Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout,... více o Zabijačková polévka
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Celer, pórek a mrkev nakrájíme na tenká kolečka, zelí nasekáme na větší kousky. Oloupanou cibuli a šunku... více o Zeleninová polévka s rýží
Vývar uvedeme do varu, rozdrobíme do něj rohlíky a necháme je rozvařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Nakonec do polévky vmícháme... více o Žebrácká polévka
Zeleninu kromě brambor nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme a dusíme asi 10 minut. Poté přidáme kousky brambor, zalijeme... více o Savojská polévka
Maso očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, koření, mírně osolíme a přivedeme k varu. Poté teplotu zmírníme... více o Hovězí vývar s vejcem a sýrem
Hovězí kosti vkládáme do studené vody, aby byl vývar silný. Osolíme, opeříme, přidáme polévkové koření a bobkový list .Vaříme pomalým varem (táhnutím)... více o Hovězí vývar s nudlemi
Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme... více o Krémová slepičí polévka
Očištěnou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme maso, až začne voda vřít, mírně ji osolíme. Jeden svazek kopru vložíme do polévky a pod pokličkou... více o Koprová polévka s francouzskými knedlíčky
Čočku přebereme, namočíme ve studené vodě a necháme 24 hodin nabobtnat. Druhý den vodu slijeme, čočku zalijeme studenou vodou s bobkovým listem a... více o Dietní čočková polévka s drůbežím masem
Na rozehřátém oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli a poté opečeme kostky brambor. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Zalijeme... více o Bramborová polévka s uzeninou
Máslo utřeme se žloutkem a sýrem, vmícháme mouku s droždím, poté goudu a rajský protlak. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme nočky,... více o Slepičí polévka se sýrovými nočky
Omyté maso zalijeme 1 a 1/2 litrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a několik zrnek pepře. Vaříme hodinu. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, vložíme... více o Vesnický boršč
Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody, přidáme kmín a vaříme až jsou skoro měkké. Potom přidáme mléko a... více o Kyselo s klobásou
Celer, mrkev, petržel, pórek a cibuli důkladně očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Všechnu zeleninu krátce... více o Krémová polévka se žampiony
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s... více o Brokolicová polévka s lososem
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s... více o Brokolicová polévka III.
Do vývaru přidáme sójovou omáčku, sůl a houby, které asi 5 minut povaříme. Špenátové listy spaříme, necháme okapat, přimáčkneme k sobě a rozkrájíme na... více o Polévka dashi
Sušené houby rozdrobíme na menší kousky a vložíme je do zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a na mírném ohni asi 10 minut povaříme. Mrkev očistíme a... více o Houbová polévka s krupkami
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a povaříme ve vývaru spolu s bobkovými listy celým pepřem doměkka. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky... více o Dýňová polévka
Den předem namočíme čočku do studené vody. Na sádle osmažíme cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme asi 1 a 1/2 litrem... více o Myslivecká latina
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme s kmínem a solí. Z másla mouky uděláme světlou jíšku, vmícháme celé vejce a když vejce ztuhne,... více o Polévka z kyselého mléka
Dužinu nakrájíme nahrubo a společně s cibulí osmahneme na lžíci oleje. Zalijeme vývarem a vaříme 20 minut doměkka. Poté polévku rozmixujeme a... více o Dýňová polévka s krevetami
Cibuli nadrobno rozkrájíme a necháme na másle zesklovatět. Přidáme kostku taveného sýra, který za stálého míchání na másle rozpustíme. Zalijeme 0,4 l... více o Sýrová polévka
Oloupané brambory uvaříme s kořením doměkka. Polévku zahustíme jíškou, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali jeden žloutek a chvíli povaříme.... více o Bořetínská polévka
Do litru vody dáme vařit rozkrájené brambory a na kostičky nakrájenou cibuli. Vaříme, až jsou brambory měkké. Do nádoby ve které chceme polévku... více o Polévka proti skleróze
Sójové boby a čočku namočíme do studené vody na 24 hodin (každé zvlášť). Vodu slijeme, znovu doplníme, sóju uvaříme s bobkovým listem a čočku se... více o Luštěninová polévka s vínem
Očištěné a omyté rybí maso nakrájíme na větší kousky. V jednom litru vody je zvolna vaříme. Asi po 10 minutách varu přidáme oloupanou mrkev a cibuli... více o Rybí polévka s cibulovými kroužky
Maso omyjeme, osušíme a dáme do 1 1/4 litru vroucí osolené vody. Na mírném ohni vaříme asi hodinu. Během vaření několikrát sebereme vzniklou pěnu.... více o Masová česnečka
Zeleninu očistíme, omyjeme a nahrubo nakrájíme. Očištěné maso, zeleninu a pepř vložíme do hrnce s 1a 1/2 litrem vody a přikryté zvolna vaříme. Asi po... více o Tyrolská nedělní polévka
Květák rozdělený na růžičky opereme pod tekoucí vodou a uvaříme v osolené vodě. Přelijeme přes síto a vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světle... více o Polévka s květákovými knedlíčky
Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, čočku zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme. K poloměkké přidáme zelí... více o Čočková polévka se zelím
Rajčata spaříme, slupky sloupneme a dužinu nakrájíme na kostičky. Oloupanou a nakrájenou cibuli spolu s česnekem osmahneme na sádle. Přidáme maso, na... více o Mexická polévka s fazolemi
Zeleninu nastrouháme, brambor nakrájíme na kostičky, natě převážeme nití a vše necháme povařit. Z vývaru vyjmeme svazek natě, přidáme máslovou jíšku,... více o Jemná petrželová bramboračka
Máslovou jíšku zalijeme asi litrem studené vody, přidáme na proužky nakrájené masáky, ochutíme a do uvaříme doměkka. Do hotové polévky nasypeme hrst... více o Polévka z masáků
Umytý celer oloupeme, nakrájíme na kostky, podusíme na másle, přidáme nakrájenou bramboru, zalijeme trochou studené vody a uvaříme doměkka. Potom... více o Celerová polévka
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a... více o Slovenská kapustnice
Vývar z uzeného masa přecedíme, případně ještě trochu přisolíme, přidáme zeleninu nakrájenou na jemné nudličky, máslovou jíšku a zvlášť na másle... více o Polévka z uzeného masa
Omytou kapustu nakrájíme na nudličky, spaříme horkou vodou a podusíme na másle. Párky nakrájíme na kolečka. Světlou jíšku připravenou z másla a mouky... více o Kapustová polévka s párkem
Do studené vody dáme vařit kostku vývaru a houby. Vaříme, až jsou houby měkké. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme,... více o Houbová Agáta
Tavený sýr nazkrájíme nadrobno, vložíme do vařícího vývaru a šleháme, až se sýr rozpustí. Přidáme hrášek a malé knedlíčky mletého masa (tvarujeme... více o Zahradnická polévka
Omyjeme a na kostičky nakrájíme papriky a okurku. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semen a dužinu pokrájíme na kostičky. Rajčata a polovinu... více o Gazpacho s krevetami
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme česnek nakrájený na plátky a mícháme ještě asi minutu.... více o Francouzská kuřecí polévka
Na oleji osmažíme plátky česneku s pórkem, zalijeme litrem vody a povaříme s kousky rybího masa, osolíme. Podáváme s plátky limetky.... více o Jemná rybí polévka
Maso nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na sádle, přidáme usekanou cibuli, rajčatový protlak, sladkou papriku, pepř a sůl. Mírně podlijeme a... více o Polévka Puebla
Očištěné dršťky dobře proláchneme, nakrájíme na menší kousky, dáme do studené vody a uvedeme do varu. Vodu slijeme, dršťky dáme do další studené vody,... více o Dršťková polévka
Na rozehřátém másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, zalijeme vývarem a chvíli orestujeme. Dobře promícháme a přidáme nakrájené houby... více o Polévka štědračka
Přebranou čočku a na nudličky nakrájenou zeleninu dáme vařit do studené osolené vody. Přidáme bobkový list. Ze sádla, na kostičky nakrájené cibule a... více o Valašská čočkovka
Cibuli nakrájíme na kolečka a na polovině dávky másla ji osmažíme dorůžova. Přisypeme mouku, připravíme světlou jíšku, přimícháme papriku, zalijeme... více o Venkovská cibulačka
Vývar přivedeme k varu. Žloutky rozšleháme ve smetaně a za stálého míchání je vmícháme do vařícího se vývaru. Poté polévka již nesmí vařit. Na pánvi... více o Hovězí polévka se sýrem
Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, mouku, máslo, cukr, sůl a muškátový květ. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme... více o Polévka z piva