Bazalkové pesto – zelená omáčka z nadrcených bazalkových lístků – má svůj původ v italském Janově. Celosvětově známá pochoutka se nejčastěji používá k dochucení těstovin nebo na bagety či opečený chléb, můžete ji ale využít i při přípravě masa nebo zeleninových salátů.
Výborný a jednoduchý recept. Zkoušela jsem i s jinými oříšky, a také velmi chutné. Díky za bezva recept!
Zkoušela jsem tento recept, ale o něco lepší mi přišlo sicilské pesto, na které jsem narazila na http://blog.vinodoc.cz/sicilske-pesto-a-letni-sendvice
Výborná nahrada slunečnicová semínla.
Asi špatné oříšky... prý ty piniové z Číny bývají hořké.
Co se mohlo pokazit, že to mám tak hořké?
Vždyť bazalka může dorůst skoro metr. Plus ostatní přísady... :-)
To bych chtěla vidět také :-D <3
Připravila jsem pesto z fialové bazalky. Chuť výborná, barva katastrofální. Brčálníček. :-P
8-10 kg ? to by mně zajímalo kde berete tolik bazalky :-[
Katko, jak připravujete šalvějové pesto? Mám šalvěje celé keře, ale vpodstatě nevím, jak to zužitkovat. Jako dezinfekci toho tolik nepotřebujeme a maso se šalvějí taky nemůžu dělat příliš často - to by mi doma neprošlo. Děkuju
Já mám v lednici ve skleničkách Šalvějové pesto už 3 měsíce a není problém...Dávám do skla a povrch pesta zaliji olivovým olejem a vždy když odeberu, tak zaleji olejem.
Bazalkového pesta doma děláme ročně tak 8-10 kg. Až je hotové, nacpu ho do placatých obdélných zavíracích plastových krabiček s víčkem (dají se úsporně naskládat na sebe). Pořádně zacvaknu víčko a vyskládám to do mrazáku. Pak stačí krabičku cca 2-3 hod. před spotřebou vytáhnout ven - a je hotovo. Chuť je téměř stejná jako za čerstva, jen česnek je trochu jemnější, ale na druhé straně jsou suroviny propojenější. Dokud má krabička víčko, pesto nehnědne, na vzduchu pak hnědne. Jinak se dá před použitím ještě smíchat s trochou citronové šťávy, zůstane zelené. A naposled ještě jedna rada: bazalku nutno dobře omýt ve 2 vodách, opatrně ji posbírat s hladiny, a pak dobře okapat.
Parmezán koupíš v každém italském supermarketu...
Nevím jestli moje odpověď bude ještě teď k něčemu (případně pro ty co se na tento recept podívají i teď ) Dobrý "parmazán" je Gran Moravia a koupíte ho v jakémkoli supermarketu i v několika variantách
Češi...Nebudu komentovat...vlašské ořechy...to si tam taky místo olivového oleje můžete nakydat vegetol a místo bazalky petržel :-X
Sorry, mam uplne junou zkusenost. Po 3 tydnech plisen. Jedine se mi osvedcil mrazak.
U nás nejoblíbenější s čerstvě upečenym horkým chlebem
Cetla jsem ze misto piniovych orisku se muzou dat mandle a chut to moc nezmeni
jen doporučím ohřívat pesto opatrně.. v žádném případě v mikrovlnce.. bazalka při vyšších teplotách ZHOŘKNE!! asi ani nemusím psát, že nejlepší je samozřejmě čerstvé.. ;-)
taky jsem jednou použila burské oříšky a taky to bylo moooc dobré ;-)
..jaké vlašské ořechy...???? piniové oříšky....úplně jiná chut
..jaké vlašské ořechy...???? piniové oříšky....úplně jiná chut
ty vlašské ořechy mi tam vůbec nesedí, příště budu dělat bez ořechů a míň česneku.
Nezavařovat,vydrží v lednici 2 měsíce,pokud ho nesníte dřív.
co to je za otázku?????
s tím souhlasím, je to s mandlemi super.!
ten koupíte v každém supermaketu
parmazan je v kazdem Tescku nemusi to byt origos
Mám trochu problémy sehnat parmazán. Nevíte, kde se dá v Praze koupit? :-\ Vím akorát o jedné sýrárně na Jiřího z Poděbrad, ale tam je to děsně drahé. Děkuji. M.
Já jsem nahradila piniové oříšky nesolenými kešu, a také chutná výborně! Jen jsem to trošku přehnala s česnekem, ale to u nás naštěstí nikomu nevadí :-))
co to je to pesto????????????????? O:-)
dělala jsem poprvé,místo piniových oříšků jsem dala vlašské ořechy a bylo to super...jen tak třeba na rajčata... :-)
Místo piniových oříšků se dají použít mandle.
Aby pesto nezhnědlo, je potřeba ho po umytí osušit v osušce, potom ještě osušené rozložit a pokračovat až není mokré. Zůstane po tom pěkně zelené. :-)
Ja to naporcujem do malých misiek a šupnem do mrazáku.... hocikedy sa vyberie, zohreje v horúcej vode, hodí na horúce cestoviny a rýchly obed príp. večera je na svete ... vydrží až do budúceho roka, pokiaľ sa nestihne zjesť...
taky jsem si ted udělala poprvé domácí...taky by mě zajímalo jak dlouho a jestli spíše v ledničce..?
Máte prosím někdo zkušenost jak dlouho se dá uchovávat, popř. zavařit? :-)
Je to super!!!
Renčo drahý, ale když koupíš hotové, vyjde tě to dráž. A je to bez chemie. Mňamka :-))
Take jsem pro vyrobu vzdy cerstveho pesta! Ale pokud to nejde jinak, tak uchovavat jedine zmrazene. Zavarovani do sklenic, mne osobne, nevyhovuje. To, ze to kupovane je "narvane" chemii, o tom neni pochyb! :-P
Delam pesto s pistaciemi, jsou cenove dostupnejsi nez piniove orisky a je to vynikajici. Nejradeji mame italske noky s pestem a k tomu grilovane kureci ci kruti prso, to je opravdova, letni, basta! Dobrou chut!
Perfektné pesto je z tohto receptu... Odporúčam podávať na rohlíky, ked to ešte dobre osolíte.. <3 radosť pozerať )))
bazalkove pesto jsem zkusila . Jen ty ingredience u nas jsou prilis drahe.Ale je vyborne :-))
Dala jsem pesto na kousky kapra,bylo to vynikající.Dneska ho dám na vepřový kotlety,už se mi sbíhaj sliny :-P
Já bazalkovým pestem potírám kuřecí prsíčka.Nechám je odležet,aby pesto krásně provonělo a pak restuji jako steak.Je to výýýýborné.Dnes budu zkoušet pesto na rybu.Jsem zvědavá.Pesto si budu totiž dělat doma podle tohoto receptu.
zkus klasiku. oprazit platek bagety, na to pesto, na to platek mocarely, na to kousek rajcete. to chutna kazdemu ;-)
A vám to chutná? Já dumám co s tím, když to nikdo nechce :-(
Toto byl můj první pokus, potřebovala jsem ho do polévky která má být vynikající, no aby to "stálo ze to", tak neměli parmazán a ni piniové oříšky, mám tedy náhražku s obyč eidamem a vlašskými ořechy, tak jsem alespoň chránila vitamíny, suroviny nakrájela keramickým nožem a vše zpracovala v hmoždíři, jn ten sýr jsem nastrouhala na klasice :-) nedokážu si ani představit že by mohl být originál lepší, vynikající záležitost ;-)
obdivuji vaše problémy s hnědnutím pesta - oškubala jsem celý květináč bazalky a stejně se mi nepovedlo udělat cokoliv do zásoby ;-) a kupodivu za hodinu (před přidáním k lasagním) pesto zhnědnout nestihlo :-*
Ono stačí když tu bazalku před tim než jí budete používat tak jí spaříte ve vroucí vodě, ale jenom chvilku tak pár sekund. Ona pak krásně drží barvu.
na to hnědnutí doporuřuji šťávu zhruba z poloviny citrónu sám sem ozkoušel a vážně to funguje <:-) <:-)
Četla jsem, že se listy před přípravou nemají omývat - používat pouze suché, pesto pak nehnědne - Ještě jsem ale nezkoušela - je to zkušenost druhých ;-)
Bazalka ze zahradky se muze nakrajet podle toho jak vam to vyhovuje a zamrazit do sklenicky ci sacku. Po rozmrazeni je ale zvadla. Rozhodne bych uz nenechavala zmrazit cele tisty, s temi potom neslo vubec nic delat (ani nenakrajet). Ja mam jednu bazalku v kvetinaci na okne zalivam ji do misky a vydri mi celou zimu cerstva. Trvanlivost je u kazdeho pesta jina, kupovane vyrzi samozrejme dele, ale u domácího dlouhou trvanlivost nepotřebuje, vyrábíme si ho přeci podle chuti. ;-)
Ale to je výborný nápad s tím zamražením hotového pesta ;-) :-* :-*
Taky mi hnědne, po okraji sklenice S kupovaným se mi to nestává. Asi v něm mají nějaké konzervanty. Leda dělat jen na krátkou spotřebu :-)
Ono pesto vzdycky trosku ztmavne, ale dulezite je po naplneni do sklenicek ho zalit vrstvou oleje, aby nemohlo na vzduchu jeste vice oxidovat a tim padem hnednout. A kdyz odeberete cast, tak vzdy znovu zarovnat a zalit olejem.:-)
A mě se opět nedaří. Po jednom dni pesto začíná hnědnout. Kdykoliv se snažím si nějak bazalku uchovat zhnědne :-|
Ja cerstve pesto dam do malinkych sklenicek a dam zmrazit. Malou cast necham v lednici. Jako syr pouzivam parmazan. Klasicke italske bazalkove pesto, vyborne ! :-)
Mám na zahrádce hodně bazalky jak ji nejlépe uchovat?dát ji do skleniček s olejem?sušit ji nechci dík za radu Danka a jak dlouho vydrží pesto v lednici?Danka :-)
Mám na zahrádce hodně bazalky jak ji nejlépe uchovat?dát ji do skleniček s olejem?sušit ji nechci dík za radu Danka a jak dlouho vydrží pesto v lednici?Danka :-)
hlavně ,prosím , nemixovat ale rozmačkat v hmoždíři...stykem nožů s bazalkou dosáhnete leda toho , že vám pesto po dvou dnech zhořkne a je takřka nepoživatelné...a jelikož nade vše muluji sušená rajčyta , dělám si doma Pesto Rosso...ingredience jako u bazalkového , jenom místo bazalky přidám sušená rajčata... Potřebujete: 100g sušených rajčat 50g parmezánu 50g piniových semínek 15cl olivového oleje trochu bazalky stroužek česneku eventuelně trochu soli roztlout ve hmoždíři a přidávat olej tak dlouho až dosáhnete vámi požadované konzistence
Včera jsem likvidovala bazalku z květináče a udělala jsem si pesto podle receptu, bohužel jsem neměla sýr, ale i tak je to výborné. Dávám 1
Prosím vás, můžu udělat pesto i z drhnuté bazalky???
Danielo díky za odpověď
Jinak pro Ivanku, pesto je vzdy nejlepsi z cerstvych bylinek, pokazde si ho udelate sama podle sve chuti a zadne konzervanty. Navic zabere maximalne 10 minut prace, takze delejte radeji cerstve. Sul a cesnek konzervuji dostatecne.Pri uchovavani v lednicce ho spotrebuji tak do tydne, dvou tydnu, protoze dele u nas nevydrzi, ale sul a cesnek konzervuji dostatecne.
Degustátor coby mimi upadl na hlavičku - následky jsou děsné
Degustator zrejme nikdy nejedl dobre pesto, pouze degustoval podradna vina. Zanechalo to take nasledky.
Degustátor, choďte niekam, kde tieto Vaše "perly" ocenia, tu nie je na ne nikto zvedavý.
Rozhodně sterilizovat, nejlíp bioplynem, stačí když do sklenice pořádně prdnete ahned zavřete! To má pak šmak!
Jak dlouho vydrží pesto v ledničce? Dalo by se i sterilovat? Myslím že pesta z obchodu jsou asi tepelně sterilizovaná
Pesto je výborné, kto nemá oriešky, dajú sa nahradiť aj slnečnicovými jadierkami. Najjednoduchšie použitie je zriedené pesto s vodou a zamiešané s cestovinami, a tiež s rajčinovým pretlakom či šťavou.
"pesto" se dá přeložit utlučený a to pro jeho přípravu ve hmoždíři, který ale není kovový. Základ je čistá neopraná bazalka, olej,sůl,pepř a výhradně piniová jádra a nastrouhaný sýr pecorino (ovčí podobný parmazánu). Některý chef část pecorina nahradí parmazánem, je to jemnější. Fantazii se meze nekladou ale potom se to nejmenuje pesto.
Pesto může zčernat, použijete-li lístky bazalky ještě mokré (začne fermentovat). Čili bazalku vždy jen dobře osušenou!
Pesto je mnohem chutnějsí, když oříšky orestujete. Je to koneckonců i v originálním receptu. Z vlastní zkušenosti muho doporučit.
Pesto nezcerna, kdyz ho date do sklenicky a pred zavrenim zalijete olivovym olejem, aby pesto bylo ponorene. Tak se zabrani oxidaci a zcernani.Elisko, je mozne, ze pesto zhorklo starou bazalkou. Pripravuj jen z cerstve.
Ahojte,nedavno som robila pesto presne podla receptu a bolo velmi horke. Neviete cim to mohlo byt sposobene? Mohlo to byt starsou bazalkou? Dakujem
Ěáą©<a href=http://www.manwoman.cn>±ÜÔĐŇ©</a>,¶ĚЧ±ÜÔĐŇ©,Ě˝Ç×±ÜÔĐŇ©,ł¤Đ§±ÜÔĐŇ©,żÚ·ţ±ÜÔĐŇ©, ±ÜÔĐŇ©µÄ¸±×÷ÓõČ,°®ÎŇ°ÉÉĚłÇĐĹÓţÁĽşĂ,±ÜÔĐŇ©ÖĘÁżşĂ,ĽŰ¸ńČ«ąú×îµÍ,±ŁĂÜËÍ»őÉĎĂĹ,ĘÇÄúąşÂň±ÜÔĐŇ©µÄĘ×ѡˇŁÍŁ·ţ<a href=http://www.manwoman.cn>±ÜÔĐ</a>Ň©şó°ëÄęÄÚ˛»ŇË»łÔĐ ˇ¤ ʲôĽľ˝ÚĘÜÔĐ×îşĂŁż ×îĽŃ»éÓýÄęÁä ˇ¤ ˛ż·ÖĚáą©˝ôĽ±±ÜÔĐŇ©·ţÎń»úąąµÄµŘÖ· . ÖĐ»Ş<a href=http://www.manwoman.cn>ÉúÖł˝ˇżµ</a>ÍřĚáą©ÄĐĐÔÉúÖł˝ˇżµ-- Ĺ®ĐÔÉúÖł˝ˇżµ -- Çŕ´şĆÚÉúÖł˝ˇżµµÄ×ÉŃŻ·ţÎńˇŁÍ¬Ę±ÄÚČÝ°üŔ¨Łş˝ˇżµ×¨Ěâ-->»łÔбÜÔĐ ..<a href=http://www.manwoman.cn>˝ôĽ±±ÜÔĐŇ©</a>ˇŁ
bazalkové pesto,je italská nevařená omáčka(ale přihřát se může) většinou používaná na těstoviny.
prosim,co presne znamena:"bazalkove pesto".Diky moc za odpoved!
Ahojky, PESTO je opravdu výborná věc, naposled jsem zkusila namísto pinie namlít slunečnicová jádra a pistacie,přidala zel. pepř, zdvojnásobila dávku česneku, přidala ořechový olej a bylo to fakt exotické..po kapce citronu mi to nečerná
Dnes jsem viděla bylinky v oddělení zeleniny v Kauflandu.Možná budou i v jiných marketech,nebo taky někdy jsou na tržnici.Možná,že i v nějakém Garden centru.
dobrý den,prosím Vás,kde koupím ty bazalkové listy? děkuju za odpověď
mate nekdo zkusenost, jak konzervovat pesto aby nezcernalo? Takova mnamka a vzdycky mi zcerna. To kupovane ne.
Ahoj všichni, BAZALKOVÉ PESTO je jedinečné a skvělé. Akorát jsem neměla strouhaný parmazán po ruce a tak to schytal feta sýr a je to super.
Prosím Vas, zkuste opravdu Parmagiamo Reggiano. Dovezl jsem si jej ted z italie... Nivu prosim nee. Nebo nejaky jiny parmazan, i kdyz uz to pak neni parmazan. A taky bez rajcat, ty se do pesta taktez nedavaji...
Vyborne pesto, s vyraznou aromou. Miesto parmezanu som pouzila nivu. Odporucam pouzit piniove oriesky, lepsie zvyraznia celkovu chut omacky.
SKVELE, doporucujem pridat susene paradajky alebo rukolu!!! BTW, nedavat do mixera, ale do maziara (pre cesky hovoriacu vacsinu do hmozdire)...