Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Začněte přípravou knedlíčků. Mouku promíchejte s cukrem a lžičkou soli. V hrnku rozmíchejte droždí se lžící teplé vody a vše nalijte k mouce i s... více o Rybí koláčky na knedlíku
Připravte těsto. V misce prošlehejte rýžovou mouku s kokosovým mlékem, vodou a kurkumou. Nechte alespoň půl hodiny odstát. Krevety nasypte do misky,... více o Vietnamské palačinky s krevetami
Papriky očistěte a pokrájejte na proužky, cibuli nakrájejte na tenké klínky. Zeleninu rozložte do pekáče, zakápněte olejem, osolte, opepřete a... více o Treska pečená s paprikami
Plátky krkovice potřete olejem, zasypte čerstvě mletým pepřem a lístky tymiánu a nechte při pokojové teplotě odležet alespoň 15 minut. Do mixéru dejte... více o Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Nejprve si kuřecí prsa uvaříme ve vodě tak, aby byla dokonale měkká. Poté je přemístíme na talíř nebo prkénko a roztrháme vidličkou na vlákna. Ve... více o Tacos
Lososa naporcujte. V pánvi rozehřejte máslo a na středním plameni opečte lososa ze všech stran. Hotové filety dejte stranou. Do výpeku přihoďte... více o Ca Hoi Sot Ca Chua – Losos v rajčatové omáčce s koprem
Nejprve připravte marinádu. Kokosový cukr dejte do pánve se silným dnem a na středním plameni začněte zahřívat. Ve chvíli, kdy se cukr rozpustí,... více o Com Tam – Rýže se zeleninou a marinovanou krkovicí
Maso dejte asi na půl hodiny do mrazáku, aby se vám lépe krájelo. Pak ho nakrájejte na tenké plátky. V míse smíchejte rybí omáčku, nasekaný česnek,... více o Bun Bo Nam Bo – Nudle s hovězím a zeleninou
Brambory oloupeme a nakrájíme. Poté je vložíme do osolené vody a dámě vařit. Po uvaření z nich uděláme kaši, do ní přidáme trochu mléka a másla aby... více o Losos s růžičkovou kapustou a bramborovou kaší
Z libovějšího vepřového boku bez kůže a kostí nakrájíme tenčí nudličky, které dáme do mísy, přidáme olej, sojovku, jemně nastrouhaný zázvor a česnek,... více o Bůčkové nudličky s pórkem
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, okořeníme, přidáme vejce a dobře promícháme. V mokrých rukách vytvoříme kuličky, které naplníme kouskem mozzarelly ... více o Masové kuličky s mozzarellou v pikantní omáčce
Mleté maso dáme do mísy, dochutíme kořením a mírně solí. Přidáme vejce, dobře promícháme a mírně zahustíme hrubou moukou, cca 1-2 lžíce (lze i... více o Tvarůžky a Romadur v mletém mase
Na troše sádla si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přisypeme drcený kmín, necháme rozvonět, nasypeme na menší kousky pokrájené zelí a za častého... více o Karbanátky se zelím
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme lehce dozlatova na trošce oleje nebo jemně pokrájeném špeku. Poté přidáme nasekaný česnek, protlak a bylinky dle... více o Pohanka či kroupy nejen jako příloha
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo másle dosklovata. Kuřecí maso pokrájíme na nudličky nebo kostky, které přidáme k cibuli, osolíme a... více o Kuřecí guláš s fazolkami
Mleté maso dáme do mísy, na velkých slzách struhadla přistrouháme romadur nebo tvarůžky, přidáme smetanu, velmi jemně pokrájenou malou cibuli,... více o Mleté řízky s Romadurem (tvarůžky)
Drobně pokrájený špek dáme do hrnce, přisypeme na kostičky pokrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Během smažení maso pokrájíme na větší kostky,... více o Hovězí kostky na špeku
V pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmažíme osolené a pokmínované filety candáta. Smažíme nejprve kůží dolů, pak otočíme a krátce osmažíme i z druhé... více o Máslový candát s kmínem a česnekem
Z jednoho citronu vymačkejte šťávu, z druhého nastrouhejte kůru a poté ho pokrájejte na plátky. Kuřecí prsa očistěte, potřete z obou stran olejem,... více o Citronová kuřecí prsa s rajčaty a olivami
Z krůtích prsou nakrájejte 4 plátky asi 0,5 cm silné, ty pak podélně rozkrojte, ale nedokrojte, na polovinu. Když je rozložíte, získáte pruhy masa... více o Krůtí závitky se zeleninovým bulgurem
Řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Vejce vyšleháme se solí dle... více o Sládkovy řízky (pivní těstíčko)
Libovější vepřový bok pokrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme olej, zázvor, česnek, worcester, pepř a trošku osolíme. Vše dobře promícháme a... více o Dušený pikantní bůček s kedlubnou
Telecí maso osolíme a opepříme, pokud budeme používat plec, která nemusí být kompaktní, zpevníme ji provázkem a pokud použijeme sušší část masa (kýtu)... více o Telecí na divoko
Lososa nakrájejte na 4 porce, potřete olejem, opepřete a dejte na rozpálenou pánev kůží dolů. Z každé strany rybu opékejte asi 2 minuty, losos by měl... více o Citronové těstoviny s hráškem a lososem
Slaninu pokrájíme na malé kostičky a nasucho, pokud je trochu tučnější, ji osmažíme dozlatova. Je-li slanina libovější, přidáme trošičku sádla nebo... více o Slaninové flíčky s dušeným červeným zelím
Telecí řízky naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a poprášíme (nebo obalíme) hladkou moukou. Vejce... více o Pařížské telecí řízky
Z telecího masa nakrájíme plátky, které po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v... více o Šťavnaté telecí řízky se sýrem
Odstraníme blánu žeber, žebra následně omyjeme a osušíme kuchyňskými utěrkami. Následně žebra osolíme a opepříme ze všech stran a takto připravená... více o Pečená žebra v Cole podle Brunety v kuchyni
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli lehce dozlatova. Během smažení pokrájíme na větší kostky libovější vepřovou krkovici nebo bůček. Pokud jsme... více o Vepřové (skopové) kostky na majoránce
Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Krátce před koncem vaření naskládáme na brambory růžičky brokolice a vše... více o Brambory a řízky s brokolicí se sýrem
Čočku uvařte podle návodu na obalu tak, aby byla na skus. Slijte ji, propláchněte studenou vodou, dejte do mísy, přidejte 4 lžíce olivového oleje,... více o Filet ze pstruha s čočkovým salátem
Maso a jarní cibulky pokrájejte na větší kousky a dejte do food processoru. Přidejte vejce, polovinu svazku koriandru (nahrubo nasekané listy i stonky... více o Krůtí karbanátky s koriandrem
Šneky vaříme ve vodě s octem okolo jedné hodiny, pak je vyjmeme a vidličkou oddělíme maso od ulit. Ulity vrátíme do vody s octem a necháme vyvařit... více o Šneci po Burgundsku
Kuřecí prsa pokrájejte na menší kostky, asi 2 x 2 cm. Dejte je do mísy, zakápněte olivovým olejem a ochuťte čerstvě mletým pepřem, ale nesolte,... více o Kuřecí špízy s hummusem a zeleninou
Brambory oloupejte, pokrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Cibulku nakrájejte na kolečka, pažitku nasekejte nadrobno. Troubu rozpalte na 200 °C.... více o Losos na másle a limetách se šťouchanými bramborami
Do menšího rendlíku dejte suroviny na marinádu, přičemž česnek a zázvor očistěte a nakrájejte na kolečka. Vše vařte asi 5 minut, poté přelijte do... více o Lososové špízy s teriyaki
Pomeranče oloupejte a pokrájejte na kousky, vařená vejce na kolečka, cibuli nasekejte nadrobno. Vše dejte do velké mísy. Přidejte rajčata, tuňáka... více o Pomerančový salát s tuňákem
Krevety usmažte ve velké pánvi na větším množství oleje. Stačí jim pár minut – jakmile zčervenají, jsou hotové. Vyndejte je a odložte na papírovou... více o Paella s mořskými plody
Králíka naporcujte, zadní stehna vykostěte, přední běhy rozsekněte na dvě či tři části. Páteř, žebra a kosti ze stehen můžete schovat na vývar. Maso... více o Králík s rajčaty a tymiánem
Očistěte maso. Olej, vinný ocet, tymián a 2 prolisované stroužky česneku promíchejte se solí a pepřem ve větší míse. Do marinády položte maso a celé... více o Rostbíf se salátem caprese a bylinkovým jogurtem
Do velkého hrnce dejte napůl překrojenou cibuli a česnek, cukr, papriku, tymián, ocet, 1 lžíci soli a pepř, přidejte žebra a zalijte vodou tak, aby... více o Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí
Připravte marinádu. Ve velké míse prošlehejte nastrouhanou kůru a šťávu z limety, chilli pastu a olej, vše osolte a opepřete. Jednu lžíci marinády... více o Marinované kuřecí špízy s mangovým salátem
Mleté maso dáme do mísy, dochutíme sušeným česnekem, přistrouháme k němu Nivu, přidáme bílek a řádně promícháme. Solíme dle chuti, pozor Niva je hodně... více o Mleté kuličky se sýrovým špenátem
Nejprve si uvaříme čočku dle návodu s trochou soli. Po uvaření scedíme a propláchneme, necháme okapat a vložíme do dostečně velké zapékací misky.... více o Zapečená červená čočka s kuřecím masem a mozzarellouu
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme lehce dozlatava pokrájenou cibuli. Během smažení si pokrájíme kližku na větší kostky, osolíme, opepříme a po... více o Dušená hovězí kližka na špeku
Starší zbylou francouzskou bagetu, která už není chutná k přímé konzumaci pokrájíme na plátky a na těsno vyskládáme do koláčové nebo dortové formy 22... více o Slaný koláč z francouzské bagety
Kuřecí řízky očistíme a nakrájíme na kousky velké cca 2 cm. Do větší misky vložíme jogurt, prolisujeme dva stroužky česneku, přidáme nadrobno... více o Butter chicken (máslové kuře) s flat roti (indickým chlebem)
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Osolíme, opepříme, naklepávat není nutné! Plátky vložíme do pánve s... více o Křenová omáčka se zakysanou smetanou
Troubu i s plechem rozpálíme na 220 °C, následně na plech vysypeme slávky s borovicovým jehličím. Takto pečeme, dokud se slávky neotevřou, což trvá... více o Pečené slávky na borovicovém jehličí
Do vepřového masa v celku uděláme několik hlubokých zářezů a vytvoříme tak jakousi širší mřížku. Dáme pozor, abychom maso nedokrojili a s řezem... více o Vepřové dušené v zelenině