Pokrm původem z Balkánu u nás rychle zdomácněl. Maso napíchané na špejli nebo kovové jehle, proložené dalšími chutnými surovinami, má každý rád. Jak ale ražniči připravit tak, aby bylo chutné a maso křehké a šťavnaté?
Ražniči děláme výhradně z nejjakostnějších druhů masa, které nepotřebují příliš dlouhý čas na tepelnou úpravu. Obvykle jsou to kvalitní části vepřového – nejlépe vepřová panenka, kýta, ale můžeme použít i vepřovou plec nebo krkovici. Vhodnou alternativou je také hovězí svíčková nebo maso z kuřecích nebo krůtích prsíček.
Maso nakrájíme ostrým nožem přes vlákno nejprve na silnější plátky, které následně nakrájíme na proužky a nakonec na kostky. Můžeme je také jemně naklepat hřbetem ruky. Tyto malé kousky masa osolíme a okořeníme mletým černým pepřem. Pak maso začneme napichovat na jehlu nebo na špejli.
Kousky masa můžete střídat s cibulí, slaninou či s nějakou jinou uzeninou. Pro hezké barvy můžeme použít také na proužky nakrájenou zeleninovou papriku, cuketu nebo rajčata. Takto připravené ražniči můžete rychle opéci na oleji nebo rovnou vložit na pečící plech, vymaštěný olejem. Aby se maso příliš rychle nevysušovalo, přikryjte plech alobalem. Pečte půl hodiny na 180 stupňů, poté sundejte alobalem a dopékejte asi 10 minut, aby se maso z povrchu ogrilovalo. Podávejte s brambory nebo s chlebem.
Recept na vynikající špízy se svěží bramborovým salátem najdete ZDE.
Kotlety (mohou být i s kostí) naklepeme, po stranách nakrojíme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a obalíme v hladké mouce. Cibuli pokrájíme a na... více o Dušené kotlety na paprice
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme společně s najemno nasekanou cibulkou a česnekem na slunečnicovém... více o Kuřecí nudličky se špenátem a nivou
Fetu zalijte olejem a octem, vložte snítku tymiánu a nové koření. Uzavřete a dejte odležet do chladu. Fazole slijte. Přidejte na kousky nakrájenou... více o Fazolový salát
1.Brokolici si rozdělíme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Společně dáme do hrnce a povaříme cca 5 minut. Poté scedíme a... více o Karbanátky z brokolice
Do mísy nebo robotu prosejte mouku. Přidejte na kousky nakrájené máslo, žloutky, tuzemák, citronovou kůru a šťávu a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho... více o Boží milosti F.O.O.D.
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na plátky a prokládáme na talíři. Přidáme lístky bazalky a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti můžeme posolit.... více o Salát Caprese II
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
Ze spodní strany žeber stáhněte tuhou blánu. Pak je překrájejte na menší kusy, vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a povařte 30 minut.... více o Medová žebra
Zralé avokádo rozkrojíme, pecku vyloupneme a dužinu vyškrábneme lžící ze slupky. V misce ji dobře rozmělníme vidličkou a prošleháme s ostatními... více o Jednoduchá avokádová pomazánka
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a... více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Na másle osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme hrášek a také ho krátce smažíme. Pak odebereme trochu kuliček hrášku stranou (cca 40 gramů),... více o Hrášková polévka - smetanová
Jogurt s vejci, olejem a cukry smícháme v míse, přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva, dobře promícháme, případně ještě vmícháme dle vlastní... více o Jednoduchý jogurtový beránek
Uzeného lososa rozmixujeme s oloupanými vařenými vejci a dáme do misky. Přidáme pomazánkové máslo, osolíme, opepříme, dobře promícháme a pak dle... více o Jednoduchá lososová pomazánka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme kefír, rozpuštěný tuk a promícháme. Vsypeme kokos, mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme... více o Kokosová bábovka s kefírem
Vejce a šunku nastrouháme na hrubém struhadle, okurku pokrájíme na drobné kousky nebo nudličky (nestrouhat!). Pomazánkové máslo smícháme s hustou... více o Jednoduchá šunková pomazánka
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme žampiony pokrájené na plátky, nasekaný česnek a dále smažíme. Po odpaření přebytečné... více o Bezmasá žampionová směs s mozzarellou
Filety z tresky, kapra, pangasia... nakrájíme na 1 - 1,5 cm silné hranolky (nudličky). Vejce, koření, solamyl, olej a sůl vymícháme v misce do hladké... více o Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku
Kuřecí prsa naklepu, rozříznu a naplním nivou, zabalím a propíchám párátky, aby závitky držely. Závitky posolím, opepřím, okořením - koření na kuře.... více o Kuřecí závitek s nivou
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, pak listovým těstem (to vytáhneme až do okrajů), pak nalijeme krém. Krém: tvaroh rozmícháme se žloutky,... více o Piña colada - koláč
Uvaříme si hrnek silné kávy a začneme vykládat formu piškoty. Lžící piškoty po celé délce polijeme vychladlou kávou. Do druhého hrnku si dolijeme... více o Tiramisu s piškoty
Salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky. 2 cibule nadrobno nakrájíme a přidáme do misky k nakrájenému salámu. Uvaříme 2 vajíčka natvrdo, lehce... více o Švejkův salát domácí
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme a pod pokličkou podusíme s troškou vody, kterou po změknutí zelí slijeme. Horké dušené zelí posypeme hrubou moukou,... více o Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem
Z uvedených ingrediencí umícháme hladké těsto a smažíme tenké palačinky na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Plníme podle chuti. Těsto se na pánev... více o Palačinky pečené na sucho
Mrkev nastrouháme nahrubo, dáme do kastrolku, podlijeme trochou vody(12 lžic) a 5 minut podusíme. Pak přisypeme kokos, promícháme, zaklopíme a necháme... více o Zlatý kokosovo-mrkvový koláč
Žloutky rozmícháme s cukry, přidáme pomazánkové máslo, mléko, mouku s práškem do pečiva a řádně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a... více o Ovocný koláč z pomazánkového másla
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a všechny rostliny. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned... více o Míchaná bezinková limonáda
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme na 30 minut odpočinout do lednice. Ricottu, vejce, šlehačku, rum a 3 lžíce marmelády smícháme dohromady a... více o Něžný linecký koláč
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Cuketu,pokud je větší(starší)oloupeme a semínka z ní vyndáme,pokrájíme na plátky. Jestliže máme cukety mladé, neloupeme, nakrájíme je na kolečka.... více o Cuketové lečo s paprikou a klobásou
Kuskus připravíme podle návodu. Na pánvičce zahřejeme olivový olej a přidáme oloupaný česnek (nekrájíme). Papriky zbavíme jádřinců, nakrájíme na... více o Barevný kuskusový salát
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Z bramborového těsta vypracujeme tvary dle osobního uvážení (šišky, kostičky atd.), vložíme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Mezitím zvlášť do... více o Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou
Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka
Pekáč vymažeme máslem a poklademe na kolečka nakrájenou cibulí (hodně), na to poklademe již okořeněné kuře. Dáme péct. Mezitím na plotně rozehřejeme... více o Francouzské kuře II.
Nevyloupané mandle spaříme vroucí vodou, případně chvíli povaříme, aby nam povolila slupka. Mandle postupně zbavujeme slupek. Po vychladnutí se mandle... více o Pražené mandle
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Do misky dáme celá vejce a nahrubo nastrouhanou cihlu, zalijeme mlékem a přidáme polohrubou mouku. Pořádně zamícháme, přidáme muškátový květ a sůl.... více o Sýrový nákyp II.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do... více o Tvarohový biskupský chlebíček
Na oleji opražíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme prolisovaný česnek, na tenké nudličky nakrájený pórek a na kostky nakrájené brambory. Opékáme... více o Pórková polévka se slaninou
Pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a tvaroh se solí a pepřem rozšleháte vidličkou. Podáváte na rohlíku jako jednohubky. Uvidíte že se toho vždy... více o Česneková pomazánka - nejlepší
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací... více o Zapečená brokolice se žampiony
V jedné misce smícháme mouku, rozsekanou čokoládu, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce rozkvedláme vejce, moučkový cukr, změklé máslo... více o Muffinky vynikající čokoládové
Z mouky, prášku, cukru, oříšků, kávy, másla, žloutků a mléka vypracujeme těsto a dáme do chladu ztuhnout. Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme... více o Kávové slzičky
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Do pekáčku nalijeme olej (asi 2-3 mm) přidáme brambory, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř,... více o Babiččiny "Francky"
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru. Okurku nastrouháme na jemňoučké ... více o Bramborový salát s okurkou
Smícháme mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao. Nastrouháme si zvlášť... více o Buchta proti všem předpisům
Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou
Přebranou a opláchnutou čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme s kari kořením na rozehřátém... více o Čočka po orientálsku
Do kuřecího vývaru dáme povařit očištěnou zeleninu, kterou po uvaření vyndáme, nadrobno nakrájíme a vrátíme do polévky.<br> Kapání: V hrnečku... více o Kuřecí polévka s kapáním