lžička
fenyklová semínka
- kdo nemá rád chuť fenyklu, může ho vynechat
300
g
cukr krupice
10
kg
červená řepa
cca 9 -
Postup přípravy receptu
1
Řepu vybíráme stejně velkou, aby jsme měli všechnu uvařenou ve stejnou dobu. Lepší je menší, je jemnější, více sladká a červenější. Řepu řádně omyjeme. Kusy o velikosti tenisáku vaříme zhruba 35 minut. Pak ji necháme částečně zchladnout a oloupeme ji.
Ingredience na nálev dáme do většího hrnce a svaříme. Semínka fenyklu je dobré nechat v plátěném pytlíčku, aroma v nálevu zůstane a semínka pak nemusíme lovit.
3
Oloupanou řepu pokrájíme na hranolky nebo kostičky, které dáváme do čistých a suchých sklenic. Pokud máme řepu velkou jako pingpongové míčky, můžeme nechat vcelku a do sklenic je tak i naskládat. K řepě můžeme přidat na plátky pokrájený, očištěný křen dle chuti. Řepu zalijeme nálevem, sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme buď 20 minut při 85 stupních nebo 8-10 minut od bodu varu v hrnci s vodou vyloženým utěrkou nebo ručníkem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jonáková
|27. 8. 2016 16:26
Je výborná. Zavařuju pravidelně.
Andrea
|5. 8. 2016 10:26
Tak už mám plnou zeleninovou bednu velkých sklenic a malou bedýnku od rajských, tech menších třídecových. Když jsem jí minule dělala, nevydrželi nám ani do jara, protože jediný kdo jí nejedl byl děda který řepu nesmí.
Ivana Vránová
|22. 9. 2015 12:39
Řepu jsem dělala už víc než před měsícem a v sobotu jsem vezla pár skleniček mamce, která tenhle rok bohužel nic zavařovat nemohla. Jednu jsme hned otevřely a chutnala prý dokonce víc jak ta, kterou vždycky sama dělala a moc jí chválila. Tak děkuji za recept, pochvala od mamky je vždycky to nejvíc ) .
Eva
|23. 8. 2015 17:36
Vynikajici.
Andrea
|11. 8. 2015 18:37
Ještě jsem chtěla dodat, že v nálevu bych fenykl určitě nevynechávala. Je v něm vynikající!!!!!!!!
Andrea
|11. 8. 2015 18:33
Děkuji za výborný recept :-))
Žebrová
|19. 7. 2015 16:00
Řepa je vynikající. Po dvou týdnech od zařazování jsme provedli povinnou degustaci a teď už se na kamnech vaří další řepa s nálevem. Děkuji za recept a doporučuji.
Kitty
|31. 8. 2014 16:08
Podle rady "Ruženky z Moravy " jsem na 5 řep přidala jednu menší cukrovku. Mělo by to být sladké i bez přidání cukru. Včetně jemně postrouhaného domácího křenu. Dám vědět, jak to s přidáním cukrovky bude chutnat. Kitty