lžíce
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná (jen žlutá část) cca
140
g
cukr krupice
2
ks
vejce
2,50
lžíce
vanilkový pudink
125
g
máslo
Postup přípravy receptu
1
Těsto: sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a vypracujeme těsto, které pak necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. Těsto pak namačkáme na dno vymazané a moukou vysypané koláčové formy (cca 25 cm) nebo do pekáčku, okraje trochu zvedneme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dorůžova, pak necháme zchladnout.
2
Krém: zhruba ze čtyřech citronů vymačkáme šťávu, kterou dobře promícháme s cukrem, vejci, pudinkem a citronovou šťávou. Vše za stálého míchání na mírném ohni necháme cca 1 - 2 minuty povařit, pak odstavíme a ihned do horkého přidáme pokrájené máslo, které necháme během míchání volně rozpustit a spojit s citronovou směsí v hladký krém, kterým potřeme vychladlý korpus.
3
Pokud budeme koláč (řez) krájet ještě týž den, těsto bude mít sušenkovitou křehkou konzistenci a doporučuji použít pilkový nůž. Pokud necháme koláč odležet do druhého dne, bude těsto vlhčí a bude se lépe krájet, nebude však už tak křupavé.
4
Pokud nemáme rádi pikantní a ostřejší chutě, můžeme citrony vyměnit za pomeranče a udělat si stejně tak i pomerančový koláč.
5
Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou nebo kopečkem zakysané smetany a plátkem citronu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Laura
|11. 11. 2015 14:55
Fakt síla! Je super citronový :-D jen se na něj podívám a sbíhají se mi sliny na další kousek.
Petra
|28. 5. 2015 19:27
Koláč je moc dobrý a je pravda, že čím je odleželejší, tím je lepší.
Hanka Straková
|12. 2. 2015 14:12
Je výborný. Upekla jsem ho už předevčírem a den ode dne je lepší. Trpkost nám nevadí, myslím, že to k citronu patří a radikálně kyselý určitě není. Děkuji za nový recept, ráda ho zopakuji )