Mezi předkrmy je možné zařadit všechna drobná lehká jídla, servírovaná před hlavním pokrmem. Většinou je předkrm součástí nějakého slavnostního menu. Může být ve variantě teplé i studené. Velmi oblíbené jsou paštiky, pomazánky nebo šunkové roládky. Předkrm by neměl zasytit, ale povzbudit chuť k dalšímu jídlu a umocnit chuťový zážitek.
Mezi drobná lehká jídla, jejichž účelem také není vyloženě zasytit, patří chuťovky. Mezi ty lze zařadit nejrůznější pomazánky, jednohubky, chlebíčky a další pokrmy, které se konzumují na jedno sousto. Spojovány jsou nejčastěji s pohoštěním na oslavách. Patrně nejslavnější jednohubky jsou ve francouzském pojetí - amuse bouche - v překladu doslova pobavit svá ústa.
Do specifické kategorie jídel patří svačiny. Záleží na pojetí a počtu osob, ale pravidlem je jednoduchá přenositelnost, dělení a snadná konzumace během cest. Od nejrůznějších sendvičů až po buchty v uzlíku. Poslední dobou také stoupají na oblibě krabičkové variace svačin zahrnující třeba i saláty.
Ančovičky od sebe oddělte, dejte do misky a přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Promíchejte a nechte marinovat, asi 20 minut. Troubu... více o Mini pizzy s ančovičkami a cuketou
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku dosklovata. pak přisypeme drobně pokrájenou slaninu a dosmažíme lehce dozlatova, přidáme na plátky... více o Rohlíkové pleskačky (placičky) s houbami
Z tortillových placek vykrájíme vykrajovátkem netopýry, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme trochou olivového oleje a opečeme... více o Křupaví netopýři
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm najemno nakrájenou půlku cibule, na drobné kostičky nakrájenou mrkev a najemno nakrájený řapíkatý celer.... více o Boloňská pizza
Z brokolice odkrojte zdřevnatělý košťál a zbytek stonků oloupejte škrabkou na brambory. Růžičky a stonky nakrájejte na menší kousky, dejte na plech,... více o Plněná pizza calzone
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu i se silným plechem, velkou litinovou pánví nebo pizza kamenem uvnitř. Těsto rozdělte na 2 části a na... více o Pizza s pestem a bůvolí mozzarellou
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu i se silným plechem, velkou litinovou pánví nebo pizza kamenem uvnitř. Těsto rozdělte na 3 části. Na lehce... více o Pizza s blumami a parmskou šunkou
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu a dejte dovnitř silný plech, velkou litinovou pánev nebo kámen na pizzu. V pánvi na rozpáleném oleji krátce... více o Pizza Margherita
Mouku nasypte do mísy kuchyňského robotu a promíchejte. V půllitru smíchejte rozdrobené droždí s vodou. Robot s hnětacím hákem zapněte na nízkou... více o Těsto na pizzu
Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek a kukuřici, asi 2 minuty. Přesypte do misky a nechte zchladnout. Pánev vytřete... více o Sýrové krokety s kukuřicí
Očištěnou vydlabanou dýni pokrájíme na větší kusy a dáme na dno zapékací mísy nebo pekáčku vymazaného máslem nebo olejem. Dýni ochutíme mírně solí,... více o Vinná klobása ve slanině pečená na dýni
Koláčovou nebo dortovou formu (22 cm) vyložíme pečícím papírem. Ze starších rohlíků, housek nebo veky si v chopperu rozmixujeme strouhanku. Uzeninu a... více o Vrstvený rohlíkový koláč
Houby očistíme (nenamáčíme) a pokrájíme na malé kousky, které dáme do mísy. Vejce vyšleháme, přidáme pivo, nastrouhaný česnek, hořčici, majoránku,... více o Rarášci (placičky) z lesních hub
V robotu uhněťte z mouky, mléka, oleje, soli a droždí hladké, měkké, pružné a nelepivé těsto. Mísu vytřete olejem a těsto zakryjte fólií a nechte... více o Trhací závin se zelím a uzeným
Pečivo nakrájejte na kostky. Část másla rozehřejte na pánvi, pečivo na něm postupně opečte dozlatova a nasypte do velké mísy. Na zbylém másle na pánvi... více o Velikonoční nádivka
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme prosátou mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj na pánvi vytřené... více o Slané palačinky
Koření nadrťte v hmoždíři spolu s 1 lžičky soli. Všechny suché ingredience dejte do velké mísy, přidejte koření a promíchejte. Přilijte olej a vodu a... více o Semínkové krekry
V hmoždíři nadrťte římský kmín a koriandr s trochou soli. Avokádo rozkrojte a zbavte pecky. Česnek oloupejte a naplocho nožem rozmáčkněte. Jarní... více o Avokádový hummus
Římský kmín rozdrťte v hmoždíři se špetkou soli. Česnek oloupejte a rozdrťte plochou stranou nože. Cizrnu slijte a propláchněte. Všechny suroviny... více o Hummus
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme pustit šťávu. Cuketu vymačkáme v rukách co to jen jde, abychom její... více o Cuketové tortilly (placky) se sýrem - bez mouky
Cibuli nakrájejte na kostky a dejte do mixéru. Přidejte uvařené nebo upečené vychladlé nakrájené maso, na kostky nakrájený celer, sýr, majonézu,... více o Kuřecí krémová pomazánka
Hermelín dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe krájel nebo strouhal na velkých slzách struhadla. Vařená vejce oloupeme, šalotku pokrájíme na... více o Hermelínový salát se smetanou
Mouku se špetkou soli promněte v prstech se studeným máslem nakrájeným na kostky, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a 50 ml studené vody a rychle... více o Quiche s brokolicí, Fava fazolemi, slaninou a fetou
Starší pečivo pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Na pečivo nastrouháme na hrubém struhadle cuketu, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového... více o Rohlíkový koláč (nejen) s cuketou
Cuketový základ: na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, necháme pustit... více o Cuketová pomazánka ala tatarák
Suroviny na těstíčko prošlehejte. Brokolici rozdělte, případně podélně překrojte. Cuketu nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 6 cm. Mrkev nahrubo... více o Zeleninová tempura
Květák dáme povařit do osolené vody doměkka, scedíme a necháme dobře okapat. Kdo chce, může ho povařit na páře. Poté v míse rozmačkáme šťouchadlem na... více o Květákové karbanátky (placičky) se žampiony
Řepu nakrájejte na kousky velikosti sousta, dejte ji do středně velkého hrnce, zalijte vodou a uveďte do varu. Výkon snižte a řepu zlehka vařte 20... více o Bulky s řepnou pomazánkou
Tvaroh vyklopte do misky a dobře prošlehejte s olivovým olejem, pažitkou, balzamikovým octem a podle chuti osolte a opepřete. Je-li tvaroh příliš... více o Sendviče s pažitkovou pomazánkou a mozzarellou
Mladé omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli stát. Mezitím si najemno pokrájíme špek s cibulí a v... více o Cuketové zelí
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na... více o Šneci naslano nejen s cuketou
Cuketu pokrájíme na kostičky nebo tenčí hranolky a dáme do mísy. Přisypeme nastrouhaný sýr, drobně pokrájenou šunku, dle chuti (slanosti sýru a šunky)... více o Slaný cuketový koláč - bez mouky
Hermelín si rozkrojím na dvě kolečka a dovnitř přidám grilovací koření, cibuli a anglickou slaninu. Přiklopím okořeněnou (vnitrní stranou) druhou... více o Plněný hermelín na grilu
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme... více o Palačinky se zeleninovou náplní a sýrem
Očištěné kukuřičné klasy potřeme olejem nebo vodou, posypeme kořením a zabalíme do plátků slaniny. Koření volíme dle vlastní chuti (Adžika, Čubrica,... více o Kukuřice v zelenině - do trouby nebo na gril
V rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme drobně pokrájené uzené. Poté přilijeme vajíčka, které jsme si během smažení uzeného masa,... více o Nedělní míchaná vajíčka
Květák rozeberte na růžičky a ty pokrájejte na plátky. Kadeřávek zbavte tuhých stonků, listy natrhejte na kousky velikosti sousta, dejte do cedníku,... více o Pizza z arabského chleba
Slaninu pokrájejte na nudličky, žampiony očistěte a pokrájejte na plátky. Slaninu dejte vypéct na rozpálenou pánev takřka dokřupava. Pokud nepustí... více o Zapečený chléb se špenátem a sýrem
Brambory vydrhněte a podélně překrojte na poloviny. Rozložte je na plech a řeznou stranu potřete olivovým olejem. Dejte je do trouby předehřáté na 180... více o Pečené brambory s brynzou a slaninou
Melounové osvěžující pohoštění můžeme připravit jak v podobě špízů, tak i jako salát. Co zvolíme je jen a jen na nás a jelikož jsou chutě každého jiné... více o Melounové osvěžující pohoštění
Zelí pokrájejte na proužky a růžičky kapusty přepulte. Vše nasypte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem. V... více o Smaženky z vánočky s pečeným zelím a slaninou
Zelí nakrájejte na velmi jemné proužky. V kastrolu rozehřejte polovinu másla, vsypte zelí a restujte ho asi 2 minuty. Přidejte drcený česnek, osolte a... více o Reuben sendvič s červeným zelím
Cibuli nasekejte najemno, mrkev s celerem nakrájejte na kostky, česnek a žampiony na plátky. Na rozehřátém másle zpěňte cibuli a za mírné teploty 15... více o Pastýřský koláč
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje dosklovata. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a během smažení od sebe rozdělíme na kousky. Když... více o Mletá směs se zeleninou a čočkou
Cizrnu namočte do studené vody, ideálně přes noc. Ráno ji slijte a nechejte vyschnout. Pokud na to nemáte čas, použijte cizrnu z konzervy, kterou... více o Falafel
Feferonky podélně rozkrojte na půl a očistěte Smíchejte ovčí sýr s kořením a mozzarellou a touto směsí plněte feferonky Rozehřejte troubu na 180... více o Pečené feferonky plněné ovčím sýrem a mozzarelou
Pro přípravu těsta smíchejte mouku, prášek do pečiva a 1 lžičku soli. V jiné misce pak spolu promíchejte tvaroh, olej a 1 vejce. Obě směsi spolu... více o Chřestový koláč s hráškem
Škvarkové sádlo dáme do mísy, přistrouháme oloupaná vejce na struhadle s většími slzami, přisypeme na kolečka pokrájené cibulky i s částí zelené natě... více o Škvarková pomazánka s kápií
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni, pod poklicí vaříme doměkka, za... více o Čočkové placičky ala bramboráčky
Cibuli a česnek nasekejte najemno a do změknutí orestujte na olivovém oleji. Přidejte najemno nasekaný špenát, promíchejte a restujte další 2 minuty.... více o Chlebíčky s koprovo-špenátovou pomazánkou