Předehřejeme troubu na 180 °C.
Nastrouháme mrkev a vymačkáme z ní přebytečnou šťávu. Svaříme (3 minuty, malý plamen) rozinky a ananasový džus.
V...
více o Benátský mrkvový zákusek
Vše zamícháme, přidáme 5 lžic vlažného mléka a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout a poté vykrajujeme různé tvary....
více o Perníčky II.
3 jablka nastrouháme na hrubo a použijeme do těsta z výše uvedených surovin. Ze čtvrtého jablka vyndáme pouze jadřinec a jablko nakrájíme na kolečka...
více o Jablková buchta
Žloutky vyšleháme se 100 g cukru a kůrou. Střídavě přimícháváme sníh z bílků a mouku. Rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vlijeme na vymazaný a...
více o Železničný koláč
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů...
více o Linecké košíčky
Žloutky šleháme s cukrem a olejem do pěny.
Opatrně zašleháme horké mléko a ještě chvilku šleháme do pěny. Z bílků ušleháme sníh a střídavě s moukou,...
více o Rychlá bábovka II.
Strouhanku smícháme s cukrem, mandlemi a práškem do pečiva. Následně přidáme olej s vejci. Jako poslední přidáme na jemno nastrouhanou kůru z...
více o Tunisian orange, almond cake
V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlahého mléka a trochou mouky na řidší těstíčko a necháme vykynout.
Pak přidáme mouku se solí, citr. kůru,...
více o Ovocný koláč na plech
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova...
více o Vídeňské ořechové rohlíčky
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme...
více o Vánoční štola
Rozinky necháme několik hodin máčet v rumu. Čaj, víno, plátky citrónu, celé skořice a celé hřebíčky uvedeme k varu, ale nevaříme. Do sklenic rozdělíme...
více o Vánoční punč
Mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a máslo nakrájené na vločky zpracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do tenké...
více o Vanilkovo-citronové tyčinky
Mandle velice na jemno umeleme a smícháme s moukou. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme tužší...
více o Skořicové hvězdičky II.
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé...
více o Pracny z roku 1900
Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec...
více o Irské rozinkové keksy
Nadrobno usekáme citronát, ušleháme do pěny vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přimícháme mouku s práškem do pečiva, mleté mandle, koření a citronát a...
více o Jemné perníčky
80 g mouky, 1/16 mléka, lžičku cukru a kvasnice rozmícháme na kvásek a necháme vykynout.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, kůru, do...
více o Domácí vánočka od Landriel
Nejprve si odvážíme suroviny - měly by mít pokojovou teplotu. Připravíme si kvásek - do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme kávovou lžičku cukru, lžíci...
více o Babiččiny vánoční rohlíčky
Ve větší míse smícháme všechny přísady a těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný pekáč (můžeme dát i do bábovkové formy) a upečeme obvyklým...
více o Nejlepší makovec
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme do druhého dne odpočinout v lednici. Potom rozválíme a vykrajujeme tvary.
Upečeme (na suchém plechu nebo plechu...
více o Linecké cukroví s kokosem
Postup je opravdu jednoduchý: vše smíchejte. Pak těsto vylijte do vymazaného pekáče (nebo pekáč můžete vyložit pečícím papírem) a upečte.
Upečený...
více o BABIČČIN PERNÍK
Všechny suroviny smícháme a na vále a vypracujeme poměrně tuhé, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme různé tvary (původně tzv....
více o Zázvorky - staročeské vánoční cukroví
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce a prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbydou jen středně...
více o Prezidentský guláš
Vejce a cukr utřít, přidat mák, mléko a mouku smíchanou se sodou. Těsto má být hustší. Dát do vymazané a vysypané formy, uhladit na poskládat půlkami...
více o Švestkový makovec
Na vál prosijeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho dáme změklé máslo, žloutky, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vypracujeme těsto....
více o Linecké koláčky
Všechny suroviny najednou dobře promícháme a těsto dáme do většího, vymazaného a vysypaného pekáče.
Pečeme při 180 °C. dokud povrch nezrůžoví (pro...
více o Makovec III.
Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru.
Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli,...
více o Vánočka našich babiček
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a...
více o Valašské frgále
Sypké přísady v míse důkladně promícháme rukou. Vařečkou přimícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Nalejeme těsto na vymazaný a...
více o Ostružinový koláč
Žloutky, cukr, štávu a kůru z citronu třeme do pěny a potom přidáme hladkou mouku po částech, aby se hmota nesrazila. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 4...
více o Opilý Izidor
Vypracujeme vláčné těsto, necháme vykynout a vykrajujeme kolečka. V každém uděláme důlek, necháme ještě podkynout a smažíme na mírném ohni. Do oleje...
více o Laciné šišky
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a...
více o Švestkový koláč nohama nahoru
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience. Současně přidáváme sníh, který jsme ušlehali z bílků a zbylého cukru. Těsto upečeme v dortové...
více o Harlekýn podle Frekvence 1
Tento recept je vhodný i pro bezlepkovou dietu, akorát se musí nahradit běžný prášek do pečiva speciální směsí. Margarín, cukr, vanilkový cukr, sůl,...
více o Ananasová bábovka
Všechny přísady na těsto smícháme, vymícháme v hladkou hmotu a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče s vyšším okrajem. Tvaroh připravíme obvyklým...
více o Rychlá buchta
Zaděláme těsto, rozválíme dvě placky a pečeme. Vychladlou placku potřeme krémem a marmeládou, přikryjeme druhou plackou. Polijeme čokoládovou polevou....
více o Skořicové řezy III.
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky...
více o Posvícenské koláče z r. 1900
Ze všech přísad na vále zpracujeme těsto. Vyválíme asi 0,5 cm a nakrájíme pásy asi 5-7 cm široké na délku plechu. Pečeme na mírně vymazaném plechu....
více o Skořicové řezy II.
Žloutky vyšleháme s dobrým sádlem a cukrem do pěny. Přidáme kůru, rozinky, mléko, mouku s kypř. práškem a lehce zamícháme tuhý sníh z bílků. Formu...
více o Bábovka cukrářská
Zahřát víno, ale nesmí se vařit. Přidat cukr, promíchat, přendat do větší skleněné mísy a vychladit. Z melounu vykrájet kuličky, případně malé...
více o Překvapení v červeném víně
Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý...
více o Kynutý koláč
Hladké těsto z mouky, másla, cukru, žloutků a vanilky vyválet na 3-4 mm. Pomocí válečku přenést na vymazaný plech a trochu upéci (těsto nesmí být...
více o Ořechové měsíčky
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do...
více o České buchty
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky...
více o Starodávné buchty
Ve šlehači ušleháme tuky s oběma cukry a postupně zašleháváme žloutky. Smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušleháme 4 bílky...
více o Třená bábovka klasik
Do palačinkového těsta přidáme citronovou kůru a eventuálně trošku cukru. Upečeme palačinky, které by neměly být příliš tenké. Smícháme ořechy a 100 g...
více o Palačinky s ořechy podle paní Táni
Mouku osolíme, zaděláme vzešlým kváskem, přidáme vlažné mléko, rozpuštěný tuk, vejce, žloutek a citrónovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vykynout....
více o Posvícenské koláčky II.