Zeleninu očistěte, cibuli nasekejte nadrobno, česnek a řapíkatý celer pokrájejte na plátky, mrkev na kolečka, papriku na malé kostičky, kadeřávek... více o Mediteránská polévka s toasty
Kuřecí prsa očistěte, z obou stran potřete olejem, osolte, opepřete, posypte sušenými bylinami a nechte asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.... více o Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem
Do mísy rozklepněte vejce, rozšlehejte je metličkou, přidejte smetanu nebo šlehačku, sůl, pepř a bylinky. Ještě jednou promíchejte. Přichází řada na... více o Slaný koláč 2 v 1
Troubu předehřejte na 180 °C. Na troše olivového oleje nechte zesklovatět oloupaný a plochou stranou nože rozmáčknutý česnek a najemno pokrájenou... více o Ratatouille
Zeleninu očistěte a pokrájejte na tenká kolečka, ta pak překrojte na půlkolečka. Do kuřecích prsou udělejte 5–6 zářezů, ty veďte tak, abyste zakrojili... více o Kuřecí prsa Hasselback
Ve střední míse prošlehejte hořčici, vinný ocet a bylinky, přidejte olivový olej. Do marinády naložíme kuřecí prsa krájená na kousky a necháme alespoň... více o Marináda na kuřecí maso s citrusy
Na dno zapékacího pekáče položím plátky slaniny, musí být tenké. Na slaninu rozložím cibuli na kroužky , posolím mírně. Rozprostřu houby (dávám... více o Houbový pekáček
Podle návodu na obalu uvařte rýži a načechrejte ji vidličkou. Vejce uvařte natvrdo. Překrájené fazolky uvařte v osolené vodě doměkka, slijte je a... více o Salát Nicoise s rýží
Mascarpone rozmícháme se lžičkou oleje a rozetřeným česnekem nebo bylinkami. Pak vmícháme nasekané nebo rozmixované olivy, promícháme, dosolíme dle... více o Jednohubky / chlebíčky s olivovou pomazánkou
Brambory, cuketu, cibuli a pórek nakrájíme na plátky. Suroviny smícháme se smetanou, kukuřicí a kořením. Poklademe na plech vymazaný olejem, pečeme... více o Zapečené brambory s cuketou
Nejprve uvaříme těstoviny - doporučuji penne. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme cherry rajčátka, olivy a kapary. Po chvíli... více o Penne s rajčatovou omáčkou
Vepřovou panenku si nakrájíme na medailonky a jen lehce naklepeme klouby ruky. Osolíme, opepříme, okořeníme grilovacím kořením a provensálskými... více o Vepřové medailonky na víně
Pokud máme nové brambory a mladou mrkvičku, pouze je dobře omyjeme a odtrhneme (neodřezáváme) zelené z mrkve. Pokud máme staré brambory a mrkev,... více o Dušené hovězí po francouzku
Špagety dáme do osolené vroucí vody, po změknutí zamícháme a necháme vařit na mírném plameni bez pokličky zhruba 10-12 minut, dokud nebudou al-dente.... více o Špagety s olivami - dražší verze
Uvaříme špagety dle návodu. Na másle osmažíme šunku a zalijeme smetanou. Přidáme provensálské bylinky a povaříme. Poté přidáme prolisovaný stroužek... více o Smetanová omáčka ke špagetám
Mrkev, papriku, cibuli nakrájím na kousky a dám na 10 min. do hrnce na páru. Brambory oloupu, nakrájím na kostky a dám vařit na cca 10-12 min. do... více o Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Těstoviny dám vařit, maso (nakrájené na kostky) lehce posypané grilovacím kořením obdělám na olivovém oleji. Když je zatáhlé, přidám klobásu, za... více o Těstoviny - co dům dá II
Cukety omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu (čím víc, tím víc masové směsi se do nich pak vejde). Dáme na plech vyložený pečícím papírem.... více o Cuketa plněná mletým masem
Česnek prolisujeme. Vejce rozšleháme se smetanou, přidáme bylinky, česnek a ochutíme solí a pepřem. Rajčata nakrájíme na plátky, rybí filety omyjeme,... více o Zapečený pangas s rajčaty a bylinkovým krémem
Olivy nakrájíme na menší kousky, česnek prolisujeme. Lučinu (tvaroh) s tukem vymícháme do hladka. Přidáme olivy s česnekem a bylinkami, promícháme,... více o Olivová pomazánka
Vepřovou plec nakrájíme na kostičky. Osmahneme na restované cibulce. Podlijeme vodou, přidáme koření, provensálske bylinky, špetku soli, vegetu. Až... více o Zdravá varianta plecko z vepříka
Brambory umyjeme, dáme na plech, upečeme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na kostky, rozškvaříme, přidáme cibuli nakrájenou na drobno a... více o Plněné pečené brambory II.
V pánvi rozpustíme máslo. Přidáme kukuřici a pórek pokrájený na kolečka. Osolíme, dochutíme solí a provensálským kořením. Směs promícháme, pánev... více o Vejce s kukuřicí a pórkem
Nasrouhaný sýr, tuk na pečení, mouku a vejce použijte na přípravu těsta, které vložíte na 20 minut do chladu. Marinádu na maso připravíme z... více o Kapr v sýrovém těstě
Ořez z kapra zvolna vařte spolu s cibulí a kořenovou zeleninou na silný vývar. Nezapomeňte osolit a přidat divoké koření. Hotový vývar proceďte a vše,... více o Rybí polévka s knedlíčky
Uvaříme těstoviny. Nakrájíme celer, cibuli a česnek na jemné proužky a osmahneme na olivovém oleji (nejlépe na pánvi wok). Můžeme přidat smetanu ke... více o Tagliatele s celerem
Rajčata nakrájíme na tenké plátky a poklademe dokola na talíř. Ze sýru nakrájeného na plátky vytvoříme druhou vrtsvu. Posypeme kořením a ozdobíme... více o Caprese ala Míša
Uvaříme těstoviny, na pánvi na olivovém oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme na kostičky nakrájený salám, osmahneme do hněda, poté přidáme koření a... více o Studentské těstoviny
Kuskus připravíme podle zvyku, já ho nejdříve dobře promíchám s trochou olivového oleje, pak zaliju silným vývarem (kolik hrnků kuskusu, tolik hrnků... více o Kuskus s krevetami
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a porek. Přidáme 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce hořčice, provensálské koření a sůl a pepř. Promícháme a... více o Rybičky naší babičky
Vařené růžičky květáku promícháme s jemně nakrájenou cibulí (může být předem osmažená na másle). Ochutíme kmínem, provensálským kořením a přidáme... více o Zapečený květák s nivou
Dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. Jakmile začne vařit, vsypeme těstoviny a vaříme je podle času, uvedeném na sáčku. Mezitím na plochý talířek... více o Ňadra v růžovém negližé (oběd za 15 minut)
Do kastrolu dáme olej a zesklovatíme najemno nasekanou cibuli, přidáme hořčičné semínko a ještě chvíli smažíme, vložíme očištěné umyté maso, necháme... více o Králík v leču
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme brokolici... více o Špagety s brokolicí
Maso se neklepe, pouze rozkrojí na vyšší steak, všechny ostatní přísady se smíchají a maso se jimi poleje. Nechte do druhého dne proležet a maso s... více o Pštrosí steak
Troubu rozpálíme na maximum a na mřížku vložíme celé omyté papriky. Vyndáme je, až se na nich začnou dělat černé puchýře. Vložíme do mísy a přetáhneme... více o Marinované papriky
Na zpěněné cibuli orestujeme na proužky nakrájené papriky, přidáme na drobno pokrájená rajčata, osolíme a podusíme (jako základ na lečo). Přidáme... více o Luxusní fazolová polévka
Na větší pánev nalejeme olej tak, aby pokryl dno. Krkovičky rozklepeme na tak tenko, jak to jen jde. S obou stran posypeme hustě provensálským kořením... více o Rychlé provensálské krkovičky
Nakrájet tofu na kostičky, osolit a zakapat sójovkou, nechat chvíli odležet. Na oleji orestovat cibulku a pak přidat brokolici, chvíli osmahnout a... více o Brokolice s uzeným tofu
Hermelíny nakrájím na kostičky cca 1x1 cm, česnek na tenoulinké plátečky. Do zavařovacích skleniček dám na dno plátky česneku, hermelín (tak 2-3... více o Náš nej nakládaný hermelín
Na oleji zesklovatíme cibuli, pak přisypeme nakrájené fazolky, podlijeme vodou, okořeníme podravkou, pepřem, příp. ještě osolíme a dusíme do měkka.... více o Fajnové fazolky s těstovinami
Nakrájenou cibulku, houby, rajčata, kečup, koření podusíme, přidáme tofu, nakonec sýr - např. uzený, hermelín... Podáváme s vařenými bramborami.... více o Houby s tofu a bramborami načerveno
Zeleninu nakrájíme, polejeme zálivkou z bílého jogurtu, prolisovaného česneku a provensálského koření. Osolíme. Promícháme.... více o Provensálský salát
Rozpustíme 3 lžíce másla, přisypeme mouku, mléko, vejce a sůl. Vyšleháme v řídké těstíčko a necháme 1/2 hodiny odležet. Mezitím nadrobno nasekáme... více o Kořeněné masové palačinky
Necháme vzejít kvásek z droždí, trochy vody a cukru. Prosijeme mouku, přidáme koření sůl, melasu a vzešlý kvásek. Přidáme tolik vody, abychom dostali... více o Provensálský chléb z ošatky
Do pekárny nalijeme vodu, přidáme hladkou mouku. Do jednoho rohu dáme cukr, do druhého sůl. doprostřed droždí. Přisypeme sušený česnek a koření.... více o Chlebík se sýrem a olivami
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek nakrájíme na kolečka a vše podusíme v pánvi na olivovém oleji. Zapékací misku vytřeme olivovým olejem a... více o Treska paní Gunilly
Stehna osolíme, okořeníme, zprudka opečeme a přendáme do pekáče. Přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, česnek a špalíčky mrkve. Přidáme máslo a... více o Provensálský králík na vejcích
Vřetena uvaříme dle návodu na sáčku. Stroužky česneku prolisujeme a osmažíme na 2 lžičkách olivového oleje, potom přidáme mraženou brokolici, zalijeme... více o Vřetena s uzeným šmakounem