Těsto vyválíme, necháme odpočinout asi 2 hodiny (může se dělat i hned), vyválíme po částech asi 0,3-0,5 mm placky, vykrajujeme různé vánoční tvary,...
více o Perníčky s ořechy od sousedky
Koření svaříme asi v půl litru vody a scedíme. V kastrolku uděláme z tuku a mouky světlou jíšku, do které přidáme protlak a krátce opečeme. Postupně...
více o Rajská polévka s kapáním a sýrem
Ořechy nakrájíme na 1/4 a spolu s pomerančovou kůrou, hřebíčky a skořicí dáme do 5-ti litrové sklenice (od okurek, se širokým hrdlem).
Zalijeme lihem...
více o Ořechový likér
Cukr utřeme s vejci a máslem do pěny, přidáme med (případně i melasu) a vlijeme do pečící nádoby. Mouky smícháme s kořením a sodou a nasypeme do...
více o Perníčky z domácí pekárny
Sušené hrušky se umyjí a nechají nabobtnat. Pak je ve vodě uvaříme doměkka. To samé uděláme se švestkami. Uvařené se propasírují přes cedník a...
více o Staročeská odvarka
Prosejeme mouku, přidáme nastrouhané oříšky, změklý tuk, žloutek, med, koření, rum a jedlou sodu. Vypracujeme vláčné těsto do kterého podle potřeby...
více o Kořeněné oříškové placičky (BC)
Cukr s vodou svaříme a vychlazené nalijeme na rýži, pak přidáme zbylé suroviny a necháme 6 týdnů kvasit. Poté slijeme a dolijeme do 4 l vodou a...
více o Saké - činzáno
Rozinky umeleme nebo jemně nakrájíme (pro snadnější krájení můžeme na chvíli namočit do teplé vody), smícháme s ostatním. Vyválíme šišku, odkrájíme...
více o Bezkonkurenční babiččiny vánoční rohlíčky
Vejce, cukr, med dobře utřeme v míse. Pak přidáme mouku, mleté koření, sodu a promícháme. Nakonec vmícháme šlehačku a zpracujeme těsto. Je jemné,...
více o Perník vykrajovaný
Rýži 12x propereme (důležité) a dáme do 5 litrové lahve. Posypeme rozdrobeným droždím, přidáme kůru a ostrouhaný na kolečka nakrájený citron. Na to...
více o Vánoční Cinzano
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince, rozkrájíme na čtvrtky a zalijeme vodou. Přisypeme vanilkový cukr, vložíme koření a uvaříme do měkka.
Výborně...
více o Rychlý jablečný kompot
Houby nakrájíme na menší - střední kousky a 5 min. je necháme povařit v osolené vodě. Posléze je scedíme a propláchneme. Papriky vyjádrujeme a...
více o Houby v tomátě od naší Jindřišky
Nejdříve připravíme drobenku.Na nádivku rozemeleme 200 g ořechů, našleháme sníh, přidáme 200 g cukru, 20 ořechů, skořici, 1 vanilkový cukr, a 2...
více o Koláče s ořechy bez kynutí
Vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávu smícháme s rumem. Uvaříme v hrnci čaj, rozmícháme v něm cukr,přidáme jablko nakrájené na čtvrtky a všechno...
více o Vánoční punč paní doktorové
Očištěnou papriku nakrájíme podélně na velké kusy (půlky, čtvrtky), naskládáme do sklenic a zalijeme uvařeným nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20...
více o Sterilovaná paprika v nálevu s olejem
Kuře rozporcujeme, osolíme a vložíme do tlakového hrnce. Podlijeme šálkem vody, přidáme na kostečky nakrájenou šunku, drobně nasekanou cibuli, masox a...
více o Kuře se šlehačkou
Nejprve uvaříme nálev - koření kromě zázvoru, bobkového listu a soli utlučeme v hmoždíři. Vodu a ocet přivedeme k varu, přidáme koření a sladidlo - to...
více o Nakládané masové koule
Do každé zavařovací sklenice (0,7 l) dáme několik koleček mrkve, plátky cibule, kousek čersvého kopru, 4 kuličky nového koření, 7 kuliček celého pepře...
více o Okurky znojemské
Velké okurky omyjeme, očistíme od slupky a odstraníme jadérka s dužinou. Nakrájíme po délce na řezy. Očistíme cibuli, nakrájíme na měsíčky, smícháme s...
více o Rusle - recept z přerostlých okurek
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve folii ho necháme v ledničce tak na...
více o Skořicové sušenky s povidly
Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, vmícháme citron.kúru, strouhanku a tuhý sníh z bílků, smíchaný se zbylým cukrem, těsto dáme do vymazané a...
více o Opilý kapucín
Cibuli nakrájíme na kolečka a promícháme se solí a necháme 1 hodinu stát. Cukr, ocet a v gáze zavázané hřebíčky dáme do hrnce a vaříme 5 minut....
více o Cibulová marmeláda III.
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto upravené okurky naskládáme do...
více o Česnekové okurky II.
Ořech nakrájíme na čtvrtky, dáme do 3 l sklenice zalijeme vodou a necháme 24 hod. odmočit. Pak vodu slijeme, zalijeme 1,5l slivovice a necháme 40 dnů...
více o Ořechovka II.
Rybíz dáme do pekáče, přidáme koření, zasypeme cukrem a zapečeme v troubě. Když cukr na povrchu zhnědne, opatrně zamícháme, přidáme rum, opět...
více o Rybíz jinak - aneb rumu není nikdy dost
Toastový chléb nakrájíme na malé kousky, přelijeme horkým mlékem, třešně omyjeme, předehřejeme troubu, koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Z bílků se...
více o Třešňový koláč z toastů
Rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř semeleme. V této směsi obalíme silnější nudle špeku a prošpikujeme jimi hovězí maso. V kastrole rozehřejeme máslo a...
více o Hovězí na pivu - recept z 18.st.
Porce kuřete opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme do měkka.
Pak přidáme protlak a...
více o Kuře po myslivecku II.
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které necháme odležet v lednici alespoň do druhého dne. Potom těsto rozválíme a vykrájíme různé tvary...
více o Medové perníčky od včelaře
Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchat, pak přidat mléko a všechno koření. Znova promíchat, přidat mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat,...
více o Velikonoční perníčky - hned měkké
Brambory důkladně omyjeme a nastrouháme na tenké plátky.
Na oleji zpěníme cibuli pokrájenou na půl kolečka, přidáme sezamová semínka, sůl a brambory....
více o Brambory na rýži
Maso osolíme a opepříme a lehce opečeme na rozpáleném oleji se slaninou. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, nadrobno nakrájený česnek, víno,...
více o Pečeně na rajčatech
Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme. Do mísy z víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a...
více o Velikonoční žebírka na medu
Spodky oloupaných vajec trošku seřízneme, aby stály. Z červené papriky vykrájíme hřebínky, ze žluté vykrájíme trojúhelníčky jako zobáček. Ostrým nožem...
více o Kuřátka z vajec
Maso a zeleninu nakrájíme na proužky asi 2 cm silné, maso dáme do mísy a osolíme, zakápneme sojovou omáčkou a zamícháme, potom přidáme solamyl a znovu...
více o Čína
Žloutky ušleháme s cukrem, bílky s práškem do pečiva a solí, až se lesknou, přidáme 100 g cukru. Smícháme ostatní přísady a přidáme bílky. Naplníme...
více o Mrkvový dort s mandlemi
Naporcujeme kapra na úhledné dílky, osolíme, obalíme v hladké mouce a opečeme z obou stran v rozpáleném oleji. Do sklenice střidavě prokládáme rybu s...
více o Marinovaný kapr
Nejprve připravíme jablkovou omáčku. Jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, podlejeme trochou vody a dusíme. Přidáme trošku skořice (asi 1...
více o Kuře s jablečnou omáčkou
Na oleji si orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček, osolíme a podlijeme vodou - vaříme...
více o Strouhaná bramboračka
Srdce naporcujete (podle velikosti) a každý díl prošpikujete (čím více, tím lépe). Osmažíme cibuli a vložíme srdce a osmažíme asi 3 minuty. Přilejeme...
více o Špekované srdce na víně
Do vody dáme bobkový list, hřebíček, mrkev a celer - uvaříme do měkka. Když je mrkev s celerem skoro měkká, dáme vařit na kostky pokrájené brambory....
více o (Ne)chutná příloha
Uvaříme rýži v zeleninovém vývaru se 3-5 hřebíčky. Nahrubo pokrájenou cibuli zesklovatíme a přidáme mraženou zeleninu. Krátce orestujeme a přidáme...
více o Rizoto a la kung pao
Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, med, lžíci mléka, koření, prosátou mouku se sodou a utvoříme těsto, které rozdělíme na 2 bochánky - necháme...
více o Řezy za pusinku
Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy....
více o Ostravská vařonka II.