Čočka je prostě a jednoduše novoroční klasika. Jídlo plné přírodních bílkovin je hotové během chvilky a stojí doslova pár korun. Můžete ji doplnit kouskem uzeného a sázeným vejcem, i samotná je ale výtečná.
Každý má svuj recept. A jak tady někdo psal, že namáčení luštěnin je mýtus, tak to není úplně pravda, má to svuj důvod. https://stepankacapova.cz/jak-spravne-namacet-lusteniny/
Recept jednoduchý a hlavně velice uspěla!!Děkuji! :) Výborné!!!
dala by se cocka zahustit vejcem misto mouky
Nadstavím.Přidám vodu a přidělám zásmažku.Příspěvek je starý,ale třeba vám nikdo neporadil.A cukr do čočky rozhodně nepřidávejte - jak tu někdo radil :-) .
Ano česnek a pepř to je tam důležité :-[
Co je to jako za čočku na kyselo ,když neobsahuje česnek a pepř....????Vždyť je to bez chuti a vůně :-P
Super nápad, díky!
Ano, ano take davam tymian, je to delikatesa, ted mam čerstvy a je to luxusni :-)
Dělám čočku a červeným zelím,je výborná,kdo má rád zelí...dělá se zelí klasickým způsobem a čočka též, přidá se uzený a zamíchá dohromady,pak už jen podle chuti osolit,či okořenit jak kdo má rád a jí a jí se až do prasknutí mňam,dnes jí dělám...dobrou chuť...
Nejlépe do dobře prohnojeného záhonu ty trdlo
Já bych je šoupl do záhonu :-)
já kdyř překyselím tak přidávám více cukru..trochu ten ocet ubije..:)
Já ji nemáčím dám hned vařit a je to v pohodě a rychle. :-)
Doporučuji ochutit tymiánem... má to úplně jiný rozměr.
co delat dyz cocku trochu prekyselite?
Už ti rostou ROHY ?
Normálně - nastrouhám bramboru a přidám do jídla. Zahustí to líp než moučná jíška. 8-)
zeleným nahoru :-|
ja tu čočku nechávám namočenou 2 hodky a s klidem to staci
jak dlouho je nutné aby ta čočka byla namočená musí bejt celou noc nebo stačí méně? díky :-)
Moc dobrej napad ;-)
aj dobra rada pro chlapa dekuji
Čočku mám moc ráda. Vařím ji ve vodě s bob´kovým listem, novým kořením a celým pepřem. K okyselení používám ocet balsamiko, má to takovou jinou šmrncovnější chuť :-))
Bacha na to. Já jsem posledně vařil čočku namočenou 24 hodin asi hodinu podle receptu. A byla neskutečně rozvařená a připálená, i když jsem to pořád míchal. 20 minut by bývalo úplně stačilo. Takže doporučuju během vaření zkoušet, jak je vařená.
lehká a výborná... ;-)
Opravdu výborná. ;-)
Potíže nedělá když slijeme vodu ve které jsme čočku namáčeli a vaříme v nové vodé.
díky za takové jednoduché recepty :-) pro ty hospodyňky co teprve začínají ;-) ;-)
To je teda návod jak dělo :-D i čas je někdy dobrý uvádět, alespoň cca..
tak ja prvne varila cočko CERVENOU a musim jen pochvalit, nemusi se predem namacet, cocku jsem proplachla ve vode, na sadle ji osmazila chvilinku,po te pridala vodu tak aby byla lehce ponorena,dala lzicku-2 lzicky soli promichala,prilozila poklickou, vodu prilevala kdyz se vyparila tak dlouho dokud nezmekla,coz bylo opravdu za chvilku, varim 37 minut a uz mam vse hotovo,jen cekam az se dovari ve vode vajicka. az zmekla tak jsem do ni pridala na sadle osmazenou jednu cibuli na jemno nakrajenou ,kterou jsem jeste pred zmichanim s cockou zasypala moukou, pak jsem pridala jeste do takto zahustene cocky lzicku octu a strouzek cesneku a je to mnamka :-). spekacek dosmazeny a ted jen ty vajicka a je to :-)) rychlovka za par korun ;-) a cervena cocky by nemela delat zadne zazivaci a podobne potize :-) tak uvidime :-D :-D
Jak víte, že určite nepatří? Každý přece dělá jinak
pridejte cesnek nema chybu :-
http://www.youtube.com/watch?v=milDiMdDZXE ;-)
Já čočku nikdy dopředu nenamáčím, je to jen mýtus, že je to potřeba. :-) Vařím ji rovnou tak, jak je, a za 30-40 minut je uvařená a výborná. <:-)
Nema tam byt nahodou i CUKR ? ! :)
Řekne mi prosím někdo kolik té vody na čočku? Abych nedala málo ani moc? Děkuji pěkně. :-\
Neříkám že nemám rád česnek ale všude ho nemusím třeba je otřesné česnek někdo dává do segedinského guláše nic otřesnějšího jsem nejedl to je jako kdyby jste dali česnek do kyselého zelí nechutné ! A ten co miluje česnek ve všem tak ať si ty receptury nechá pro sebe a čočka na kyselo a česnek a tymián to je krkáčka na den a půl jsou to recepty, Pejsek a Kočička jak pekli dort.
Smetana,fakt dobrej nápad!!!!!!! :-)
Já přidávám i trošku smetany :-) čočka je kyselá, ale i jemná :-)
Tak šup sem s receptem
COCKA NA KYSELO BEZ CESNEKU A TYMIANU ?
zesral sem se po ni jako prase :-$
S volským okem a párečkem vynikajicí!!! :-P
Jestli to ještě nikoho nenapadlo, tak hodně zajímavé je tam dát ocet balsamico místo klasického. :-)
...všechno , jako guláše,omáčky čočku a polévky , vlastně vše (nikde nedávám mouku ),zahušťuji instantní bramborovou kaší sušenou ,kupovanou v Lidlu ,,KARTOFFELPÜRE "
čočku rychle uvaříte v tlakovém hrnci - cca 20min
To si pěkný prase, ten smrad co se z toho line je nelidský :'(
výborný oběd! přidávám fotku. děláme s párkem a někdy i bez něj. někdy i bez cibule a bez chleba, jen s okurkou a stejně je to pořád dobré:) dnes poprvé jedl i malý syn a nějak mu to porce nestačila:)
já čočku vařím klidně i 2 hodiny. ale hodina určitě stačí. jen musí být už předem namočená.
Klasika, která potěší - díky za tip na předzkouškové odpoledne:) 8-) Velmi dobré!
JÁ ČOČKU VAŘÍM VE SLADKOKYSELÉM LÁKU Z NALOŽENÝCH OKUREK . ČOČKA MÁ LEPŠÍ CHUT A NEMUSÍM JÍ TOLIK DOCHUCOVAT. :-))
JAK DLOUHO SE TA ČOČKA VAŘÍ ????? MÁM MOC RÁD RADY JAKO DO MĚKKA ALE JAK ?????
Poprve cocku a povedla se dik :-[
mensi uprava pridam cukr sladko kysela je dobra mne chutna a zahustuju jiskou zmasla a hladke mouky
tak sem to prubla s menšími úpravami a myslím že dobrý ( zatím sem to jedla jen já :-D ) .
..místo mouky brambora a přidat tak tři kuličky novéno koření,česnek,majoránku a do vody v které se vaří čočka,dávám půl kostky bujónu-ňami ;-)
????
JAKO TU BRAMBORU MISTO MOUKY TO ME ZAJIMÄ TEDA:)) :-)
Klasicky recept, jenom mi tam chybi cesnek.
kolik tam tak lejete té vody?
Takhle delam cocku taky jen... Ocet pridavam az na taliri, po pridavani octa se rozpada vitamin B. Zahustim strouhanou syrovou bramborou a pridam trochu cesneku a majoranku. mnam mnam
ještě není špatné nakonec přidat zakysanou smetanu...
anonyme byl jsi nekdy ve zdrave vyzive? Ona zdrava vegeta existuje. Mozna pani erika myslela tu! Tak si rypej jinde....
Prej preferuje zdravou vyzivu a cpe tam vegetu...
U nás vyznáváme zdravé vaření, žádná jíška, žádná na oleji smažená cibule. Nakrájím spoustu cibule na plátky, zhruba takové množství, kolik je čočky. Orestuji na trošce másla v troubě. Dám do hrnce a přidám čočku, ničím nezahušťuji, není potřeba. Dále je postup stejný - vegeta, pepř, cukr, ocet. Místo octa se dá použít nálev z kyselé zeleniny, klidně i z kousky té zeleniny, a spousta dalších variant...
Ve třetí větě postupu je popsaná:-)
A jak se dělá jíška na čočku?
Strouzek cesneku by tam nemel chybet!!!!!
Čočku vařím v nálevu z okurek s vodou v poměru 1:1 a s mrkví. Česnek a pepř samozřejmost...
No, já teda do čočky ani mouku, ani ocet, ani smaženou cibulku nedávám (a masox nebo podobné hnusy ani náhodou). Zato ji vařím s cibulí, česnekem, kouskem celeru, kouskem petržele (po uvaření vyhodím.) A když je hotová, vchrstnu do ní trochu mléka a přidám sušenou nať (celer, petržel, libeček) a nechám ještě tak 2 minutky dojít.
500 g čočky do většího hrnce a do 3/4 zalít vodou. Namočená musí být minimálně dvě hodiny. Vaří se do měka.
Nevim kolik vody,jak dlouho to botna a jak dlouho se vaří čočka?
Moc dobrá.Přidala jsem bobkový list a nové koření a česnek.Měli jsme s vejcem na tvrdo-klasika.Není nad jednoduchý jídla.
Dnes máme na oběd se slaninou a osmaženou cibulkou.S chlebem.vejcem a okurkou to nemá chybu.Nemusí být stále jen maso,no né.A je to za jedna.
Dělali jsme dneska k pozdnímu obědu - MŇAM ! Silvo - s tím masoxem to byl dobrý nápad. Taky jsem přidala lžíci cukru. Jelikož jsem v polovinně vaření zjistila, že nemám normální ocet, použila jsem kombinaci črveného vinného octa a octa BALSAMICO - chutná to výborně.
no já tam ještě dávám masox, aby to mělo pořádnou chuť pro nás masožravce :-)
no já tam ještě dávám masox, aby to mělo pořádnou chuť pro nás masožravce :-)
toto je náš Lada ale sapotatil že
dveře
hcfbgfbgfbvfbgbgfgfv rvfg ggfgfvfgvfbfbfbfbfbfbfějvhvbvbgbgfágsou
hrách
čensnek musí bejt a taky trochu pepře vegety a hlavně opečená klobáska tomu dodá to kouzlo
Já dělám čočku též s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Cibulku opražím na sucho na teflonce a nezahušťuju už jíškou (tedy pro sebe, manželovi tam hodím hotovou jíšku). Zkusila jsem cibulku rozmačkat v hmoždíři a bylo to fakt znát, doporučuju.Jelikož já nezahušťuju a manžel to vyžaduje, usnadňuje mi to i ochucování octem, jelikož já raděj kyselejší a míň slanou a muž naopak.
Připadalo by mi toto jídlo bez česneku a pepře takové plané,ale je fakt,že každý máme jinou chuť.Já dávám i česnek i pepř a navíc přidávám okurky nakrájené nadrobno a dochucuji pouze vodou z okurek.Znám to takhle od tchýně a moc mi to chutná-a nejen mě..:o))
Taky slaninu nedávám, ale ani ten česnek by miv čočce na kyselo nechutnal,obejdeme se i bez pepře.
Prepáčte ,ale nie je nutné pridávať slaninu, záleží od chuti. Presne podľa tohto receptu varí u nás šošovicový prívarok už niekoľko generácií.Len ten bobkový list tam pridávame, to áno.
Je to dobry jen je nutne opravdu pridat slaninu,cesnek,bobkovy list a trochu pepre.
Tip: Cibulku po usmazeni rozmelnim v hmozdiri a vyslednou kasicku vmycham do cocky. Osmazena cibulka uvolni silne aroma a jidlo dostane zcela novy raz. Pozor: octu minimum, aby se jeho chut nebila s cibulkou.
Dávám nejen bobkový list, ale i nové koření. A na závěr sypu osmaženou kořenovou zeleninou. Na hrubém struhadle nastrouhám mrkev, petržel a celer a na téměř suché teflonové pánvičce opražím do růžova. Dávám na čočku až na talíři.
My sme dnes večer skúsili tento recept, dopadlo to úúúúúžasne... lepšiu šošovicu sme ešte nejedli :-)) Pripravili sme to s tou odporúčanou slaninkou a cibuľkou. Fantastickééé!!!!!!!!!!
Dělám máslovou jíšku,mám pocit,že olej je z hotového jídla cítit.Ale každému podle jeho chuti.Bobkový list přidávám také,majoránku jen do čočkové polévky.Udělám jíšku,do ní naleju čočku i svodou,tak jak se povařila,a doředím na požadovanou hustotu.Je lepší ředit vodou ještě trochu víc,protože při povaření se část vody odpaří a pokrm by příliš zhoustl.Osmaženou cibulkou polévám až hotové jídlo na talíři,ale jak říkám,každému co má rád.S osmaženou klobásou,opečeným párkem,kouskem uzeného,nebo sázeným vejcem je to velmi dobré.
přidávám bobkový list....pak je to teprve ono!! (samozřejmě dělám na slanině, s česnekem a může být i bujón)
přidal bych česnek a majoránku :-)))
Tento recept mám rád, vysjúšam ho so slaninou.
Právě jsem dojedl, vynikající! Akorát jsem také dal místo oleje slaninu
Cocka byla supr. Podle rad jsem misto oleje dala slaninu a bylo to fakt vyborny. Mnamka. :-)
Byla vynikající! Dala jsem čočku vařit s kostkou bujonu, celou cibulí, paličkou česneku a nakrájenou klobáskou, potom jsem místo oleje dala slaninku, moc dobré!
Zkuste místo oleje na drobné kostičky nakrájenou slaninku nebo špek.
Byla super, jeste jsem pridala cesnek , aby to melo riz.Diky
Ahoj! Moje čočka dopadla podle tohoto receptu dobře. Partnerka pochválila. Akorát podruhé jí teď zrovna dělám a místo cibule jsem tam dal kuřecí salám a on z toho hrnce vyskákal ven a ještě ten tuk postříkal celou kuchyni :(!
Dik za recept, cocka byla prekvapive uzasna!Partner pochvalil! ;-)
Kdyz si prectete ty komentare od shora dolu, zjistite jak jsou nekteri kuchtici netrpelivi a nervozni a az urazeni, ze recept na obycejnou cocku neni popsan takhle: 4280 kusu cocky vlozime na dno nadoby. Pridame 1650 ml H2O 18 stupnu Celsia a ponechame v klidu pri pokojove teplote ( prominte 22C ). nasleduje graf kde je znazornena umera mezi dobou bobtnani cocky a naslednou dobou vareni. Dalo by se zjednodusene rici, ze jde o vzorecek (60/pocet hodin bobtnani)+15= minut vareni. (15 je doba nez se vse zacne varit ). Do vody pridame k cocce jeste 16g/4000ks cocky NaCl...Pokud by nekdo rad tyhle recepty, at zajde radeji do restaurace a vezme si s sebou knihu a mikronuklearni medicine a stepeni atomu. Kdyz sem nekdo prida recept, nemuzeme se na nej zlobit ze nas nevede za rucicku, a ze se to nepovede hned na poprve, recept je zaklad a pak si to musime parkrat vyzkouset nez se to povede na tech nasich plotnach a v tech nasich hrncich a jestli nekdo nesnasi vareni, neni to nase chyba.
to Sonya - myslim ze se tu snad nenajde nikdo kdo by meril ocet na sklenky, takovy clovek do kuchyne nepatri a po dvou trech sklenkach octa to pozna sam ;-) jinak je to naprosto noormalni ze se udava 'pridej ocet', protoze zvlaste ocet je vec ktera se musi pridavat velmi opatrne a hlavne co chvili zkouset
velice výborný recept-doporučuji
Lamy, kde je česnek?????
K dotazum, kolik presne vody...Ja to delam tak, ze cibulovou jisku dam primo do cocky a zcezenou vodou to doreduji az pak. V tom celkovem mnozstvi se to lepe odhadne a snadno se doredi na pozadovanou konzistenci.Jinak 3 lzice octa na 500g cocky je spis mene, dala bych alespon 4, ale zalezi na chuti.Jedna cibule na 500g cocky je take spis malo. Tim spis, ze je dobre, pred zaprasenim moukou si trochu osmahnute cibule dat stranou na ozdobeni hotove cocky navrch.Jeste krome soli a octa dochucuji troskou pepre, cukr nedavam vubec - je to cocka na kyselo, ne na sladkokyselo. :-)
Dobry den, pisete, ze jisku mame zalit vodou scezenou z cocky. Kolik vody to ma presne byt? Ma to byt polivka? Dekuji za odpoved!
Na každém obalu předvařené čočky je napsaný postup jak ji připravit, postupuje se tedy podle tohoto návodu, pak se zahustí a dochutí.
no jak je to s tou cockou predvarenou? :) snad stejne, mam hlad a nemuzu tady cekat na radu, du do toho :)
A jak na to s čočkou předvařenou?
Dneska jsem chtěla překvapit rodiče obědem.A tak jsem vyzkoušela Váš recept,jelikož nejsme žádní velcí jedlíci,zvážila jsem si jen 250g čočky,což znamená podle Vás dvě porce!Mám ale plný hrnec čočky,asi ji budeme jíst ještě zítra,pozítří,..ale nevadí,je moc dobrá!
Dneska jsem si čočku podle receptu udělal a předčilo to moje veškerá očekávání - fakt jsem si pochutnal. Oproti receptu jsem dal víc cibule a míň octa a bylo to -skromně řečeno- perfetní :-)
Já čočku ochucuji takto: 1 lžíce octu, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli. Ochutnám, a když se mi to nezdá, tak přidám opět vše ve stejném poměru. Takto ochucuju i fazolačku a všechny zeleninové saláty (rajčatový, okurkový, míchaný, ...) Přidat bobkový list a nové koření do luštěnin je pro mne samozřejmost. Dobrou chuť a hodně zdaru.
Malá vylepšení: - čočka se může vařit s lístkem vavřínu (bobkový list) a několika kuličkami nového koření - můžete zkusit přidat nakonec do čočky zakysanou smetanu
No, pro zacatecniky je dobre uvadet alespon priblizne mnozstvi, myslim. Ja uz nejsem zacatecnik, ale vim, ze nektere recepty, zvlaste u zacatecniku, se mohou premenit v jine jidlo, nez bylo mysleno. Nekdo by ten ocet treba mohl merit na sklenicky, a ne na lzice! Ne kazdy se vloudil asi mamince do kuchyne a ochutnal ocet z lahve, tak aby vedel, jaky je rozdil mezi octovou vodou a octem. V mnohych receptech nejsou podrobnosti, ktere mohou z pokrmu udelat chutne zazraky.
ja teda nevim, ale když něco vařím, tak to dokořeňuji podle chuti, případně dám ochutnat partnerovi...nejde přece říct, kolik tam máš dát octa..každý má jinou chuť
Evo, až budeš vařit tu čočku častěji přijdeš na to, popř, když dáš hodně octa můžeš přidat cukr, jo a ta cibulová jíška je pro to aby se touto ovoněnou jíškou čočka pěkně zahustila je to moc dobrý ale chce to trochu cviku...a trochu ösmažené cibulky se může dát nakonec aby to pěkně vonělo
Dobře, tak 3 lžíce, kdo má rád kyselejší dá víc. Přidám ocet, ochutnám, případně přidám ještě :))
Taky by mne zajímalo, kolik tam má být toho octu. Alespoň přiměřeně. Dělám čočku přítelovi a jemu moje úprava nechutná, tak bych uvítala přesný recept. :-)
To jsou takový ty nejlepší recepty - přiměřeně, přiměřeně. Takhle vznikaj nový jídla, jedlý i nejedlý...:-)
Mary, čocka se vaří tak dlouho dokud není měkká (čím déle ji necháte předem nabobtnat,tím kratší dobu se bude vařit). Octu podle chuti :)
Tak to ted zkousime varit, ale asi jsme to moc nepochopili. Uvidime, ale zatim to vypada velmi spatne. Nevime, jak dlouho mame varit tu cocku, ani kolik tam prijde octu apod.
je to velmi dobré a chutné jídlo
dobrej den,mam takove jdotaz: dos dobře nechápu mětu že cibuli zaprášíme moukou a zalijeme vodou zcezenou z čočky. vždyť to nemá bejt polívka. a nebo jo? já bych to vařil asi do tý doby dokud čočka nezměkne a nevyvaří se ta voda. nebo jak to je?za odpověď předem děkujiale pospěšte si, mám totiž hlad jak vlk.díky Dave