Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo... více o Borůvkový cheesecake
Obdélníkovou zapékací formu vyložte pečícím papírem. Moje měla rozměry 20x35cm. Ingredience na těsto rukou zpracujte a natlačte na dno a stěny... více o Malinový tart s mandlemi
Červenou řepu nakrájíme na větší kusy a dáme vařit. Po 30 minutách scedíme a necháme vychladnout. Poté řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Mezitím... více o Zdravý kakaový chlebíček z červené řepy
Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a... více o Kynuté knedlíky s hroznovým vínem
Nejprve si připravíme drobenku: Do mísy nasypeme mouku, cukry a kypřidlo, přidáme změklé máslo a vejce. Ze všeho mezi prsty užmouláme sypkou drobenku ... více o Drobenkový koláč (nejen) s borůvkami - z remosky
Vypracujeme nelepivé těsto,které vyválíme,dáme do vymazané formy a zarovnáme okraje. Místo čekanky použijeme čekankový sirup. Na náplň prošleháme... více o Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
Troubu zahřejte na 165 °C a nastavte na horký vzduch. Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovými podložkami na pečení. V robotu vyšlehejte... více o Mini pavlova s kokosovým krémem
Troubu rozehřejte na 180 °C V žáruvzdorné míse rozpusťte ve vodní lázni kokosový olej. Přidejte sůl a pomocí metličky rozpusťte cukr. Přidejte... více o Brownies
Bílky dejte do misky a nechte při pokojové teplotě přes noc. Troubu zahřejte asi na 120 °C. Plechy vyložte pečicím papírem a podle tvořítek... více o Makronková srdíčka
V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, rozdrobené droždí, vodu, bílek, smetanu ke šlehání a 115 g změklého másla. Vařečkou nebo v robotu s hákem krátce... více o Cronuty
Nechte vzejít kvásek. V misce rozmíchejte droždí s cukrem a poté s mlékem. Nechte asi 5 minut na teplém místě. Zatím v míse utřete máslo s vejcem,... více o Čokoládová babka
V misce rozetřete droždí s cukrem. Přidejte polovinu mléka, lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zbylé suroviny, kromě másla, krátce... více o Donuty s borůvkovou polevou
Do malé misky nalijte vlažné mléko a prošlehejte s rozdrobeným droždím a javorovým sirupem. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, asi 5 minut. Ve... více o Veganské skořicové rolky
Den předem si připravte krém. Mléko přiveďte k varu. Žloutky prošlehejte zvlášť s cukrem, vanilkovým extraktem a moukou. Naběračkou přilijte část... více o Koblihy s vanilkovým krémem
Troubu si předehřejeme na 170°C. Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého míchání postupně přidejte máslo a cukr. Nakonec přidejte prosypanou... více o Levandulové cupcaky
Dortovou formu, malý pekáček nebo remosku s průměrem 22 - 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Jogurt nalijeme do mísy, přisypeme stejně... více o Fofr bezvaječné šťavnaté řezy (nejen) z remosky
Vločky nasypeme do mísy, přilijeme mléko a necháme cca půl hodiny odležet, nasáknout. Pak k nim přidáme napěchovaný 1 dl strouhaných jablek (hrušek),... více o Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Oddělte žloutky od bílků a žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Přimíchejte změklé máslo, smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a ořechy.... více o Smetanová bábovka s jablky
Připravíme si misku na bílky a mísu na žloutky. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Dortovou... více o Citrónová Janina
Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a jedním vanilkovým cukrem, přilijeme vlahou Heru a šleháme do husté pěny. Postupně šlehačem přimícháme mléko a... více o Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám
Ve velké míse utřeme spolu máslo a cukr do pěny. Přidáme vejce, každou část důkladně rozetřeme do máslové pěny. Mouku, sůl a kypřící prášek prosejeme... více o Sušenky z ovesných vloček
Datle naložte do větší misky s vodou a nechte je změknout. V robotu nahrubo nasekejte datle s ořechy. Ochuťte vanilkou se solí a zvláčněte trochou... více o Datlové bonbony
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme mléko a vlažné máslo, promícháme a přisypeme mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme a... více o Vanilkové řezy "POLÁRKA" z remosky
Šťávu, kůru, cukr, pudink a vejce dáme do kastrolku, vše dobře promícháme metlou a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Provařit za... více o Citronové / pomerančové poháry
V menší části mléka rozšleháme krupicový cukr, vanilkový pudink a žloutky. Vše zamícháme do zbylého mléka a nejlépe ve skleněné misce vaříme přikryté... více o Vanilkový krém z mikrovlnky
Remosku o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku... více o Margot buchta z remosky
Remosku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme ořechy, skořici, vejce, cukr,... více o Mrkvové řezy s ořechy (nejen) z remosky
Všechny suroviny kromě hrozinek ušleháme dohladka. Nakonec lehce vmícháme hrozinky a těsto nalijeme do vymazané bábovkové formy. Pečeme při 180°C cca... více o Maková bábovka hrníčková a rychlá
Mrkev nastrouháme do mísy, přidáme mleté ořechy, cukr, skořici, vanilkové aroma nebo čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti, vejce, olej,... více o Rychlý mrkvový koláč s ovocem - vláčný
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a vodu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Těsto nalijeme do remosky o... více o Píchaná (děrovaná) buchta z remosky
Z droždí, mléka a cukru si necháme vzejít kvásek, který pak přidáme do mísy k mouce a změklému máslu. Přidáme vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto,... více o Makový (ořechový) závin od Lidušky
Troubu rozehřejte na 160°C, dno formy vylože pečícím papírem nebo alobalem. Smíchejte perníčky, cukr a rozpuštěné máslo a hmotu udusejte na dno. Cream... více o Dýňový cheesecake s javorovým sirupem
Oba druhy čokolády nahrubo nasekejte a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte med podle chuti a nakonec všlehejte mléko o pokojové teplotě. Přidejte... více o Horká čokoláda s lískovými oříšky
Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky. Těsto rozdělte na 10 dílů... více o Čokoládové tartaletky
Troubu rozehřejte na 160°C. V pekáčku smíchejte cukr, zázvor a máslo. Hrušky oloupejte a zespodu z nich opatrně vyřízněte jádřince. Obalte je v... více o Hrušky s karamelem
Ze šlehačky, ztužovace a mascarpone vyšleháme krém. Na korpus dáme asi tak 1/3 krému (můžeme vložit ke krému i nakrájené ovoce). Na to dáme druhý... více o Ovocný dort
Polovinu chia semínek, polovinu kokosového mléka, po lžíci vody a javorového sirupu a kakao smíchejte dohromady. Dno sklenic vyložte nakrájeným... více o Puding s chia semínky a pomerančem
Máslo utřete s polovinou cukru a přidejte žloutky. Druhou polovinu cukru využijte na ušlehání tuhého sněhu z bílků. Obě hmoty opatrně spojte. Ve vodní... více o Suflé s piniovými oříšky
Smíchejte limetkovou šťávu, džus, cukr, vejce a nakrájené máslo. Vše vařte ve vodní lázni za stálého míchání, dokud hmota neztuhne, zhruba 7-10 minut.... více o Limetkový krém
Troubu předehřejte na 160°C. Dno mističek vyložte pečicím papírem. Mascarpone smíchejte s cukrem, smetanou a vanilkou. Jedno po druhém vmíchejte vejce... více o Mini cheesecake jako Créme Brûlée
Čokolády s polovinou smetany rozpouštějte ve vodní lázni, dokud nebude směs hladká. Nechte vychladnout. Druhou polovinu smetany zapracujte gumovou... více o Pěna s polevou z hořké čokolády
Žloutky smíchejte s cukrem. Přidejte polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a dvě lžíce teplé vody. Z bílků vyšlehejte sníh a jemně ho... více o Sněhové dortíky z hrníčků
Promíchejte obě mouky s kypřícím práškem, přidejte cukr, olej, vejce, vše dobře promíchejte a přidejte citronovou kůru. Na závěr dobře zapracujte... více o Ořechový biskupský chlebíček
Mouky smíchejte s kypřícím práškem a oběma cukry. Udělejte ve směsi důlek, do kterého rozklepněte dvě vejce, přidejte máslo, citronovou kůru, trochu... více o Vrstvený koláč
Mouku prosejte s práškem do pečiva. Přidejte oba cukry, tři žloutky, mléko smíchané se semínky z vanilkového lusku a slunečnicový olej. Vše důkladně... více o Vanilkové mini bábovky
Z trochy mléka, droždí, lžičky cukru a mouky zaděláme kvásek a necháme vykynout. Poté vmícháme žloutky, rozpuštěné máslo, trochu teplého mléka, sůl,... více o Koblihy "Čtyrky"
Troubu zahřejte na 150°C. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte podélně rozříznuté vanilkové lusky, skořici, lékořici a cukr. Přiveďte k varu a odstavte... více o Kaštanové crème brûlée
Avokádo rozřízněte napůl, odstraňte pecku a vyjměte dužinu. Tu společně s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Pokud by byla konzistence... více o Avokádové lanýže
V míse smíchejte pevnou část smetany, strouhaný kokos, med, kokosový olej a mouku. Ze směsi vypracujte kompaktní hmotu. Tvarujte kuličky, obalujte je... více o Kokosové kuličky
Troubu předehřejte na 170°C A plech vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mleté pistácie se zbylými ingrediencemi. Ostatní pistácie nasekejte... více o Pistáciové sušenky