Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Maso omyjeme, osušíme a kolem dokola vydatně opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm po všech stranách opečeme. Troubu předehřejeme na 200... více o Kořeněná uzená pečínka
Maso nakrájíme na 3x3x3 cm kostky. Do plastikového pytlíku nasypeme mouku a po částech maso. Třepeme pytlíkem, aby se maso obalilo moukou. V hrnci... více o Guláš z Milwaukee
Nakrájíme cibule na silnější plátky a vyložíme jimi pekáček. Na cibuli poskladáme naklepané plátky krkovičky a okořeníme steakovým kořením. Dáme péci... více o Smetanová krkovička
Nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova, přidáme očištěná, na nudličky nakrájená játra, přidáme dle chuti tabasco nebo chilli popř. pálivou papriku. Na... více o Drůbeží játra na medu
Mleté maso připravíme obvyklým způsobem, smícháme s nakrájenou cibulí, solí, pepřem, majoránkou, česnekem, vajíčkem a trochou strouhanky. Bramborové... více o Sekaná v bramborovém těstě
Uvaříme těstoviny. Mezitím připravíme omáčku: brokolici rozebereme na malé růžičky, necháme přejít v osolené vodě varem a scedíme. Kuřecí řízky... více o Motýlci s kousky kuřete a brokolicí
Začněte tím, že v papiňáku uvaříte v osolené vodě hovězí maso (nejlépe celé, rozporcujete jej až pak). Maso vyndejte, vývar budete potřebovat za... více o Rajská omáčka s rajčaty a hovězím masem
Připravíme si celou panenku - tím myslím maso, špikovacím nožem doprostřed prořízneme díru a promažeme jí hořčicí, dále do ní vložíme na proužky... více o Rock 'n' Roll to panna
Maso nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev a celer... dáme na rozpálené sádlo (olej), osolíme, mírně osmahneme, přidáme koření, podlijeme vodou a... více o Vepřový guláš s jablky na víně
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Plát masa lehce naklepeme, osolíme, okořeníme, posypeme nadrobno nasekaným česnekem. Potom na maso položíme plátky šunky, na kolečka nakrájené... více o Roláda s kiwi
Maso zlehka naklepeme, nakrájíme na nudličky, osolíme, posypeme grilovacím kořením a zprudka opečeme na oleji. Drobně nakrájíme cibuli, přidáme k masu... více o Zapečené drůbeží kousky se sýrem
**Placičky:** vše smícháme a pečeme na pánvi. Má to konzistenci jako bramborák. Pečeme také tak. Podáváme teplé s bramborovou kaší nebo studené jen... více o Cuketové placičky nebo i nádivka
Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme houby, podliejeme troškou vody a necháme dusit, až jsou houby měkké. Těsto... více o Houbové karbanátky bez masa
Cibuli nakrájíme na větší kousky, zpěníme na oleji, přidáme na kostky nakrájené maso a prudce opečeme. Osolíme, opepříme, zasypeme paprikou, zakapeme... více o Zapékaný guláš
Stejně velké brambory dáme vařit do vody, když jsou měkké necháme je vychladnout - rozkrojíme je napůl a vydlabeme tak, aby v nich vznikl dostatečně... více o Slastná dobrůtka tajemné inspirace
Bílé papriky rozkrojíme podélně a vyndáme semínka, poskládáme je do pekáče, který jsme poctivě vymazali máslem (nemusíte šetřit). Papriky ochutíme... více o Papriky s vůní léta
Vše se promíchá, přidá se 1 l vody se dvěma masoxy a opět se promíchá. Dá se do pekáče, přikryje se alobalem a při 230 °C se peče asi 1 a 1/2 hodíny.... více o Prezidentský guláš II.
Kuře osolíme, okořeníme a necháme odležet. Ve fritovacím hrnci fritujeme podle hmotnosti kuřete 15-20 minut, otočíme a dofritujeme stejný dobu... více o Fritované kuře II.
Kousky masa zasmažíme do růžova, přidáme nakrájenou cibuli a houby. Po 5 minutách přidáme koření a přilejeme víno. Necháme chvíli podusit a podle... více o Obalovaná polenta s kuřecím a houbami
Kuřecí prso si rozkrojíme na dva kusy, rozklepeme jej a okořeníme. **Příprava těstíčka**: do mísy - mouka, lupínky, vegeta, vejce, nasekaná petrželová... více o Prsíčka v saténu
Maso na malé kousky, aby se vešly na špíz a držely tam. Lisovaný česnek, cibuli, feferonky, bobkový list, papriku, kmín, chilli, pepř, tymián a... více o Špízy na grilu
Recept vznikl náhodou - naložila jsem si kuřecí ňadra do medové marinády a nepočítala s tím, že se manžel vrátí z venčení psa s pytlem hub. Maso bylo... více o Medová ňadra na houbách
Uzené maso uvaříme ve vodě. Pekáček vymažeme sádlem, dáme do něj uvařené fleky, uzené maso nakrájené na kousíčky, prosypeme vegetou a zamícháme. V... více o Vesnické šunkofleky
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji, až zesklovatí. Zaprášíme ji mletou paprikou, opepříme, osolíme a... více o Brambory na paprice s kuřecím masem
Srdíčka a cibulku pokrájíme na kostičky, cibuli osmažíme přidáme srdíčka, sůl a osmahneme, podlijeme vodou a přidáme veškeré koření (může být i jiné... více o Smetanová srdíčka
Troubu předehřejeme na 200 °C. Do útrob kuřete vložíme celer pokrájený na kousky, koření a 6 stroužků česneku. Stehna zavážeme k sobě nití, kuře je... více o Kuře se 40 stroužky česneku
Přes noc namočte fazole do dostatečného množství studené vody. Druhý den rozehřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém kastrolu, přidejte cibuli, mrkev... více o Vepřová pro zimní dny
Ingredience (kromě slaniny) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program FRENCH. Po zvukovém signálu přidáme slaninu. Po upečení vyklopíme... více o Francouzský slaninový chléb
Vlastně se jedná o rádoby klasickou kuřecí roládku,ale v jednoduchosti je krása, chuť a hlavně míň práce. Podélně si rozkrojíme kuřecí prso, naklepeme... více o Lepší než dobré jídlo?
Kuřecí maso pokrájíme na nudličky nebo na malé kousky, na části másla orestujeme a přidáme grilovací koření, trochu soli a podravky a dusíme do měkka.... více o Penne s kuřecím masem a smetanovo-sýrovou omáčkou
Kuře očistíme a dobře nasolíme. Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky nebo ji nahrubo nastrouháme. Pak dáme zeleninu do pekáče, na ni dáme... více o Kuře se zeleninovou omáčkou
Nakrájenou cibuli na kolečka a česnek na plátky orestujeme na olivovém oleji, vložíme na kousky nakrájená kuřecí prsa a opečeme. Okořeníme pepřem a... více o Kuřecí kousky v pikantní omáčce
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH. Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Škvarkový chléb
Kuřecí řízky naklepeme a spolu s utřeným česnekem, olivovým olejem a kořením necháme min. 2 hodiny odstát v chladu. Připravíme si omáčku: do vroucího... více o Italské kuřecí řízky
Salám nakrájíme na malé nudličky. Dáme na rozpálený olej, zprudka orestujeme a přidáme nakrájenou cibuli, žampiony a kapie. Dále kečup, chilli,... více o Potěšení pekelníka Pelešníka
Vezmeme si tu božskou věc, kterou nazýváme 300 g biftek, jemně ho rukou naklepeme nebo jen tak lehce romáčkneme, to už záleží jen čistě na každém z... více o Orgasmus pro chuťové buňky
Kotlety osolíme a opepříme a orestujeme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka a houby rozpůlíme. Kotlety naskládáme do zapékací misky. Vývar svaříme... více o Kotlety na smetaně IV.
Cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme, vložíme pokrájené maso, prudce opečeme, zaprášíme paprikou, moukou a osolíme, za občasného mírného... více o Cikánský guláš II.
Maso nakrájíme na menší plátky, osolíme, dáme do pekáčku, ve kterém jsme rozehřáli tuk a dáme dusit do trouby. Podušené maso vyjmeme a přendáme na... více o Valašské kousky
//**Vše naložíme večer:**// smícháme a necháme do druhého dne odležet. Zabalíme do alobalu a dáme na gril - asi tak za 1-1/2 hodiny je to hotové.... více o Živánská po česku
Omytá a osušená stehna posolíme, posypeme grilovacím kořením a hned dáváme do papińáku na rozpálený olej (vše děláme rychle, aby maso nezvlhlo). Dno... více o Grilované kuře z papiňáku
Na pánvi opečeme na kousky nakrájené kuře, okmínujeme (lehce), osolíme, chvíli podusíme. Přidáme nakrájené houby, trošku opepříme a podusíme. Když je... více o Houbová mňamka s kuřetem
Do vetšího hrnce vložíme kolena, přidáme česnek, sůl, nové koření, bobkový list a zahřejeme na teplotu 80 °C - voda nesmí vařit, jinak by byla kolena... více o Řeznické koleno
Paellu je důležité dělat na velké pánvi. Cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky a zpěníme na olivovém oleji a nebo na másle. Přidáme na kostičky... více o Španělská paella
Maso a špek nakrájíme na nudličky, obalíme v solamylu se steakovým kořením. Dáme na rozpálený olej, orestujeme, přidáme cibuli, kapie, žampiony,... více o Kuřecí směs po staročesku
Nakrájet cibuli, osmahnout na oleji, přidat mleté maso, nechat osmahnout. Pak osolit (spíš mírně), okořenit, přidat kečup a vývar a nechat tak 10-15... více o Maso pod čepicí
Na oleji osmažíme kolečka pórku a cibule. Přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme a poprášíme mletým zázvorem. Opečeme ze všech stran,... více o Matějská pečeně
Maso nakrájíme na kostičky a vložíme do misky. Na maso nalijeme olej a nasypeme vybrané koření, sůl a pepř. Důkladně promícháme a vložíme do lednice.... více o Těstoviny se smetanovou omáčkou
Na větší množství rozpáleného oleje dáme 150-200 g steak osolený a opepřený, který je potřený z jedné strany hořčicí a česnekem, na němž je přiložen... více o Steak all exklusive