Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Máslo rozpusťte v menším kastrůlku, vmíchejte citrónovou šťávu, přidejte bazalku, tymián, pepř a osolte. Maso se do marinády snažte naložit vždy den... více o Italská marináda
Paličky omyjte, osušte a lehce opepřete i osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte.Na pánvi rozehřejte 2 lžíce... více o Kuře tandoori
Uvedené ingredience dejte do mísy. Dobře promíchejte. Maso se do marinády snažte naložit vždy den předem (ryby postačí marinovat kratší dobu) příp.... více o Meduňková marináda s mátou a jogurtem
Kroupy uvaříme, cibuli oloupeme, nakrájíme a osmažíme na sádle dozlatova. Uzenou rolovanou plec nakrájíme na kostičky. Brambory a česnek oloupeme,... více o Bramborovo-kroupová baba
Špek s cibulí pokrájíme na kostičky a dáme společně osmažit dosklovata. Hovězí maso osolíme, opepříme a vložíme osmažit ze všech stran ke špekové... více o Rozmarýnové hovězí na špeku
Kuřecí prsa zlehka naklepejte, nakrájejte na proužky a dejte do misky. Podmáslí promíchejte s paprikou a chilli, osolte a opepřete. Maso přelijte... více o Burgery z podmáslového kuřete
Kuře omyjte a důkladně osušte. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu, nasekejte petrželku, polovinu tymiánu a rozmarýnu, rozdrťte dva stroužky česneku a... více o Pečené kuře s bylinkami, česnekem a citronem
Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru, poté ho oloupejte a dužninu pokrájejte. Cibuli i česnek nakrájejte, papričku posekejte. Vše dejte do mixéru,... více o Marinovaná kuřecí stehna se zeleninou
Pečivo nakrájejte na kostičky, nasekejte petrželku, z tymiánu otrhejte lístky. Vše dejte do mísy, promíchejte, zalijte rozpuštěným máslem a mlékem,... více o Baby kuřátka s nádivkou a zeleninou
Lososa zbavte kůže, pokrájejte na kousky a dejte do food processoru. Přidejte vejce, pokrájené jarní cibulky, chilli papričku a sůl. Vše rozmixujte na... více o Rybí karbanátky se salátem
Mleté maso osolte, opepřete, přidejte 2 lžíce strouhaného parmazánu, strouhanku, vejce a jednu nadrobno pokrájenou cibuli. Dobře zpracujte a... více o Masové koule zapečené v rajčatech
Z pomela okrájejte tuhou slupku a vyloupejte jednotlivé dílky dužniny. Granátové jablko rozkrojte na poloviny, dejte řeznou stranou do dlaně a nejlépe... více o Salát s pomelem a uzenou rybou
Kuřecí maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, opepříme a mírně osolíme. Na trošce rozpáleného oleje smažíme za občasného promíchání připravené kuřecí... více o Kuřecí maso se šunkou a hermelínem
Kuřecí prsa nebo silnější plátky kotlet... opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme, tím vytvoříme hlubší kapsy (kotlety po prokrojení ještě lehce... více o Kapsy plněné (nejen) hruškou se sýrovou omáčkou
Hovězí maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. V rozpáleném hrnci s trochou oleje si maso za občasného promíchání osmažíme... více o Pórkové hovězí s paprikou
Toastový chleba opečte nasucho a rozmixujte na drobky. Přidejte parmazán, nadrcené ančovičky, nasekanou petržel, lístky tymiánu a nastrouhanou kůru z... více o Treska s bylinkovou krustou
Kuřecí maso nakrájejte na kostky. Smíchejte všechny ingredience na těstíčko. Výsledná hustota by měla být asi jako na lívance – přidávejte vývar (popř... více o Sezamové kuře v těstíčku
Sojovou omáčku, kečup a olej smíchejte v misce. Přidejte grilovací koření, česnek, chilli a podle chuti i sůl a pepř. Marinádu natřete na maso a... více o Pikantní marináda na grilované maso
Bílý jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek nadrťte. Tato marináda se hodí ke všem masům, nejlépe se svou chutí ale doplňuje maso drůbeží.... více o Řecká marináda na grilované maso - Moschári
Filety z mořského vlka osolte a opepřete z obou stran. V pánvi rozehřejte olivový olej a rybu orestujte, nejprve kůží dolů, na závěr rybku otočte a... více o Grilovaný mořský vlk s teplým bramborovým salátem
Na sádle či oleji osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme osmažit i kapsy nebo roládky z masa. Maso otáčíme, aby se nám osmažilo po celém povrchu... více o Kapsy / závitky se zelím
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme, vše jen krátce uvaříme v páře nebo v osolené vodě a necháme okapat. Cibuli pokrájíme a... více o Brokolice se slaninou (nejen) z remosky
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájený pórek, přidáme na kostky pokrájené osolené kuřecí maso a za občasného promíchání ho osmažíme ze všech stran.... více o Kuřecí směs (nejen) s cizrnou
Cibuli pokrájíme na klínky a na sádle či oleji osmažíme jen lehce dozlatova, pak přidáme na hranolky nebo kostičky pokrájenou slaninu a dále smažíme... více o Krkovička po maďarsku
Žebírka nasolíme a okořeníme kořenící směsí čubrica nebo adžika. Zeleninu a žampiony pokrájíme na větší kusy, vložíme do remosky o průměru cca 25 cm a... více o Žebírka dušená se zeleninou (nejen) v remosce
Na trošce oleje osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou následně přidáme na nudličky nebo kostky pokrájené vepřové maso, opepřené a mírně... více o Zázvorové maso s chřestem a steakovým žampionem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou s kmínem a dáme do remosky o průměru cca 24 cm, vymazané olejem nebo sádlem. Okapané zelí dáme do... více o Vepřové pod zelím pečené - z remosky
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou menší šalotku, ke které přihodíme osmažit na kolečka pokrájený chřest, ze kterého jsme odřízli špičky, které... více o Chřestová smaženice s medvědím česnekem
Na kousku másla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme osmažit na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu a pokrájené osolené a... více o Kuřecí na houbách s medvědím česnekem
Na kousku másla krátce osmažíme pokrájený pórek s na plátky pokrájeným chřestem, poté přidáme a ještě krátce osmažíme pokrájenou šunku. Špičky chřestu... více o Chřestová omeleta
Neloupanou cuketu a okapanou mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle do misky, přidáme nasekaný nebo jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně... více o Cuketové placičky (nejen) s mozzarellou
Kuřecí maso pokrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme a opepříme. Pórek pokrájíme na kolečka a dáme na kousek másla osmažit dosklovata. Žampiony... více o Žampionové kuřecí s medvědím česnekem
Na kousku másla si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme drobně pokrájenou slaninu a nasekaný malý stroužek česneku a ještě krátce... více o Smaženice s bílou ředkví
Cibuli pokrájíme na kostičky a na kousku másla osmažíme dosklovata. Pak přidáme na nudličky pokrájenou debrecínku nebo šunku, kterou také osmažíme a... více o Zapékané žampiony (nejen) se sýrem
Kuřecí prso rozklepeme jak nejvíce to půjde a naplníme hermelínem obaleným v šunce.okořenime jako řízek a rukama vytvarujeme do do koule. Obalíme v... více o Kuřecí kobliha
Chilli papričky nasekejte, zázvor nastrouhejte, česnek rozdrťte a smíchejte s ostatními surovinami na marinádu. Bůček nasolte ze všech stran a ponořte... více o Glazovaný vepřový bok
Šalotky nakrájejte nadrobno a zpěňte na másle, cibule nesmí chytit barvu. Přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Přidejte nasekané stonky kopru,... více o Pařený bún s koprovou omeletou a tamago
Kuře naporcujeme na menší díly, osolíme, případně okořeníme dle vlastní chuti dalším, námi oblíbeným kořením a dáme do malé remosky (24 cm) na... více o Kuře s bramborem (nejen) z remosky s ledovým salátem
Ústřice otevřete a servírujte nejlépe na ledu. V misce smíchejte vinný ocet a najemno nakrájenou šalotku. Každou ústřici zakápněte lžičkou zálivky.... více o Ústřice se zálivkou mignonette
Do hrnce s vařící osolenou vodou vložte špagety a uvařte je podle návodu na obalu. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte na kostičky. Vložte do... více o Špagety s mořskými plody
Troubu předehřejte na 200 °C. Zeleninu očistěte, mrkev a petržel rozpůlte podélně, řepu nakrájejte na měsíčky, brambory na půlky, osolte a zakápněte... více o Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z vína
Kachní maso pomelte v mlýnku na maso. Rozpalte pánev se sádlem, přidejte játra a 2 minuty je restujte. Přilijte brandy a nechte odpařit alkohol.... více o Kachní paštika
Krkovici nakrájejte na plátky asi 1,5 cm silné a přes fólii je lehce rozklepejte. Mouku důkladně osolte a opepřete, vejce prošlehejte v prostorné... více o Smažené řízky z krkovice
Dýni vydlabejte, pokrájejte na kousky a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut. Upečenou rozmixujte spolu se lžící olivového oleje a... více o Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky
Z bůčku odkrojte kůži, tuku pod ní se ale nezbavujte. Maso dejte do pekáče, obalte směsí soli a cukru, zakryjte potravinářskou fólií, zatěžkejte a... více o Marinovaný vepřový bůček s povidly
Rozmarýn, římský kmín a česnek rozdrťte v hmoždíři, smíchejte s balsamikem, olejem a solí. Vzniklou pastu vetřete do masa a nechte půl hodiny... více o Kořeněná vepřová pečeně s glazovanou zeleninou
Mouku nasypte do mísy a promíchejte se lžičkou soli a čerstvě namletým pepřem. Omytá a osušená líčka očistěte a obalte v mouce. V kastrolu rozpalte... více o Vepřová líčka na cideru se šťouchanými brambory
Maso nakrájíme na plátky (je-li zakoupeno vcelku) a z obou stran jej osmahneme na oleji, aby se zatáhlo a následně jen osmahujeme tak dlouho, jak... více o Vepřové na rajčatech s Gnocchi
Brambory očistěte a i se slupkou je uvařte v osolené vodě tak, aby zůstaly trochu pevnější. Nechte vychladnout, a je-li potřeba, překrojte na menší... více o Teplý bramborový salát se slaninou a tvarůžky
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na oleji osmažte cibulku a až bude zlátnout, přisypte k ní nakrájenou mrkev, petržel a oloupaná rajčata, vše... více o Italská orzo polévka s bazalkovými knedlíčky