Mléko pokojové teploty rozmícháme ve větším hrnci (míse) s cukry, solí, rumem, droždím a moukou dle potřeby. Množství mouky se může lišit, podle její kvality, takže jí dáme tolik, aby nám vzniklo hustější těsto než děláme na palačinky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme nakynout. Během kynutí ho ještě jednou nebo dvakrát dobře promícháme a vženeme tak do něj vzduch, který nám pomůže k rychlejšímu a nadýchanějším lívancům. Rum během smažení vyprchá, ale zabrání nadměrnému sání oleje.
2
Po nakynutí nandaváme naběračkou těsto, které dáme na rozpálenou pánev či lívanečník s trochou oleje a smažíme z obou stran dozlatova. Po osmažení necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk, pak zalijeme borůvkovým přelivem , smetanou či šlehačkou, přidáme pár bobulí čerstvých borůvek a podáváme. Můžeme také před přelitím obalit ve skořicovém cukru...
3
Borůvky nasypeme do kastrólu, osladíme dle chuti, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Pak vše zahustíme dle požadované hustoty vanilkovým pudinkem rozmíchaným v malém množství studené vody a krátce provaříme.
4
Do lívancového těsta můžeme taktéž přidat hrnek borůvek.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Irena
|2. 5. 2017 15:30
Lívance by nebyly pro nás nic překvapujícího, protože je takhle dělám běžně, ale s tou borůvkovou omáčkou bych jim dala jedničku s vyznamenáním. Taky byly hnedka pryč málem i s vypíglovanýma talířema )))) no a to jsem jí dělala z kanadských borůvek co nejsou z daleka tak borůvkové jako ty naše tmavě modré.