• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Suroviny přímo od Itala

Suroviny přímo od Itala

F.O.O.D.
| 28. 7. 2015
Cestování za jídlem
Suroviny přímo od Itala

Ať vezmete kteroukoli typickou italskou ingredienci, přenese vás v mžiku na dovolenou zalitou sluncem. Užijte si gnocchi, salám, ricottu i červené víno.

Bramborové gnocchi s pancettou

4 porce - příprava: 50 minut

TĚSTO:
* 500 g brambor typu B
* 300 g hladké mouky + na podsypání
* 2 vejce
* 1 lžička soli

OMÁČKA:
* 4 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty nakrájené na kostičky
* 3 stroužky česneku
* 700 g konzervovaných rajčat
* 50 g parmazánu
* hrst rukoly
* 2 lžíce nasekané pažitky

Uvařené oloupané brambory rozmačkejte. Přidejte mouku, vejce i sůl a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na nočky a ty vložte do vroucí osolené vody. Až vyplavou, sceďte je. Na oleji osmažte nakrájenou pancettu, přidejte drcený česnek a krátce orestujte. Přidejte krájená rajčata, osolte, opepřete. Noky na talíři zalijte omáčkou, posypte parmazánem, rukolou a nasekanou pažitkou.

Gnocchi

Bramborové noky jsou vedle těstovin nejoblíbenější italskou přílohou. Nejlepší jsou čerstvé, připravené doma. K sehnání jsou ale i hotové, které pomohou vykouzlit italskou večeři za chvilku.


Telecí koleno dušené v červeném víně

4 porce - příprava: 120 minut

* 4 plátky telecího kolena s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 2 mrkve
* 3 stonky řapíkatého celeru
* 4 bobkové listy
* 350 ml suchého červeného vína
* 500 ml hovězího vývaru
* 4 listy šalvěje
* 150 g cherry rajčátek

Maso obalte v mouce. Osolte a opepřete. Ve velkém kastrolu zahřejte olej a maso na něm z obou stran osmažte. Pak ho vyndejte, do výpeku vsypte nakrájenou zeleninu a bobkový list. Na mírném ohni smažte, až cibule změkne. Vlijte víno a nechte chvilku vařit. Pak přidejte vývar. Přiveďte k varu. Vložte maso, šalvěj a rajčátka. Přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud maso nezměkne, asi 90 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte vývarem.

Červené víno

Itálie je doslova ráj pro milovníky vína, více si o tom můžete přečíst v časopise F.O.O.D. Víno Italové ovšem nejen pijí, ale také je používají při vaření a pečení. Báječně totiž rozvine chuť masa, ale také třeba rizota.

Unknown media type: gallery

Cannoli plněné ricottovým krémem

4 porce - příprava: 50 minut + odležení

TĚSTO:
* 250 g hladké mouky
* 30 g moučkového cukru
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžička instantní kávy
* 1 lžička soli
* 50 g sádla
* 1 vejce
* 2 lžíce dezertního vína Marsala
* 2 lžíce bílého vinného octa
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 500 g ricotty
* 150 g moučkového cukru
* 2 lžičky pomerančové kůry
* 1 lžíce pomerančové šťávy
* 100 g nasekaných pistáciových oříšků

V míse smíchejte mouku s cukrem, skořicí, kávou a solí. Přidejte sádlo a vejce a lehce promíchejte. Pak postupně vlévejte víno smíchané s octem a zpracujte hladké nelepivé těsto. Zabalené ve fólii ho nechte odležet do druhého dne.

Ricottu smíchejte s cukrem, pomerančovou kůrou a dejte do ledničky. Druhý den ji propasírujte přes jemné síto a smíchejte s pomerančovou šťávou. Odleželé těsto rozválejte na pláty. Nakrájejte z něj čtverce. Ty natočte na trubičky tak, aby se dva rohy překryly a spojily do trubičky.

V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje. Vkládejte trubičky s těstem a smažte je dokřupava. Nechte je na papírovém ubrousku okapat. Vychladlé trubičky těsta sejměte opatrně z kovových trubiček. Ricottu pomocí cukrářského sáčku nastříkejte do trubiček. Konce posypte nasekanými pistáciemi. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Ricotta

Tradiční italský sýr vyrábený ze syrovátky kravského, kozího nebo ovčího mléka znali prý již Římané ve starověku. Lahodná ricotta je dodnes základem mnoha sladkých i slaných pokrmů.


Salát s olivami a sušeným salámem

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sušeného salámu (Coppa di Parma nebo Bresaola)
* 4 vejce
* 100 g černých oliv
* 50 g sýra pecorino
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy
* hrubě mletý pepř
* hrst rukoly a drobných lístků salátu

Salám nakrájejte na velmi slabé plátky a naskládejte na velký talíř. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a rozložte na talíř se salámem. Posypte olivami a na lupínky nastrouhaným sýrem pecorino. Olivový olej rozmíchejte s citronovou šťávou a vše jím pokapejte. Posypte čerstvě nadrceným pepřem. Nakonec ozdobte rukolou a drobnými lístky salátu.

Suchý italský salám

Zejména severní Itálie je známá šunkami, masem a salámy sušenými na vzduchu, které jsou základem mnoha italských předkrmů. Jejich zajímavá navinulá chuť doplní i saláty nebo těstoviny či pizzu.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

73
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
71
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
52
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou
29
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
26
Bábovka s vaječným koňakem
Bábovka s vaječným…

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Suroviny přímo od Itala
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact