g
špenátový protlak - mražený
lze použít i sekaný listový
pepř mletý
olej
sůl
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca 2 -
1
ks
vejce
100
ml
smetana ke šlehání
1
lžíce
hladká mouka
cca
uzené maso
250 gramů nebo Niva 150 gramů
muškátový květ
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto by mělo být nelepivé a vláčné. Během přípravy těsta si dáme vařit vodu, protože až budou noky pokrájené, ihned je budeme házet do vroucí, osolené vody.
2
Z těsta vyválíme delší válečky, které pokrájíme na stejně velké dílky a ty naházíme do hrnce s vroucí vodou. Opatrně je ode dna podebereme, promícháme, počkáme až vyplavou a krátce povaříme. Jeden nok po půlminutě až minutě (dle velikosti) vyndáme a ochutnáme na zkoušku, pak budeme vědět, zda jsou vařené. Poté zcedíme a podáváme. Vařené noky můžeme také ještě před podáváním krátce osmažit na trošce oleje.
3
Na pokrájené cibuli osmažené dorůžova necháme zvolna rozpustit špenát, který ochutíme solí, pepřem a česnekem. Krátce ho podusíme, pak vmícháme vejce, které necháme ve špenátu srazit a nakonec vlijeme smetanu smíchanou s hladkou moukou a špenát ještě krátce povaříme.
4
Pokud chceme pokrm bezmasý, přimícháme nakonec do špenátu nastrouhanou Nivu nebo Gorgonzolu, kterou necháme rozpustit a dle chuti muškátový květ (ten už při dušení).
5
Pokud chceme pokrm masitý, do špenátu vmícháme na kostičky pokrájenou uzenou rolovanou plec nebo krkovici, moravské uzené..., které se špenátem dostatečně prohřejeme.
6
A pokud chceme, můžeme podávat noky v kombinaci se sýrovým špenátem a plátkem uzeného masa.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Miluše
|15. 3. 2016 08:44
Noky dělám stejně,ale ten špenát s uzeným uvnitř mě mile překvapil a bylo to opravdu výborné zpestření :-)
Jajda
|26. 1. 2016 09:06
Super!!
Kratochvílová
|30. 9. 2015 08:41
Naše výborná včerejší večeře. Manžel si úplně rochnil jak byl spokojený děkuji
Věra
|29. 6. 2015 12:25
Velká pochvala za recept. Špenát s uzeným byl vynikající a na to že uzeného bylo ve špenátu hodně, tak množství co je normálně potřeba ke špenátu s knedlíkem je podstatně vyšší, takže další plusové body :-D .
Petka
|18. 6. 2015 13:43
Nazvala bych to spise "bramborove spalicky s uzenym a spenatem". Noky se delaji z hladke mouky, z hrube se dela knedlík . To samozrejme nedela recept spatnym. Jen ten nazev...