• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Na přesoléná jídla

Nejspíš už se vám taky někdy stalo, že vám ujela ruka se solí a z vynikajícího jídla se rázem stal nezkonzumovatelný blaf, který skončil v záchodové míse. Máme pro vás pár tipů, jak přesolené jídlo zachránit, až se vám to stane příště.

Možná vám to trochu přijde podivné, ale opravdu to funguje. Přesolené jídlo dokáže zachránit cukr, přesněji řečeno kostka cukru. Tu položte na polévkovou lžíci a ponořte ji i celou do pokrmu, jakmile se ale začne rozpouštět, rychle ji vyjměte a vyhoďte. V případě potřeby postup opakujte vždy s novou kostkou. Použití sladkého cukru není o přebíjení chutí, ale o tom, že na sebe kostka naváže přebytečnou slanost.

V případě, že přesolíte omáčku, sáhněte po pečivu. To totiž do sebe dokáže vstřebat až 40 % soli. Housku nebo kus chleba hoďte do přesolené omáčky či guláše, povařte a poté vyjměte ven. Dejte pozor, aby se pečivo příliš nerozmáčelo na kaši a nezačalo se vám do pokrmu „rozpouštět“.

Další způsob s oblibou používaly už naše babičky. Syrovou bramboru oloupejte, nakrájejte ji na kostky nebo plátky, přidejte do jídla a nechte jí v něm asi 15 minut vařit. Pak všechny kousky vylovte a pokrm můžete podávat. Brambory skvěle a relativně rychle dokážou absorbovat sůl. Uvařené brambory nemusíte vyhazovat, klidně je použijte třeba do salátu nebo bramborové omelety. V případě ne moc přesolené omáčky můžete bramboru najemno nastrouhat a využít jí zároveň k zahuštění. Podobně jako brambora funguje i mrkev nebo kořenová petržel.

Tam, kam se to hodí, třeba do krémových polévek, většiny omáček nebo třeba zapákaných těstovin či brambor, se nebojte nalít smetanu ke šlehání. Tahle ingredience jídlo nejen dokonale zjemní, ale poradí si i s nadbytkem soli. Vyzkoušet můžete třeba i ricottu nebo kokosové mléko.

Polévky, omáčky i jídla, která se podlévají vývarem, můžete zachránit tak, že je naředíte. Samozřejmě záleží na množství soli, se kterou jste to přepískli, ale ve většině případů je tento postup nejlepším řešením. Pokud ani to nepomůže, nezbývá vám než uvařit novou dávku pokrmu, tentokrát úplně bez soli, a do té přesolené jí pak přimíchat.

Mohlo by vám zachutnat

35 minut
Čokoládové sušenky

Čokoládové sušenky

Vařečkou smíchejte v míse máslo s cukrem. Vmíchejte mouku s kakaem a nakonec chipsy. Vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň... více o Čokoládové sušenky

90 minut
Hanácké bifteky

Hanácké bifteky

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme chilli omáčkou a posypeme grilovacím kořením (nebo paprikou). Plátky prudce osmahneme po obou stranách.... více o Hanácké bifteky

40 minut
Hrášková polévka 2

Hrášková polévka 2

Nadrobno nasekanou cibulku a česnek opečte na másle dozlatova, zaprašte moukou a upražte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přiveďte k varu a 15 minut... více o Hrášková polévka 2

60 minut
Bezlepkové čokoládové cupcakes

Bezlepkové čokoládové cupcakes

Vejce, olej, 50 ml teplé vody a cukr utřete do světlé pěny. Přidejte 60g hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni. Suché suroviny promíchejte a... více o Bezlepkové čokoládové cupcakes

Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)

Vegetariánské karbanátky (rýžovo…

Uvaříme rýži, vsypeme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Na pánvi opražíme nakrájenou cibuli a přidáme do mísy k rýži. Poté přidáme třený česnek.... více o Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)

20 minut
Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle

Sýrová omáčka s těstovinami…

Nakrájíme cibulku a orestujeme na pánvi. Přidáme na kousky nakrájené, osolené a opepřené kuřecí maso a necháme zatáhnout. Poté zalejeme mlékem nebo... více o Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle

40 minut
Cupcakes

Cupcakes

Těsto: Dejte si předehřát troubu na 170 stupňů. Odvažte si cukr a máslo a poté ho dejte smíchat pomocí třecí metly. Až se spojí v hladkou hmotu,... více o Cupcakes

Bábovka s rebarborou - šlehačková

Bábovka s rebarborou - šlehačková

V míse si vyšleháme žloutky s cukry do pěny, přilijeme smetanu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem (lze použít i prášek do perníku), těsto můžeme... více o Bábovka s rebarborou - šlehačková

Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jemné lívance z acidofilního mléka -…

Mléko rozmícháme s cukrem, solí, moukou a kypřidlem na hladké hustější těstíčko, které můžeme ochutit například skořicí, kokosem, kousky pokrájeného... více o Jemné lívance z acidofilního mléka - bez vajec

Jidáše - medové

Jidáše - medové

Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu... více o Jidáše - medové

15 minut
Langoše jednohubky

Langoše jednohubky

Do mísy vyklopíme bílý jogurt, prázdný kelímek dvakrát naplníme polohrubou moukou a přidáme do mísy, doplníme lžičkou jedlé sody a přiměřeně solí.... více o Langoše jednohubky

15 minut
Jahodový (ovocný) pohár

Jahodový (ovocný) pohár

Ovocná vrstva: pokud budeme používat čerstvé ovoce, můžeme ho na dno sklenic (pohárů) dát celé drobné nebo pokrájené, případně zlehka rozmačkané a... více o Jahodový (ovocný) pohár

Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem

Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem

Měkký tvaroh smícháme v misce s dýní nebo mrkví a pudinkovým práškem, ochutíme citronovou šťávou, dle vlastní chuti přidáme skořici, cukr a citronovou... více o Dýňové nebo mrkvové šátečky s tvarohem

30 minut
Vepřový kotlík s fazolemi

Vepřový kotlík s fazolemi

Vepřové maso a slaninu nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a slaninu. Přidejte maso, osolte, opepřete a... více o Vepřový kotlík s fazolemi

Bramborový knedlík podle norem

Bramborový knedlík podle norem

Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky. Dáme je do vroucí... více o Bramborový knedlík podle norem

7 minut
Tvarohové placky

Tvarohové placky

Rozmíchat vejce a osolit, přidat cukr a krupičku. Obalit v mouce a usmažit. Podávat s kysanou smetanou, marmeládou atd.... více o Tvarohové placky

55 minut
Pečené sladké brambory s řepou

Pečené sladké brambory s řepou

Troubu předehřejte na 200°C. Řepu v míse promíchejte se lžící oleje, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 15 minut.... více o Pečené sladké brambory s řepou

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Hladkou mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme moučkový cukr, přilijeme decilitr vlažného mléka a trošku... více o Kynuté máslové koláčky

35 minut
Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony

Dýňová polévka s bramborem a dýňovými…

Na másle nebo oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, pak přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou dýni, kterou také orestujeme. Dýni osolíme,... více o Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony

45 minut
Melounový salát

Melounový salát

Omytý a na jednotlivé listy rozebraný hlávkový salát rozložíme na talíř, poklademe jej kousky melounu, které vykrájíme lžící a přidáme dílky pomeranče... více o Melounový salát

Tuňákové karbanátky

Tuňákové karbanátky

Scedíme nálev z tuňáka. Nakrájíme cibuli a nasekáme petrželku. Tuňáka, bramborovou kaši, cibuli, vejce a petrželku dáme do mísy a promícháme. ... více o Tuňákové karbanátky

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Tvarohovo-čokoládová bábovka

Žloutky vyšleháme s cukry do husté pěny. Přidáme tvaroh, rum, mouku s kypřidlem a řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který... více o Tvarohovo-čokoládová bábovka

Medové-ořechové řezy

Medové-ořechové řezy

Zpracujeme těsto a rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme dvě placky a každou dáme na jiný plech. Jednu upečeme samostatně (15 min). Na druhou nasypeme... více o Medové-ořechové řezy

60 minut
Marinovaná kuřecí prsa II.

Marinovaná kuřecí prsa II.

1. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky. Přibližně 2 x 4 x 0.5 cm. Prsa umyjeme, dáme do větší mísy, přidáme olej, pivo, horčici, rajčatový protlak a gyros... více o Marinovaná kuřecí prsa II.

Lesklá citronová poleva

Lesklá citronová poleva

Citronovou polevu si umícháme tak, že do cca 20 dkg cukru moučky přidáme malou lžičku oleje a po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu.... více o Lesklá citronová poleva

Višňové řezy II

Višňové řezy II

Z bílků s cukrem ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháme žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Těsto natřeme na... více o Višňové řezy II

60 minut
Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Rybu rozdělíme na porce, pokapeme citronem, osolíme, opepříme, potřeme rozmačkaným česnekem a necháme asi 30 minut odležet. Z vajec, piva,... více o Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

Paprikové (nejen) jehněčí špízy s…

Maso pokrájíme na kostky, papriku na čtverečky a střídavě napichujeme na špejli. Sůl, pepř a oregano smícháme s olejem a špízy směsí potřeme. Necháme... více o Paprikové (nejen) jehněčí špízy s tzatziki

60 minut
Brokolicová nádivka

Brokolicová nádivka

Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka

Červená tofu pomazánka

Červená tofu pomazánka

Na lžičce oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme postrouhané tofu, rajský protlak a krátce osmažíme. Necháme trošku zchladnout, přimícháme... více o Červená tofu pomazánka

Koláč z jogurtů s drobenkou

Koláč z jogurtů s drobenkou

Vše smícháme dohromady, jen z bílků utvoříme sníh, který nakonec přidáme k těstu. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovocem (švestky... více o Koláč z jogurtů s drobenkou

30 minut
Okurková polévka

Okurková polévka

Světlou zásmažku rozmícháme ve studené vodě, osolíme, příhodíme na kostečky pokrájené brambory a uvaříme je do měkka. Vmícháme smetanu, ochutíme do... více o Okurková polévka

Omáčka z kuřete

Omáčka z kuřete

Nadrobno pokrájenou cibuli smažíme na másle (možno přidat trochu oleje). Z celého pórku odřízneme pouze světlou část (protože zelená omáčka by mi asi... více o Omáčka z kuřete

310 minut
Kachna bez práce

Kachna bez práce

Kachnu omyjeme, osušíme a posypeme zvenku i uvnitř solí a kmínem. Položíme prsíčky vzhůru do suchého pekáče. Musí bý buď kovový nebo skleněný a mít... více o Kachna bez práce

40 minut
Pařížský dort - Harlekýn

Pařížský dort - Harlekýn

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, kakao a tuhý sníh ze 3 bílků. Nakonec vmícháme zlehka mouku. Vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané... více o Pařížský dort - Harlekýn

Vávrovo pečené kuře s bramborami

Vávrovo pečené kuře s bramborami

Kuře omyjeme, rozčtvrtíme a položíme na plech politý trochou oleje. Kuře osolíme a posypeme grilovacím kořením z obou stran. Oloupeme brambory a... více o Vávrovo pečené kuře s bramborami

Pudinkový dort z listového těsta a jablky

Pudinkový dort z listového těsta a…

Nastrouhat jablka, smíchat se skořicí, cukrem a rozinkami, vyválet z listového těsta 2 placky, peču v kulaté formě na dort o průměru 24 cm, na dno... více o Pudinkový dort z listového těsta a jablky

30 minut
Bramborový oběd

Bramborový oběd

Brambory asi 10 minut předvaříme (ale nemusíme, budeme je déle péct). Salám, slovenský točený nakrájíme na kostky i houby pokrájíme, přidáme trochu... více o Bramborový oběd

Cibulový koláč III.

Cibulový koláč III.

Z přísad připravíme klasické kynuté těsto. Vykynuté ho vyválíme na vymazaný plech. Slaninu nakrájíme na kostky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli... více o Cibulový koláč III.

Plněná veka II.

Plněná veka II.

Z veky odřízneme jeden konec a dlouhou lžící (pomůžeme si i nožem nebo jiným nástrojem) střídku vydlabeme, aby veka zůstala dutá, jen 1 cm silná.... více o Plněná veka II.

Mramorové maso

Mramorové maso

Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, a řízky ji vyložíme (i boční části). Mléko smícháme s... více o Mramorové maso

Super koblížky

Super koblížky

Do menšího hrnce nalejeme 2 dcl mléka, 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme tak, aby mléko bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vyjít.... více o Super koblížky

Vepřová roláda

Vepřová roláda

Maso rozkrojíme v plát, rozklepeme, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem. Poklademe kolečky salámu, potřeme vejci usmaženými na másle a nastrouháme... více o Vepřová roláda

Apple pie

Apple pie

Mouku smícháme s práškem do pečiva, rozstrouhanou Herou a vodou a vytvoříme tužší, křehké těsto. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici a mezitím... více o Apple pie

60 minut
Ořechové řezy naší babičky

Ořechové řezy naší babičky

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a na konec sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v... více o Ořechové řezy naší babičky

Kynutá cmunda

Kynutá cmunda

- z mléka a kvasnic udělat kvásek - brambory nastrouhat - vymačkat vodu - přidat kvásek, vejce, sůl, pepř, kmín, majoránku, houby - přisypávat... více o Kynutá cmunda

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě... více o Vaječná omeleta a la Brillat Savarin

90 minut
Sekaná pečeně plněná vejci

Sekaná pečeně plněná vejci

Housku nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a přendáme do velké mísy. Dále přidáme mleté maso, vejce, česnek a... více o Sekaná pečeně plněná vejci

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Na kůži je křížem několikrát nařízneme a propícháme hřebíčky a jehličkami rozmarýnu. Cibule a mrkev... více o Vepřová pečeně s kůrčičkou

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

113
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
46
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
46
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
46
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
39
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Pomocníci
  • Rady a tipy
  • Na přesoléná jídla
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact