 17:07
Tuto omáčku vařila již moje babička a vždy jsem si na ní ohromně pochutnal. Ona do ní ještě přidávala nakrájené uvařené vejce.