1. Cibulku nenecháme"zesklovatět", ale počkáme, až bude minimálně do zlatova a dostaví se i nějaká Chuť. 2. S cibulkou snažíme současně i špek. 3. Smetana je možná volba, ale počítejte s tím, že absorbuje hodně z chuťové bohatosti. 4. Vajíčko se přidat může, ale je to zbytečné. 5. Chuť je třeba jemně a opatrně doladit i špetkou cukru. 6. Pokud máme špenát čistý, předem nedochucovaný, můžeme do něj dát půl kostky bujónu. Kolik tuku do zásmažky, kolik mouky, kolik soli, pepře, česneku, to už si musí vychytat každý sám.
Zkusili jste udělat špenát ze salátu?Když se jej hodně urodí tak jej spařím,namelu nechám na sítu cedit a šup s ním po vychladnutí do mrazáku.
Nedělala jsem špenát z protlaku, ale ze sekaneho spenatu, a byl luxusní!!! Takže děkuji za recept :-)
Vytrhněte sporák ze zdi a hoďte ho z okna. Toto může být pouze exkrement nemocné krávy. Už nikdy nevařte a nebo to nikde nepublikujte. P.S. Exkrement je česky hovno. :-P
Moje maminka vždy dělala špenát víceméně tak, jak všichni popisují, ale přidávala vždy na kostičky nakrájený špekáček a na zahuštění trochu strouhanky a vajíčko. A hlavně, hodně třeného česneku! Výsledek byl krásně hustý a skvělý, který se plnil do slaných amolet. A protože to bývalo vždy vynikající, tak místo zarolování, jsem si špenát namazala na amoletu na talíři hodně vysoko /min. 1 cm/ a pak si krájela čtverečky. Naprosto nepřekonatelmné. Zkuste to!
Ke špenátu bramborovou kaši? No to snad né
Po uvaření tohoto receptu můžu konečně říct, že umím udělat výborný špenát :-*
Není přece žádný problém si špenát dozahustit podle sebe. :-)
Zase jedna nesmyslná pověra. A za interpunkčním znaménkem se v textu dělá mezera, prostě jako mezi slovy.
Zkuste do hotového nastrouhat balkánský sýr-výborné, i pro ty co špenát nemusí! Já taky Findus, nebo i jiný, ale porcovaný, listový...
Zkuste do hotového nastrouhat balkánský sýr-výborné, i pro ty co špenát nemusí! Já taky Findus, nebo i jiný, ale porcovaný, listový...
...Naša rodina má špenát veľmi rada. Kupujem mrazený, nie pretlak, ale nasekaný na drobné kúsočky a zmrazený do takých špalíkov alebo guličiek- Bonduelle alebo Findus. Urobím redšiu zásmažku s cibuľkou, pridám trocha rozmrazený špenát, nechám rozpustiť, pridám mlieko, povarím, ochutím hodne cesnakom, ten nesmie chýbať, mleté korenie, soľ a na koniec dám majorán. podávam so zemiakovou kašou a volským okom alebo s opečenou klobásou, alebo nejakým mäskom.
na můj vkus moc tekutej
Anton 009, keď sú tie kecy trapné, prečo ich čítate? Ale k receptu - neviem ako v iných krajoch, ale u nás je špenát bez mlieka či smotany považovaný za polievku. Stačí vodu pustenú špenátom vyliať, doliať mlieko podľa toho ako ho chceme hustý a netreba ani zápražku. Mne teda múka do omáčok a prívarkov veľmi nevonia, stačí menej vody a je to husté aj bez toho. A, samozrejme, do špenátu patrí cesnak, bez toho je to naozaj bez chuti.
Zdravím všechny, přečetl jsem si ty trapné kecy na adresu dušeného špenátu a mám jen jednu věc. Receptů je tady mraky, všichni komentují, ale ti co něco napadají přímo tady nikdy nenapíšou jak je to lepší, to je škoda, proto jim radím, jestli vám to nechutná, tak nedělejte, jen tak mimochodem, takto upravený špenát jíte skoro v každé "hotovkové" hospodě. Já tento recept chválím, jediné co dělám na víc, přidávám vejce a krapet pimenta
Souhlasím s paní Šindlerovou, mě špenát z jídelny moc moc chutnal.. Někdy jde spíš o to, což jsem taky zažila, že jeden spolužák řekne - No fuj, to se nedá jíst.. a ostatní, aby nebyli nějací looseři se přidají. Měla jsem jednu takovou kamarádku, která jen, co otevřela dveře školní jídelny, tak řekla dost nahlas NO FUJ a byl třeba řízek, na který jsme se těšili celý týden dopředu... Ale naštěstí tak za měsíc přestala na obědy chodit :-D
No, je to trochu mimo recept, ale musím na obranu školních jídelen, jakožto vedoucí jedné z nich, říct, že mě celkem zabolely poznámky o nepoživatelnosti špenátu ve školách, protože v naší jídelně patří špenát k těm populárním jídlům a rozhodně nevypadá "černě" ani jako "řezanka". Asi máte, Šárko a Simčo, negativní zkušenosti, ale u nás děti špenát milují, hlavně s bramboráčky a moravským vrabcem nebo vajíčkem natvrdo.
Víte Pavle, nejde o zkoumání, ale mléko nebo smetana neutralizují látky, které někteří lidé nemusejí dobře trávit. Domnívám se, že to není železo, ale kyselina šťavelová. Takže to není věda, ale péče o žaludky našich strávníků.
Simco, souhlasim, mam stehnou zkusenost. Dcera ji spenat jen doma. Ja pri vzpomince na skolni "cerny" spenat, ktery se snazili zesvetlit kusy michanych vajec taky zrovna neslintam. Proto ani do spenatu vejce nedavam. Jo, to by bylo na vyzkumnou praci...Vliv skolnich jidelen na gastronomii ceskych domacnosti :-D
Helo - to je jako bych řekla "proč zbytečně maso", když si přečtu váš příspěvek. Vy prostě jste zvyklí jíst špenát s hovězím na zázvoru, jiní tu píší, že špenát je nejlepší s pečeným bůčkem. A my ho milujeme s volským okem a třenými noky - a se zásmažkou. Ta ho totiž dost zjemní.... Jinak jak tu někdo zmínil "špenát alá školní kuchyně", tak i naše dcery, které špenát milují tu "školněkuchyňovou řezanku" nemusí.
Pavle mluvíte mi z duše. Dost často si při čtení některých komentářů kuchařinek říkám, chudáci chlapi, někteří se snad ani pořádně nenajedí....ale snad mají ještě maminky a babičky. Honza
Paní Hela, špenát vůbec neobsahuje tolik železa, jak se o něm někdy básnilo.Ve školních jídelnách děti nechtějí jíst špenát zejména proto, že tam není mléko (smetana), která jídlo zjemní. Člověk se má stravovat zdravě, ale všechno s mírou. Jídlo má být nejenom zdravé, ale i chutné. Manželka dělá špenát jak paní Simča a Danka. Jem hrdý,že umí vařit a nezkoumá takové věci, že smetana negativně působí na železo.
Ta bouře ohledně úpravy špenátu mně vyprovokovala uveřejnit recept na Hovězí na zázvoru, bez něhož si špenát snad ani nedovedu představit. Už při vyslovení toho názvu polykáme sliny. A jinak špenát: zpěnit cibulku na oleji, na to protlak, pak 2 stroužky čersneku, 1 vejce a sůl. Smetana působí negativně na železo obsažené ve špenátu a ta mouka...proč zbytečně kalorie?
Koukám, že mám asi vyjímku mezi manžely a dětmi - u nás máme špenát skoro jednou týdně a děti i muž mně přemlouvají, abych ho zase uvařila.... Dělám normální zásmažku (bez cibule), na to hodim povolené 3 kostky špenátu, prohřeji, okořením majoránkou, solí a fůůůůrou česneku. A pro zjemnění přidám trochu mléka (někdy jedno vejce). A celá rodina se po tom může utlouct :o)))
Danka, špenát nemusí byť len príloha. Ja by som ich naučila jesť špenát cez iné jedná. Mám tu recept Špenátovo-masový dort, vyskúšajte, keďže je tam mäso, chutí aj mäsožravcom, skúste špenátové placičky, záviny a pod. Špenát má bohaté využitie, nielen ako príloha.
Nejsem vybíravá, ale právě klasické spojení pečeného masa (zvláště tučnějšího) a špenátu mě od jedení zelené pochoutky naprosto odradilo. Hlavně proto, že mému žaludku nepřipadalo příliš vhodné. Špenát s palačinkami mám mnohem raději a miluju špenátovou polévku. Včera jsem zkusila zdejší falešné gnochi se špenátovou omáčkou (nemají chybu). Když někdo nejí špenát, tak to není myslím žádná katastrofa. Zase tolik živin, jak se dříve omylem myslelo, tato zelenina nemá. Nejíst ryby mi připadá mnohem větší škoda. Právě jsem se vrátila z Istrie, ktde se ryby a mořské plody podávají zásadně s mangoldem nebo se špenátem, a to skvělým. Ochucen je podobně jako u nás (hlavně česnekem), ale rozhodně se nemele ani neseká a zůstává v celých listech.
Jak naučit naše drahé polovičky jíst špenát? Musí vědět, že špenát je jenom příloha. Na talíř naservírovat bramborové knedliky, pečený bůček a vedle kopeček špenátu, který polít šťávou z pečeného bůčku. Budou se jenom olizovat a postupně získají ke špenátu kladný vztah. Já dělám mražený špenát. Dávám do něho hodně česneku, smetanu a ještě mléko. Špenát potom nemá tak výraznou tmavě zelenou barvu.Má lahodnou, smetanovou chuť. Někdo do špenátu mléko nebo smetanu vůbec nedává. Mně takový špenát nechutná. Připadá mi jak tráva nebo kopřiva. Pochopitelně každý má rád něco jiného. Dětem doporučuji dát smetanový špenát s hranolkami a volským okem. Foto je velice hezké. Takovou světle zelenou barvu má i můj špenát. Někdy když přidám více mléka, tak je ještě o něco svetlejší.
Delam spenat jen ze syrovych listu...proto taky ta neonove zelena barva na fotografii.Manzel spenat nejedl...ted po 10 letech manzelsvti ho ma rad, ale...musi byt s omeletou (viz foto), rozmixovany a musi v nem byt hodne cesneku. Pani Jaroslava ma pravdu, horsi nez male deti :-)))
Je to mňamka
Paní Simono,ja musím svému příteli ten špenát šlehat,aby tam nebyly absolutně žádný kousíčky a upíct kousek bůčku :0),tak to potom sní!
Simono, já jsem ho zabalila do bramborového těsta a udělala jako přílohu k masu takové plněné roládky. Když neměl jinou přílohu, ochutnal, ono je to dobré i to hezky vypadá a příště už snědl trošku špenátu i jen tak...Ale chce to trpělivě, jak s malými dětmi :-)))
Výborný špenátek! A jak naučit jíst špenát manžela?
Nenutit a vydržet :-) Dcerka miluje špenát a ryby od batolecího věku, syn vzal tyto pokrmy na milost až v osmi letech...
dnes jsem take pochutnala na NOBLESNIM spenatu ale moje dite ho odmitlo pozrit . jak naucit dite jist spenat a ryby?
ja osobne jsem dochutil troskou maggi a je to noblesnia taky cesneku jsem dal trosku vic a opravdu pratele,nema to ani jednu vadu a rozmrazuji jedine na plotne a pozvolna,a ona se vam postupne odpari i ta voda,takze nemusim tak dlouho cekat,az to bude hotovo.
pokud nemáte smetanu a nechce se Vám do obchodu, je výborné do špenátu rozmíchat vajíčko nebo dvě.
zkoušela jsem poprvé špenát , recept jednoduchej v pohodě, zmákla jsem to 1*
S tou mikrovlnkou se mi to nezdá. Nemyslím, že jídlo ohřívané, nebo připravované v ní je škodlivé. Používám ji už min. 20 let a pokud vím, škodlivé muže být jedině "prosakování" při poškození dvířek a každý rok by se měl na to dělat test přístroji, které se dají zakoupit i u nás ve spec. elek. obchodech.O tom, že špenát se nesmí přihřívat jsem nevěděla, ach, jo, máme ho doma všichni rádi.Dělávám ho také tak, ale zahušťuji vejcem a ochucuji několika kapkami maggi. Pokud dělám pro více lidí, také zahušťuji zásmažkou.
Tak, hledám recept špenátu, ale nevím, jaký dělá moje babička a nemůžu se jídovolat. Tak jsem našla podobný recept tomu babiččinému, ale nevím jestli je to ono, prostě, chci udělat prostý špenát, to tak vadí, žeho nikde nemaj?
Ještě že existují tyto stránky. V knížkách se vždycky všechno nenajde. Na zelený čtvrtek - zelený špenát, ale jak ho udělat, když na obaluje je napsáno dále postupujte podle receptu...
Náhodou dneska vařím poprvé špetát a díky bohu za to,že autorka to napsala tak jednoduše recept se mi velice líbí.
Já taky nedávám zásmažku, ale strouhaný sýr. To je lahoda....
Mikrovlná trouba funguje tak, že rozpohybovává molekuly vody v potravině. Tímto pohybem vzniká tření, čímž se velmi rychle zahřívají. Aby jídlo z mikrovlnky bylo nezávadné, tak se musí nechat odstát, aby se pohyb zastavil. Doporučuje se min. 5-7 minut. Dobrou chuť.
Rakovinotvorné látky se tvoří připékáním na plotně, ne v mikrovlnce. Mikrovlnka je na ohřev nejšetrnější.
Tvoří se rakovinotvorné látky při ohřívání v mikrovlnce...Jinak nee :-)
Zítra ho jdu zkoušet, po prvé, doufám že se povede a bude chutnat...
Zcela normální postup, nic vyjímečného!
Já dělám špenát bez zásmažky, ale vložím ho osmaženou cibulku a zahušťuji jem někdy(strouhankou-neudělá hrudky a nemusí se vařit). Pozor!Nikdy neohřívejte- ohříváním špenátu se tvoří jedovaté látky!
A pro chlapy je tam dobré přidat zbytkový olej(šťávu) z pečeného kuřátka. Hned jim to chutná více. A my nedáváme cibuli, ale pouze česnek.
A nastrouhat trosicku muskatoveho orisku.
A nastrouhat trosicku muskatoveho orisku.
Já do něj také přidávám vajíčka a všem moc chutná.
je mňamkový..já do něj umím dát i ze dvě rozkvedlaná vajíčka :-)
je to velmi dobré a chutné - a není to zas tak těžké(protože já jsem totiž v kuchyni začátečnice)
Při správném dochucení opravdu výborný je, především také levný, ale že by byla příprava pracná ?? )
Nevěděl jsem, že i špenát dokáže být pracný, ale vyplatí se! Výborné! A levné!