• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
Napište svůj komentář k receptu

Dýňový kompot

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 161
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
5fotografií
Nahrát fotku
 

Dýňový kompot opět získává na popularitě, a když ho správně ochutíte a dýni nerozvaříte, bude chutnat všem. Je to navíc skvělý způsob, jak zpracovat i ty největší plody.

Suroviny

14 porce
    • 3
      kg dýně
    • 1,50
      l voda
    • 750
      g cukr
    • 1
      lžička kyselina citronová
    • 1
      ks skořice
    • 5
      ks hřebíček
    • 5
      lžička ananasová příchuť nebo 5 dl ananasového džusu
  • Na namočení:
    • 2,50
      l voda
    • 3
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Dýni důkladně omyjte, odstraňte z ní slupku (pokud použijete dýni hokkaidó, slupku můžete ponechat), lžící vydlabejte semínka a veškerou vláknitou dužinu. Pak dužinu nakrájejte na stejně velké kostky o velikosti přibližně 2 cm a dejte je do hrnce.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko a má jednu velkou výhodu

2
Kostičky zalijte studenou vodou smíchanou s octem a kyselinou citronovou tak, aby byly úplně ponořené, a nechte je takto namočené stát na chladnějším místě 12 - 24 hodin. Poté dýni slijte a důkladně propláchněte studenou vodou.
3
Ve velkém hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte lžičku kyseliny citronové, skořici a hřebíček. Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

RADA: Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat

4
Hrnec s horkým nálevem odstavte z ohně a vmíchejte do něj ananasové aroma (nebo ananasový džus). Pak přidejte připravenou dýni, opět zahřejte a krátce povařte na mírném ohni (asi 10 minut), dokud dýně na okrajích nezesklovatí.
5
Dýni vyjměte děrovanou naběračkou a rozdělte do čistých sterilizovaných skleniček (budete jich potřebovat asi 14). Zalijte ji horkým nálevem tak, aby dýně byla zcela ponořena, a pevně uzavřete víčky. Pokud chcete dýni skladovat déle, sklenice ještě sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C, pak skleničky otočte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout. Před konzumací nechte kompot nejméně 2-3 týdny odležet.

RADA: Velký dýňový speciál: Vše, co potřebujete vědět o dýních + recepty

6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉHO KOMPOTU: • Rozvařená dýně: Hlavní příčinou je vynechání namáčení dýně v kyselé lázni. Další příčinou je příliš dlouhé povaření dýně v cukerném nálevu. Dýni během vaření průběžně ochutnávejte. Vyjměte ji z nálevu ve chvíli, kdy je ještě tuhá a má tendenci křupat. Změkne ještě během sterilace. • Kalný nálev: Nálev se může zakalit, když na dýni necháte zbytek vláken. Nebo nedokonalým propláchnutím dýňových kostiček. Než skleničky uzavřete, opatrně jimi poklepejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny a zabránilo se tím oxidaci, která způsobuje zákal.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • V nálevu můžete povařit spolu s celým kořením i plátky citronu nebo pomeranče (včetně kůry). • Přidání sáčku vanilkového cukru nebo kousku vanilkového lusku do nálevu zjemní jeho kyselost a dodá kompotu příjemný, hřejivý podtón. • Kompot je sice jedlý ihned po vychladnutí, ale jeho chuťové složky se dokonale propojí a zharmonizují až po minimálně 2–3 týdnech skladování, ideálně ve sklepě. • Když použijete dýni hokkaidó, ušetříte si tím práci i čas, protože tuto dýni jako jedinou nemusíte loupat. Její slupka během tepelné přípravy změkne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

V rumu zavařená dýně

V rumu zavařená dýně

Můj dýňový kompot s ananasem

Můj dýňový kompot s ananasem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Kompoty Jedlé dárky
Vaření Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ananasová příchuť Cukr Dýně Hřebíček Kyselina citronová Ocet Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jogurtový dort s jahodami

Jogurtový dort s jahodami

Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké

Jablečné řezy - šťavnaté a lehounké

Opilý Izidor - Lux

Opilý Izidor - Lux

Pečené tofu s citrónovou marinádou

Pečené tofu s citrónovou marinádou

Kynutý knedlík z mikrovlnky

Kynutý knedlík z mikrovlnky

Jáhlové placičky s mrkví

Jáhlové placičky s mrkví

Dušené maso s hráškem

Dušené maso s hráškem

Rozmarýnový cheesecake

Rozmarýnový cheesecake

Vajíčková pomazánka Rabat

Vajíčková pomazánka Rabat

Doporučujeme

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Čevabčiči
Čevabčiči
17
Slaný chřestový koláč
Slaný chřestový koláč
17
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem
15
Česnekové výhonky s rýží
Česnekové výhonky s rýží

Zajímavé články

Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší moučník, který se vždycky povede
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší…
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5 výtečných náplní, na kterých si určitě pochutnáte!
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5…
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
AHA.cz Nemocí ztrápená Konvičková polyká slzy: Jde o partnera Reného

Nemocí ztrápená Konvičková polyká slzy: Jde o partnera Reného

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Ženy.cz Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Blesk.cz Venus, Gwendoline a Eva v Praze: Noční tah, ráno tenis a úsměvy

Venus, Gwendoline a Eva v Praze: Noční tah, ráno tenis a úsměvy

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

Další doporučené recepty:

Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Dýňový koláč s krémem ze smetanového…
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový krém
Dýňový krém
Dýňový krém s kari
Dýňový krém s kari
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact