„ ... z těsta tvoříme koule nebo válečky“ , ale následně vaříme KNEDLÍKY :-D :-D :-D
Nevím kde nakupujeme ale brambory jsou v US dobré a výběr je veliký.
Nevím kde nakupujeme ale brambory jsou v US dobré a výběr je veliký.
Ahoj Tome. V Severni Americe se na knedle pouziva Instant mouka. Knedle jako doma :-)
Knedlíky není třeba vařit déle. Doba vyplavání záleží na jejich velikosti. Těsto se trochu lepí pouze z nových brambor, stačí přidat trochu solamylu a tvarovat knedlíky mokrou rukou. Nejlépe se dělají z brambor uvařených den předem.
Tak to byly moje úplně první knedlíky a docela se povedly. Dělala jsem je z poloviční dávky a skoro všechny se zbaštily. Vařila jsem je 10 minut, i když vyplavaly už po necelých 5 minutách. Můžu se zeptat, jak dlouho je obyvkle vaříte? Příště možná dám trošku více krupičky a solamylu, po uvaření byly přece jen na můj vkus moc patlavé.
Joo, to jsou kluzky - dělám už hoodně dlouho. :-)
...chutnaly i návštěvě z Anglie ;-) .Dělal jsem s uzeným masem+špenát.Taky jsem poprvé zkoušel tvarohovo-bramborové šišky(s mákem)-také velmi dobré :-) !
Cože?????
lidičky ochutnejte bramborové knedlíčky od paní evičky. dobré -chutné- syté nemají chybu . :-[ :-* Dávám paní evě jedničku.
ja s tim nemam problem,potrebuje to si pohrat jak se zenskou me se knedliky dari. pomimo to muzes skusit s polske mouky Krupczatky taky jdou dobre je jak hruba,holt musis skouset nez na to prindes ja taky skousel vickrat,nezapomen ze v Zlaty Praze je mistr majial i kuchar,takze tam zadna hola pr...l nevari podobne je to i v jinych restauracich ceskych a slovenskych v NYC.muzes koupit dobre i na 13 AV.boro park v polske restauraci {polske noce]nebo ve slovenske na treti AV. u Jana a mouku si bez problemu ceskou muzes koupit nebo zamluvit na cech-slovak varieties.com na NYC :-)
To by me zajimalo, jak delaji ty perfektni knedle ve Zlate Praze v Astorii, NY. Ze by nekdo privezl mouku v kufru z Ceska? Kdyz klohnim svickovou (mimochodem, v NJ je to opruz sehnat celerovy koren a petrzel), tak si privezu sisku ze Zlate Prahy, anebo si ji necham dorucit od Sykory. Jsem lenoch. Moje veskere snahy "vytvorit" houskovy knedlik v US, z te jejich "all purpose flour", se setkaly s totalnim neuspechem -- ale aspon jsem z toho mel perfektni lepidlo na tapety.
Sorry. Sykora je v Iowe. Ukecl jsem se. :/
Petro V...Na bramborove knedle jsem uspesne zkusil Idaho Potatoes, anebo Jersey potatoes. Hlavne to nesmi byt ty vyplajchovane bile anebo, nedejboze, cervene, brambory.A pokud se vam to nepovede, je v Chicagu www.sykorabakery.com, odkud si objednavam houskove knedle (nevim, zda delaji i bramborove). Good luck from NYC.
O víkendu jsem je udělala plněné meruňkou a s mákem, byly výborné.
Výborné těsto, lepší neznám.Dávám za 1****.
Petro V., jedine brambory, ktere tady v USA kupuji jsou Yukon Gold. Jsem sice v USA temer 10 let, takze si ani skoro nepamatuji jak vsechno u nas doma chutnalo a tudiz nemuzu tvrdit, ze se podobaji nasim bramboram v Cechach, ale z toho miziveho vyberu tady jsou asi nejlepsi.
Brambory v Americe jsou vodnaté, jelikož jsou přehnojené a domácí hnůj neviděly. Jsou možná poživatelné, ale já bych je nejedla ani za nic. Mám zkušenosti i v Č, že někteří soukromí zemědělci, aby měli velké výnosy, tak tam rvou umělá hnojiva, místo přírodního hnoje, a neštěstí je hotovo. A od takových dál. Není nad kvalitní suroviny, které člověk musí někdy lupou hledat, zvláště pak v Americe...
bramborové knedlíky jsem delala porve a naprosto vynikající, jen je treba je varit dele.
Pokud se těsto při tvarování lepí, tak někdy stačí pouze namočit ruce do studené vody. Díky za chválu. Zdraví Eva
(pokracovani) Nechtela jsem timto nikomu radit, a snad jsem nikoho neurazila obsahlejsim textem (mozna za nej nektere zeny zde v americe budou radi.....), ale hlavne podekovat autorce receptu, diky jemuz mohu konecne i zde uvarit velmi chutne bramborove knedliky i sisky. Jeste jednou mockrat dekuji pani Evo a dala jsem velikou 1 :-) Preji hezky den.
(pokracovani :-) ) Co jsem chtela poradit, je, ze kdyz mate testo hotove a lepi se, je dobre si ruce "opatlat" v SOLAMYLU, dat si drobet solamylu i na val a testo vytvarujete bez problemu. Zarucuji, ze se nebude lepit ani trosku a nerozvari se.... Jak jsem psala, take se mi lepilo, ale zde je to kvuli bramboram... Jinak zde pouzivam bud Solamyl nebo CORN STARCH (nekdo to zde take jiz psal), a opravdu to perfektne nahradi. Krupicku kupuji v Polskych obchodech a jmenuje se KASZA MANNA. Chci tim vsim jen rict, ze v CR muzete byt ve vareni knedliku naprosto spickovy a vsichni Vam je budou chvalit, a zde je vse jinak. Delaji to jen BRAMBORY, protoze ceske suroviny zde v Chicagu sezenu a zkousela jsem to. Nebo znate nekdo brambory v U.S.A., ktere chutnaji tak bajecne jako v CR, nemaji v sobe litry skrobu a daji se jist jen treba s cibulkou???? Pokud ano, byla bych za tuto informaci velmi rada.... Ja jsem vyzkousela nekolik druhu, ale vsechny byly plne skrobu.....
Dobry den pani Evo. Mockrat dekuji za recept, knedliky jsou skvele a delala jsem i sisky a jen se nam delali boule za usima. Vite, ziji v U.S.A. a je zde problem s potravinami. Maji odlisne slozeni, nebo se necim musi nahradit uplne. (v diskuzi jiz bylo uvadeno). Leta jsem v CR delala rodinny recept na bramborove knedliky a nikdy se mi nestalo, ani s novymi brambory, aby se mi knedliky nepovedli, rozvarili, apod. Proste v CR vysly vzdy a na 100%. Prijela jsem sem do U.S.A. a delala knedliky naprosto stejne jako v CR. Mela jsem i ceskou mouku z ceskeho obchodu, ale byla to katastrofa a nedaly se jist..... Pro vsechny v U.S.A. doporucuji vyzkouset si tento recept, je fakt super. Ano, mame zde naprosto vodnate brambory po cely rok, tudiz testo se mi drobatko lepilo, ale tak jsem testo poradne propracovala, byla sice radne opatlana,mezi tim drobet zridlo, tak jsem jej dala na chvili do lednice.
Dávám za 1. Dělala jsem dvojitou dávku,myslela jsem si,že schovám do mrazáku, dala jsem tam dvě malé šištičky,ale ty jsem dnes zase vyndavala :-), jinak jsem neměla přesně solamylu,tak jsem přidala hrubou mouku. Moc chválím!!
Jani, děkuji, a to jsem si ty komentáře četla! :-)
Venyss určitě ano, je to i v komentářích.
Dají se tyto knedlíky dělat jako klasické šišky? Myslím,jako jestli z toho jdou udělat né kulaté knedlíky...:-)
Babička odjakživa dělala brambor. knedlíky bez vejce, a půl na půl hrubou mouku a krupici. Solamyl je novodobý vynález, dává se tehdy, když jsou brambory ještě "nové" a knedlíky se z nich špatně dělají.
Solamyl = bramborový škrob , jakápak obměna , nebo chyba ve formulaci ?
Tak jsem dneska zkusila tyto knedlíky s mírnými obměnami typu: místo Solamylu bramborový škrob, množství jsem taky nevážila přesně... Všichni si moc pochvalovali, udělala jsem z nich takové šišky a spokojenost byla opravdu nevídaná ;o)
Jsou super, drží po hromadě. Jen sem je musela vařit podstatně déle, než jen do "vyplavání".
Děkuji moc za super recept - bramborové knedlíčky jedna báseň a to hned na první pokus!! Díky a dávám velikou jedničku.
Těsto jednoduché a výborné! Dávám 1.
Perfektni testo, prvni bramborove testo, co se mi nelepilo a hezky se s nim pracovalo.
Dobrý večer, já jsem použila nějaké brambory, takové polonové, byly asi z Kauflandu. Jinak jsem knedlíky plnila uzeným a nikdo z rodiny proti chuti nic nenamítal, takže byly asi jedlé.
Tak to nevím co to bylo přesně za brambory ,kupuji většinou klasika - konzumní, dělala jsem to někdy březen - duben , takže loňské brambory tedy ze ,,starých ,,brambor !
Taky si myslím, že by to mohlo být druhem brambor. Co se týče vaření brambor den předem, tak to by mohlo spíše pomoci k lepšímu výsledku.
A Ivo jake jsi pouzila brambory?
Tak to jsme exoti dva ,já jsem recept taky zkoušela , přesně jako Alena,těsto se šíleně lepilo , když už jsem ty knedle konečně uhňácala,byly takové těžké ! Mám ráda změnu u příloh,vyzkoušela jsem už ladaco , ale tady to byl nezdar ! Snad jediné co mě napadá , špatné , vodnaté brambory, nedavno jsem z nich dělala bram.kaši a taky to nebylo Ono , ale u kaše se to ztratí !
Dobrý den Evo,nevím, co jsem provedla špatně, těsto se lepilo. Je pravda, že brambory byly uvařené z minulého dne, ale nevím, jestli to těsto ovlivní. Neustále jsem přidávala solamyl a nakonec jsem ani celé těsto nespotřebovala, protože se lepilo děsně. Asi jsem jako exot, protože se to ai nikomu jinému nestalo. Dík za pomoc.
Tento recept som už robila 2x a vždy sa podaril. Aj s údeným mäsom, aj ako šúlance s makom. Šúlance uvarené sa dajú dobre zamraziť ako polotovar. Výborné, dávam za 1*
Jéje... tento recept, pro mě, jako pro amatéra v kuchyni je nejlepší..jednou jsem ho zkusila... a už neopustím tento recept je výbornej ))děkuji autorce za recept
Dlooouhou dobu jsem se plácala z jednoho bramborového těsta do druhého.Nejsem zastánce vaření z pytlíku,tak mi to nedalo a zkoušela jsem dál.Nikdy jsem ale neměla z výsledku pocit,že by se výsledek povedl.Dnes jsem na základě pozitivních komentářů zkusila tento recept.Jednoduché,s těstem se krásně pracuje,nelepí se,netrhá...spolu s uzeným masem a se zelím = jedna báseň.Doporučuji všem tento recept vyzkoušet.
Pokud je budete podávat jako přílohu k zelí, zkuste alespoň 2 větší brambory nechat syrové a nastrouhejte je na jemno a přidejte k těm vařeným. Jsou ještě lepší, recept mám od své babičky, která byla Polka.Jsou to už skoro "chlupaté halušky", ale moc dobré.
Ja mám recept od polskej priateľky na podobné knedličky, oni ich volajú "Kluzky": Uvarené zemiaky prelisujeme, rozdelíme na štvrtiny, pridáme toľko zemiakovej múky( ja som mala z Poľska ich zem.múku, u nás solamyl) koľko je 1/4 zemiakov, trocha masla - asi ako orech, a dva žltky. Zmiešame a tvoríme guľky asi ako väčší orech, dáme variť - 7min. Sú veľmi jemné, oni ich podávajú k rôznym mäsám so šťavou a omáčkami.
Pani Evka, ďakujem za výborný recept. Ako sa hovorieva - v jednoduchosti je krása. Tiež foto určite mnohým začínajúcim gazdinkám pomože. Ešte raz ďakujem a prajem všetkým veľa úspechov. Sissi
Jani, je to vynikající bramborové těsto - viz. můj komentář z dubna letošního roku. Já už jiné bramborové těsto nedělám. Právě dnes jsem z uvedené dělala plněné knedle se švestkami. Sypala jsem je mákem. S těstem je radost pracovat. Určitě vyzkoušej. Škoda, že už nemůžu hodnotit.
Teda Evi,to vypadá zajímavě s tím škrobem!!Nedalo by se takové těsto plnit třeba švestkami?Zkoušel to někdo?
Lenko, děkuji za uznání. Ještě zde mám strouhankové knedlíky, jsou jednoduché a dobré k vybraným jídlům. Ať se daří Eva
tedy evičko ty knedlíky jsou úžasnééé,jsem kuchařka avšak antitalent na knedlíky.díky vám už mohu říct,že umím alespoň bramborové.děkujuuu,a pusu jako poděkování:-))
Lucko, poohlednete se po nejakem polskem obchode - maji hrubou mouku, jmenuje se Krupczatka.
Ivettko, jsem ráda, že se knedlíky povedly a chutnalo. Recept je opravdu dobrý a zvládne ho i začínající kuchařka. Zdravím Eva
...a dnes jsem si je udela s vajickem a jsou naprosto vyborne. Opravdu uz jiny recept delat nebudu :-)
Tak jsem je vcera udelala a jsou vyborne. Davam 1*. Dekuji Evicce za vyborny recept
Prave je man ve vode.Vypadaji bajecne, jsou mekke a vubec neoslizavaji. Tak se tesim. Jen trochu postradam dobu varu, kdo ma zkusenosti, prosim napiste mi :-). Diky.
Jestli hledáte výborný a jednoduchý recept na bramborové knedlíky, tak již nehledejte. Tomuto receptu dávám velikánskou 1 *. Suprové těsto, vůbec se nelepí, zvládne to i začátečník. Dělala jsem malé kulaté knedlíky, které jsem plnila uzeným masem. Nevařila jsem je, ale napařovala jak knedle asi 15 minut. Ze zbytku těsta jsem udělala klasickou knedlu a tu uvařila v osolené vodě. Vůbec se nerozvařila. Byla výborná. Děkuji za recept a doporučuji vyzkoušet.
Lucie, kupte VONDRA flour ( v modrom ovalnom kelimku ).
Daniello, diky moc, jeste jsem se chtela zeptat,jestli se muzes podelit o zkusenosti s moukou. Hladka je bezne k dostani (v USA), ale jakou mam koupit, kdyz potrebuji na peceni ci vareni treba hrubou??
Lucko, pouzivam CORN STARCH. Je to sice skrob kukuricny, nikoli bramborovy jako solamyl, ale nahradi ho skvele.
Prosim, cim se da nahradit solamyl? Ziji v USA a jeste jsem ho tu nenasla. Dekuji
Lidi vy mě trápíte .. Tady v USA v Iowě .. obchod tu nemá ani brambory ani mouku a já si tak strašně chci udělat hovězí na česneku s bramborovýma knedlíkama ... já na kilobrambor normálně dával tři vajíčka a víc krupice .. ale ta byl vždy odvoka
Díky, u nás je vaří všechny ženské v rodině a všem moc chutnají. Babička dělala válečky asi 2,5cm tlusté a 10cm dlouhé, polité podušenou cibulkou, české zelí a uzené a nebo šulánky z mákem.
Mě se bramborové knedlíky nikdy moc nedařili,ale tyhle se opravdu povedly.U tohoto receptu už asi zůstanu.
oprava kolik brambor,tak půlku mouky
já bramborové knedlíky dělám už dlouhol,kolik dám brambor tolik pol.mouky,vajíčko není třeba
Bramborové knedlíky také dělám, ale z teplých brambor a dětské krupičky. Solamyl přidávám jen do nových brambor, ale pak už né a nikdy se mi nelepí.