• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

F.O.O.D.
| 24. 3. 2017
Know-how
6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše

Chystáte sváteční oběd a pyré vám připadá jako příliš obyčejný pokrm? S našimi tipy jej povýšíte na vyšší úroveň. A pokud byste ho udělali moc, poradíme vám, jak jej zužitkovat třeba při večeři.

1. Výběr brambor

Myslíte si, že kaši uděláte dobrou z jakýchkoliv brambor? Omyl. Na hovězí pečeni si taky nekoupíte líčka. Volte brambory varného typu C, přinejhorším použijte béčka. Kašové odrůdy musejí být moučné, aby se po uvaření snadno rozpadaly.

2. Vařte ve slupce

Pokud brambory uvaříte ve slupce, máte šanci na dokonalost. Jestli vám to už přijde přehnané, budou se vám lépe šťouchat. Brambory musejí být uvařené úplně doměkka, jinak kaše nikdy nebude bezvadně hladká. Uvařenou bramboru poznáte tak, že do ní zapíchnete vidličku a ona se rozpadne. Po slití nechte brambory krátce vypařit, teprve pak se pusťte do přípravy kaše.

3. Šlehejte ručně!

Horké brambory oloupejte a prolisujte v lisu na brambory. Případně je můžete opravdu důkladně rozšťouchat. Někdo dává přednost šlehání šlehačem nebo mixování v mixéru, ale pak vznikne spíš lepidlo. Chutné kaše dosáhnete opravdu jen prolisováním či rozšťoucháním pomocí vlastní síly. Jemnosti docílíte smetanou a máslem, se kterými kaši nad mírným plamenem chvíli metličkou šlehejte, aby byla nadýchaná.

4. Dochuťte ji

Základem dobré kaše je řádné dochucení. Nešetřete studeným máslem, které ji udělá krásně krémovou, a místo obligátního mléka použijte chladnou 12% smetanu, lžíci zakysané smetany nebo vyzkoušejte mascarpone. Mléko naopak musí být teplé! A nezapomeňte na čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, ten dělá divy podobně jako přimíchaný žloutek.

5. Nezůstaňte jen u brambor

K některým jídlům se hodí kombinované kaše. Ke sladším (jako třeba ke kachně na švestkách) je dobré brambory prolisovat s pastiňákem uvařeným doměkka, případně s petrželí, v poměru asi 2:1. Ladí s ní i uvařená a prolisovaná dýně, celer nebo mrkev. Pro zpestření můžete vmíchat i spařený špenát nebo hrášek. Jindy vyzkoušejte drobně natrhanou rukolu, nasekané bylinky nebo strouhaný sýr (parmazán, pecorino, gruy´re..).

6. Co se zbytkem kaše?

Přidejte vajíčko a hladkou mouku a na másle usmažte placky. Někdo je má rád jen potřené česnekem, jiný zase namazané marmeládou či povidly. Druhá možnost je vyložit muffinové formičky plátky slaniny, dovnitř nandat kaši, překrýt konci slaniny a zapéct. Nebo kaši smíchat se sýrem a opékat ji na másle, dokud z ní nebudou pohromadě držící placky. Anebo cukrářskou zdobičkou kaši nastříkat jako pusinky na plech a upéct dozlatova.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

23
Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Kuřecí (nejen) s rajčaty…
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
16
Míša řezy - jen dvě vejce: po našem
Míša řezy - jen dvě…
15
Listové šátečky s červenou řepou
Listové šátečky s…

Zajímavé články

Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší moučník, který se vždycky povede
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší…
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5 výtečných náplní, na kterých si určitě pochutnáte!
Slané šátečky z listového těsta: Máme pro vás 5…
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
AHA.cz Kraus klesl na samé dno! Otřesné ponížení Sáry Donutilové

Kraus klesl na samé dno! Otřesné ponížení Sáry Donutilové

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Zimní trend číslo jedna, který už teď nosí všechny ženy: Hřeje, lichotí postavě a dá se chytře kombinovat

Ženy.cz Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Blesk.cz Hořké přiznání Eriky Stárkové: Rozchod s otcem dcery (3)!

Hořké přiznání Eriky Stárkové: Rozchod s otcem dcery (3)!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

5 znamení zvěrokruhu, která bývají nejčastěji nemocná: Kdo mívá slabou imunitu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 6 rad, jak docílit hedvábné bramborové kaše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact