Pobavilo mě Vaše "zdravě" ;-) a pak hrůzy jako je masox, ve kterém je většinou glutamal, i když je na obalu napsáno bez přidaných aditiv. Pak granulovaná jíška a tavené sýry - vše plné konzervantů, aby to přežilo nezkažené velmi dlouho. Vegeta - to je dílo samo o sobě... Originální recept je sice "hutný", ale pokud je z kvalitních produktů - máslo, mléko od prověřeného dodavatele - pak je daleko zdravější než umělohmotná polévka s masoxem. Nic ve zlém, ale v dnešní době jsou asi všichni tak zblblí "zdravými potravinami", že jsou ochotní koupit dítěti i "zdravé brambůrky" :-D
Tak tohle to zbastleny babicovsko - hruskovsky cesky zbastleny porno vareni :-D :-D . Na OLIVOVYM oleji se zpeni cibule s celerem prida se brokolice a zalije horkou vodou vari se do meka a pak se prida blue nebo lepe stilton syr ZADNA NIVA a smetana osoli se a opepri , necha projit varem a rozmixuje. ZADNA DEBILNI MOUKA.
Velmi dobré, ale hrozně se musí dochucovat. Rozhodně doporučuji :-)
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ z tohoto jídla jsem měl pújem
Poprvé jsem zkoušela a hned se povedla.. :-) Jen jsem přidala špetku muškátového oříšku a špetku sušeného česneku.. Ale paráda, doporučuju vyzkoušet.. ;-)
zkousela sem poprve a mela sem trochu obavy z mnozstvi a z besamelu, pac sem ho nikdypred tim nedelala a povedlo se perfektne ;-) ....klikarka ;-)
myslím že asi cele maslo ale nevím 8-)
Polevka nebyla moc dobre dochucena a davala jsem navic muskatovy orisek. Mozna by se hodil i česnek.
Mega kaloricka bomba ala ceska maminka kucharka....
Také mi vadilo,že tam nejsou přesné instrukce ohledně množství,protože nejsem kuchařka a musela jsem vše dělat odhadem...myslím,že tady poměr nehraje velkou roli,ptž i mě se polévka povedla a dostala jsem velkou pochvalu!Super !! :-))
Docela by mě zajímalo, co to znamená 1 kus másla :-\ mohli byste napsat kolik gramů? O:-)
Pokud se, Aleno, zabýváte zdravostí receptu, tak nevím, v čem jste pro zdraví recept vylepšila. Tavený sýr, hotová granulovaná jíška, masox a šlehačka mají ke zdravým surovinám hodně daleko. Každopádně kvalitní máslo a smetana jsou mnohem přirozenější a pro zdraví prospěšnější.
Polívčička je výborná, vařila jsem již několikrát a chutná všem je to lahůdka.. Už i moje babička si musela vzít recept. :-P :-P :-P :-P :-D :-D :-D :-D :-*
Dělala jsem ji poprvé a je moc výborná. Jen jsem do bešamelu přidala i trošku smetanového sýra.
Výborná rada, jen prosím..., nešlo by napsat přesný poměr brokolice, objem vody, ve které se má ta brokolice povařit a kolik ceho na besamel? Prave jsem zkusila polevku pro sebe, uspech,presto mi presny recept POMUZE.DekujiM.
Paní Miloslavo. Vařím 25 let používám smetanu 32% nekouřím a cholesterol je OK. Pokud zkusíte někdy udělat polévku 12% nebo 32% smetany a máte chuťové pohárky v pořádku poznáte ten rozdíl.
dobra ;-)
kazdy vaři co mu chutná <3 <3 <3
Skvělá jednoduchá polévka, moc nám chutnala, děkuji za recept
Pochvala. Jednoduché, rychlé a dětem (1rok) moc chutnala. Smetanu jsem dala s menším množstvím tuku, tavený sýr ...a přidala jsem jim do talíře chleba (neopečený). Úspěch.
Překvapuje mě, jaké "vášně" tento recept způsobil. Jasné je, že máslo i smetana dělá jídlo takové sametové a moc dobré, ale kdo rád jí zdravě, může něco vynechat nebo upravit množství. Já dávám celou brokolici, vařím 7 minut ve vodě se slepičím masoxem, solí, pepřem a vegetou, přidám 2 tav. sýry, hotovou (granulovanou) jíšku podle potřeby a asi l dl šlehačky. Rozmixuji a je hotovo. Polévka je za 10minut hotová a sametová je až až. Do toho krutonky z housky či rohlíku, které dělám v troubě (lehce osolit, pokapat olejem a promíchat, při pečení pak často načechrávat a míchat), nejsou tak nacucané tukem jako dělané na pánvi. Tato polévka patří mezi naše oblíbené.
Super polévka, pěkně jednoduchá a rychlá. Přidala jsem jen mléko a klasickou jíšku z trochy másla, na talíři posypala tvrdým sýrem a podávala s nasucho opečeným toastovým chlebem.
Super polévka, pěkně jednoduchá. Dávala jsem jen mléko a klasickou jíšku z trochy másla a do polévky pak přidala tvrdý sýr. Podávala jsem s nasucho opečeným toastovým chlebem.
Zdravím všechny zůčastněné. Polévka je jistě vynikající. Já ji vařím jako každý chlap - jednoduše,co nejrychleji a s co nejmenším množstvím špinavého nádobí.. :-D.. Do hrnce dám brokolici,zaleji vodou z rychlovarky tolik, aby byla celá ponořená, uvedu do varu a 8-10min povařím. Pak sleji, ale tak, aby na dně hrnce zbylo asi 5cm horké vody. Pak posypu hladkou moukou, přiklopím a nechám 10min stát. Mouka se horkou vodou spaří a polévku zahustí. Pak přidám máslo, trochu mléka (smetany) a vše rozmixuji tyčovým mixerem. Podle potřeby zředím mlékem, osolím a opepřím... Docela mi to lidé chvélí.. :-).. Zkusil jsem přidat taveňák a je to super. Použil jsem s příchutí uzeného masa a BOMBA!!!...Dobrou chuť všem.
Paní Miloslavo, nezlobte se na mě, ale asi jste nabyla dojmu, že jste na stránkách zdravého životního stylu.Tady si předáváme rady a zkušenosti a nevnucujeme lidem, jak by se měli stravovat, mimo to si myslim, že lidské tělo potřebuju trochu od všeho, nikdo tu nepsal, že jí brokolicovou polévku 5x týdně.Recept je chutný, brokolice moc zdravá a já hodnotím číslem 1
Terezko, no, asi jsem byla v trochu bojovné náladě, že jsem se tak rozjela. Čuňárnou jsem nenazvala polévku, ale způsob přípravy. Jane, nevím, kolik Vám je, ale jestli používáte běžně k vaření 33% tuky, pak bych chtěla znát Váš cholesterol. Mladému člověku se to mluví o tucích...-až budete vařit 30 let jako já, tak můžete soudit. Na kuchařku si nehraju, vařím skvěle, za můj život to mohlo posoudit hodně lidí, a ozva byla výše zmíněná. A pokud Vám 12% smetana připadá jako mléko (1,5%), pak přestaňte kouřit, za nějakých pár let Vám zregenerují chuťové pohárky. Možná. A pokud by šlo o dietní recept, pak i ten můj by byl čuňárnou, neboť zdaleka není tukuprostý.
Pro Miroslavu, jsem kluk který vaří z radosti a z receptu je mi jasný, že paní myslela 1/8 másla z kostky, tedy 30 g. Nevím proč píšete že každá kuchařka to bere z 1 Kg, když byste spíše měla vědět, když si hrajete na kuchařku, že jedna lžíce mouky bude zhruba odpovíat těm 30 g. Nebo jste snad někdy dokázala udělat jíšku z jedné lžíce mouky a půl kostky másla? A používat sladkou tatru místo smetany mi taky nezní moc přívětivě. Neměla byste se pouštět do kritiky jídla, když zde není nikde napsané, že by tento recept měl být nějak dietní. Vždy nejde o dietu, ale teké o chuť. Já například rád používám do jídel 33% smetany, protože to tomu jídlu opravdu dodá smetanovou chuť a pokrm i zahustí. Kdežto 12% smetana mi přijde jako obyčejné mléko. A to už může zvážit každý, jestli bude chtít mít pokrm dietnější nebo chutnější i když více kalorický.
Krémové polévky běžně nedělám,ale tuto jsem vyzkoušela a byla výborná,hodnotím1
Robím krémové polievky často, máme ich radi. Tukom šetrím, kde sa dá tiež, som zástancom zdravej výživa tiež. Krémové polievky nezahusťujem smotanou, ale lyžicou múky rozhabarkovanou v mlieku. Maslo žiadne nevkladám. Dochucujem korením podľa toho, o akú krémovú polievku ide. Ale aby som túto polievku nazvala čuňárnou....ja si predsa recept môžem upraviť podľa svojich zvyklostí. Takto sa o jedle nerozpráva, stačilo slušne poukázať na nadbytok tuku, a povedať ako to robíte vy, pani Miloslava.
Tak jsem psychicky nevydržela a tu polévku udělala, protože hodnotit se má až po vyzkoušení, jak je v pokynech psáno. Použila jsem asi 40g Héry se 2 polévk.lžícemi hl. mouky na jíšku, rozředila vodou, přihodila rozkrájenou brokolici (asi 200-300g - nevážila jsem), osolila, vařila asi 5min., tyč. mixérem rozmixovala, přilila asi 1,5 - 2dl Tatry 9%, přidala pepř a výsledek je super. Příště zkusím s tím taveňákem, jak tam mnozí doporučovali.
Tak jsem psychicky nevydržela a tu polévku udělala, protože hodnotit se má až po vyzkoušení, jak je v pokynech psáno. Použila jsem asi 40g Héry se 2 polévk.lžícemi hl. mouky na jíšku, rozředila vodou, přihodila rozkrájenou brokolici (asi 200-300g - nevážila jsem), osolila, vařila asi 5min., tyč. mixérem rozmixovala, přilila asi 1,5 - 2dl Tatry 9%, přidala pepř a výsledek je super. Příště zkusím s tím taveňákem, jak tam mnozí doporučovali.
Tak jsem psychicky nevydržela a tu polévku udělala, protože hodnotit se má až po vyzkoušení, jak je v pokynech psáno. Použila jsem asi 40g Héry se 2 polévk.lžícemi hl. mouky na jíšku, rozředila vodou, přihodila rozkrájenou brokolici (asi 200-300g - nevážila jsem), osolila, vařila asi 5min., tyč. mixérem rozmixovala, přilila asi 1,5 - 2dl Tatry 9%, přidala pepř a výsledek je super. Příště zkusím s tím taveňákem, jak tam mnozí doporučovali.
Tak jsem psychicky nevydržela a tu polévku udělala, protože hodnotit se má až po vyzkoušení, jak je v pokynech psáno. Použila jsem asi 40g Héry se 2 polévk.lžícemi hl. mouky na jíšku, rozředila vodou, přihodila rozkrájenou brokolici (asi 200-300g - nevážila jsem), osolila, vařila asi 5min., tyč. mixérem rozmixovala, přilila asi 1,5 - 2dl Tatry 9%, přidala pepř a výsledek je super. Příště zkusím s tím taveňákem, jak tam mnozí doporučovali.
Dala jsem hodnocení 3, ale nejraději bych dala 5, sice jsem polévku nevařila, ale jsem pro zdravou výživu a tohle je fujtajbl ve stylu Magdy Rettigové. A jestli to mladá paní dělá ročnímu dítěti, tak mu zakládá už dopředu na infarkt. 33% smetana je šlehačka, jedna celá do polévky je opravdu dost, kde je psána smetana, byť i "pouze" 12%, pokud možno ji nahrazuji mlékem či 5% Tatrou. A ještě navíc 1/8 másla? To už je čuňárna. A nevysvětlujte to osminkou z kostky, to je sice 30g, ale osminka je prostě vždy osminka z 1kg, to kuchařky dobře vědí, a to je prostě půl kostky. Dobrá polévka to možná může být, ale mně a mým čtyřem dětem by po ní rozhodně bylo zle, protože jsme zvyklí hodně šetřit tuky.
S taveným sýrem je brokolicová polévka skvělá i bez másla a smetany. Ale jde to i s pomazánkovým máslem(třeba Delikates s olivami).
Zkuste místo bešamelu zahustit taveňákem.Je to bezva.
Polievka je fantasticka!!!
Polievka je fantasticka.
je upa supa nejlepší mnˇam ještě tedˇ se oblizuju
ahoj polévka je vyborná, už ji dělám po několikáté a dnes jsem tam přidala taveny sýr ,jako paní Květa a je SUPER, mohu jen doporučit
Už jsem ji uvařila potřetí, pokaždé v jiném poměru surovin. Dneska jsem místo smetany přidala několik kostiček taveného sýra a také dávám kuřecí masox. Všichni si přidali. Je to skutečné výborné.
ahoj,právě jí dojídám a je naprosto ůžasná!! Jen jsem si ji nepatrně zahustil máslovou jíškou,neboli bešamelem. Vřele všem doporučuji,především těm kdo milují brokolici...
Co se týče tuku. Existují rostlinné smetany a sojové mléko. Což je daleko zdravější než klasické. Ale to už snad každý umí imrpovizovat sám.
Polévka je výborná. Přidala jsem pouze česnekkové Crostini (něco jako smažený cléb) Pro anonyma: kde je napsáno, že je to hrnek polévky??? To co tam píšeš, že děláš, už není původní recept. Můžeš vložit obměněný recept.Pokud již někdo něco uvařil, tak si s tím hravě poradí. Je to velmi snadné.
Ta chudinka čtvrtkilo brokolice tam v tom tuku trouchu mizí. Osminka másla a ještě šlehačka?...No to je bomba a ani si to neumím představit...Peek : všeho přiměřeně...))
Možná budu za blbce, ale mám dotaz... Tu vodu, ve které vařím brokolici do měkka pak sleju, nebo jí nechám a vařím i s ní ?V tom případě:" Kolik jí asi tam má být" ? Děkuji
Mno, asi zase budu za permanentního kritika, kterej se do všeho naváží, ale nemůžu si pomoct, osminka másla na hrnek polívky mi vážně přijde trochu moc, tím spíš, že je tam ještě smetana. Když buďto: 1) před vařením část brokolice najemno usekám, nebo 2) po uvaření část brokolice vyjmu a zbytek umixuju a v obou případech přidám buďto tu smetanu (zakysanou light, ne šlehačku) nebo kousek lučiny (při větší hustotě méně tuku), nemusím tam dávat žádnej bešamel a chuťově to bude ještě lepší.
Váš recept je fakt jednoduchý a výborný.Je to moje první brokolicová polévka a zvládnutá na 1*
právě jsem dovařila, přidala jsem osmažený chleba a je to ňamka
teď sem polévku dodělala a je moc dobra!
Před chvílí jsme polívečku dojedli a je skvělá.
urcite to zkusim mam rocni holcicku a uz vim jak ji obmenim jidelnicek
Jitko!!! 1/8 se nemyslí z kila másla, ale z jednoho másla, takže cca 30g. O víkendu určitě zkusím, brokolici můžu jakkoli. Jsem zvědavá co na to manžel...:-)
Jedním slovem "vynikající". Rozhodně dávám za 1*.
Polévka je vynikající i můj roční syn se oblizoval, místo smetany jsem dala tučné mléko a pro děti samozřejmně bez koření jen mírně osolit.
Je výborná. Já ji udělala tak: nejdřív jíšku (máslo i olej aby se mouka rozpustila), tu naředím studenou vodou, brokolice. Dávám místo podravky zdravější solčanku (bez glutamátu). Objevila jsem v lednici tavený sýr Apettito (ze Želetavy), tak jsem ho přidala. Po změknutí brokolice rozmixuju. Nakonec smetanu a ochutím. Děti se oblizovaly. A myslím, že manžel večer bude taky:-) Byla by dobrá (bez toho sýra) se sýrovými noky, ale ty nevím jak bych udělala aby se sýr nerozpouštěl.
kdyz date vice brokolice (pul kila) ani nemusite pridavat besamel a polevka bude jeste zdravejsi
Polévka je výborná. Ale toho másla jsem dala méně. Ta 1/8 (125g) másla se mi zdá hrozně moc.
Aj na Slovensku sa myslí 1 smotana = 1/4 litra. Predáva sa v kelímkoch ako jogurt.
Doporučuji přidat do hotové polévky nastrouhaný tvrdý sýr, získá lepší chuť.
Martino, musíte míchat studené s horkým, to znamená do horké jíšky lít studené mléko (nebo naopak, ale jistější je to první). Osvědčilo se mi míchat kovovou metličkou.
Ten bešamel se mi nějak srazil. Je to taková spousta hrudek v másle. Ale jinak je to dobré.
Určitě vyzkouším. V Čechách se myslí 1 smetana = 1/4 litru.
je to super,ale neviem,koko je jedna smotana,kedze u nas je bud 0.5l,0.75l alebo 1l,takze ktora? Tato informacia mi tu chyba. a tiez,kolko mlieka prilejeme do toho besamelu?ale inak super!Na poprve sa nevydarila,ale mozno .... treba skusat
super polevka!!!!!!!!!
Ta polevka je vyborna, ja davam jeste trosku trosku podravky a citronovou stavu. Pred podavanim posypu jemne krajeny porek (jen tu bilou cast) a smazeny rohlik - zdrave a chutne!!!