Smícháme (ručně či lépe mixérem) máslo a cukr, přidáme vejce a sodu rozpuštěnou ve dvou lžících mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku (na klasický český velký obdélníkový plech je třeba počítat s dvojitou dávkou) či hřbetu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut nebo do doby, kdy se při testu párátkem těsto nelepí. Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a podáváme. Někdy je lepší až druhý den.
Výborný koláč. Pekla jsem jej pro návštěvu, ale bohužel jsme jej s manželem stihli sníst dřív, než návštěva dorazila Malinko jsem si recept upravila.
Přídala jsem celý kypřicí prášek (jak zde již někdo psal) a k banánu se skvěle hodí čokoláda, takže jsem na kostičky nasekala čokoládu na vaření a přidala do finálního těsta. Bylo to boží !! Jdu jej teď udělat znova, v naději, že zbude na snídani
Opravdu dobrý a šikovný recept když mám banány už hnědé. Na základě komentů jsem dala prdopeč a o jeden vanilkáč navíc. Místo ořechů brusínky a rozinky a po upečení potřela čokoládovou polevou. Opravdu je druhý den takový vláčnejší. Díky za recept a ukládám.
Jana
|19. 8. 2015 22:00
Ten vypadá hodně dobře, asi ho zkusím o víkendu. Já jsem si zatím oblíbila banánový chlebíček, který je trochu podobný. tenhle recept je dobrý: https://goo.gl/nDWYJ3
Je to dobrota, přidala jsem trochu kokosu a více vanilkového cukru na přání mé drahé polovičky a je velice spokojen. Super recept na zpracování hnědých banánů, které už nikdo nechce jíst. ;-)
Je opravdu skvělý - taky jsem (na základě předchozích komentářů) vynechada sodu a dala celý prášek do pečiva. Bez ořechů a nastrouhaná čokoláda do těsta. Ano, je lepší druhý den - já jsem ho tedy dopekla k večeru a "odpočíval" až do rána. DOPORUČUJI! :-P
KapyGG
|30. 5. 2014 17:07
No neskousej to rozhodne ale Zkusit bys to mel/a ;-)
Pekla jsem už poněkolikáté a vždy je výborný a povede se. Na to, že se jedná o poměrně levný recept je chuť nadpozemská! Za sebe doporučuju po upečení a vychladnutí posypat strouhanou čokoládou. A velkým mlsounům pak podávat jedotlivou porci s kopečkem šlehačky :-)
kolac je mnamina krasne lehoucky... akorat jsem dala 4 banany, 1 vanilkovy cukr, 2 lzice kakaa, citronove akoroma a bez orechu. Polila jsem cokoladou a posypala nastrouhanyma mandlickama a vsici se oblizovali a radim na vrch mnamek :-P
Nevěřila jsem, ale nakonec to dopadlo opravdu dobře, koláč je velmi lahodný. Ale možná příště bez sody, zdálo se mi, že tam jde dost cítit.
gabi.1
|18. 5. 2011 13:48
ja to vyzkoušela..ale nějak mi to nešlo dopect :-( pekla sem to snad 45minut a pořad to vypadalo jako nedopekle:-(ale, když sem pak okusila tak to nebylo špatne:-)
=-O
Ahoj, já ho dělala z dvojitý dávky, takže šest banánů a ted když ho jim, nejsou tam znát, jsem lempl, jinak recept jednoduchý a díky, třeba se mi příště povede :-\
Jana H.
|24. 10. 2010 12:42
Nic sloziteho,zvladne to kazdy a opravdu vysledek stoji za to. Je to proste vynikajici.
Včera jsem upekla. Je dobrý jen asi příště vynechám ty ořechy moc mi tam neseděli a udělám si na něj dobroučkou čoko polevu. Díky za jednoduchý recept na banánový koláč
N J
|4. 10. 2010 11:45
Moc dobrý! Příště ještě poliju čokoládou a ozdobím...
michal jakouš
|20. 11. 2009 13:20
velice neobvykly lec velmi chutny
Jana S
|11. 8. 2008 16:16
Výborný recept, děkuji za tip na zpracování přezrálých banánů. Do těsta jsem dala asi 1/2 množství sody bikarbony a 1/2 lžice citrónové kůry, z ořechů jsem použila lískové oříšky a přidala jsem i mandle. Těsta je opravdu na menší pekáč. Ještě jsem recept vylepšila ostružinami, je to mňamka. Jistě by byl moc dobrý i s čokoládovou polevou ...
Zuzana
|8. 7. 2008 19:59
jednoduše výborné,..všem se dělaly bole za ušima, jen se po ní zaprášilo :-) a halvně, většinu ingrediencí doma běžně najdete :-) supr
Anonym
|24. 11. 2007 19:04
come
Veru
|12. 9. 2007 14:56
já jsem k banánkum ješte přidala melounek a na vrch nektarinku moc moc moc dobrý recept
Daniela Maixnerová
|21. 8. 2007 22:18
Recept jsem dneska vyzkousela a vazne nema chybu, sodu jsem taky vynechala a povrch potrela rozpustenou cokoladou a bylo to vynikajici. Nejlepsi na kolaci je to, ze diky bananum je krasne mekky a vlacny.
Dana
|19. 11. 2006 00:18
Soda bicarbona j vhocná,ale dává se jen jedna mocca lžička/menší než čajová/,banány musí být velmi zralé,musí vám už jít téměř naproti
Zzz
|15. 9. 2006 13:25
Ja dávam celý prášok do pečiva. Sóda tam vôbec nechýba. Pridávam aj ovsené vločky namočené v mlieku.
Radka Magazu
|14. 9. 2006 01:13
Jsem rada, ze vam chutnal:-)))
Barbora Polakova
|19. 8. 2006 23:07
Kolac vsetkym chutil, urcite ak budem mat nazvys banany budem opakovat.
hej hou
|5. 1. 2006 11:05
Je to bomba ale na přepsání ručněje to moc dlouhý
Roo
|26. 9. 2005 09:29
Vynikající, vynechala jsem sodu a přidala rozinky namočené v rumu a celé mlsné rodině moc chutnal.
dana
|11. 8. 2005 20:42
podobný recept mám a dávám do formy "mufínků" Je to vynikající! Povrh ještě polévám čokoládou a sypu ořechy...
Mája
|2. 9. 2004 09:16
Super,všem doporučuji
Bára
|27. 7. 2004 11:59
je to opravdu namka, jedlo to nekolik lidi a vsem moc chutnalo. Sodu jsem uplne vynechala, takze tam ani nemelo co palit
rasido
|24. 6. 2004 20:34
strasny i dobry
Jana
|13. 4. 2004 19:57
kolac jedlo 5lidi a z toho 3nechutnal,byla tam citit ta soda-palila