• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Napište svůj komentář k receptu

Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

autor: jumano82
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 400
      g hladká mouka POZOR, server recepty.cz v databázi surovin nemá seitanovou mouku, což je pšeničná mouka zbavená škr
    • 3
      lžíce cizrnová mouka lze nahradit lněnou, pohannkovou, rýžovou nebo jinou neobilnou moukou
    • 3
      lžíce droždí LAHŮDKOVÉ! ADMIN PŘIDAT SUROVINU
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička houbové koření mleté, lze vynechat, ale vřele doporučuji
    • 200
      g cibule cca. 2 cibule, pokud váží víc nebo míň, upravte množství vody. Pokud použijete sušenou cibuli, nahra
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 3
      lžíce ocet
    • 300
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
POZOR! NELZE použít hladkou mouku, musíte zakoupit vitální gluten / pšeničný lepek. Při zadávání receptu jsem tuto surovinu nemohl zvolit, protože není v databázi surovin recepty.cz. PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný! Pokud ovšem trpíte alergií na lepek, radši se Seitanu vyhněte nebo zkuste jen malý kousíček a čekejte, co to s vámi udělá :)
2
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.
3
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
4
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
5
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
6
Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout
7
Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
8
Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.
9
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
10
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
11
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.
12
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.
13
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cizrnová mouka Droždí Hladká mouka Houbové koření Ocet Pepř mletý Sůl Voda

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Buchty s povidly

Buchty s povidly

Zapekané brambory s pórkem

Zapekané brambory s pórkem

Roláda  piškotová

Roláda piškotová

Polévané piškotové muffinky

Polévané piškotové muffinky

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Jemný tvarohový krémovník

Jemný tvarohový krémovník

Bábovka z červené řepy

Bábovka z červené řepy

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Poslední sledované recepty

35
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
15
Salát se sýrem, fazolkami, čočkou a špenátem
Salát se sýrem,…
13
Bezlepkové koláče
Bezlepkové koláče
12
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
12
Veganské housky
Veganské housky

Zajímavé články

Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému zdobení vypadají jako umělecká díla
Nádherné vitrážové dorty: Díky jednoduchému…
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní lék, na kterém si i pochutnáte
Golden milk neboli zlaté mléko: Účinný přírodní…
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
AHA.cz Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Igor Bareš na kapačkách: Prokletí má jméno rakovina

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Móda z Cen Thálie: Hvězdou večera se stala Zdena Studenková, zazářila také Monika Absolonová

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Devátý díl Zrádců plný „grilování“ soupeřů: Karty života a smrti na hřbitově

Devátý díl Zrádců plný „grilování“ soupeřů: Karty života a smrti na hřbitově

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Horoskop na další týden: Komu se ozve bývalá láska a kdo si musí dát pozor na podvodníky?

Další doporučené recepty:

Dobrý makovec
Dobrý makovec
Dobrý perník
Dobrý perník
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Domácí  chléb
Domácí chléb
Domácí "listové" těsto
Domácí "listové" těsto
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí (plněné) rohlíky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact