• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Napište svůj komentář k receptu

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

autor: ga
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 93
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
  • Kvásek
    • 0,50
      l mléko
    • 100
      g droždí
    • 1
      lžíce cukr
  • Těsto
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 250
      g hladká mouka
    • 6
      ks žloutek
    • 2
      ks vejce celá
    • 3
      lžíce moučkový cukr
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      ks hera
    • 100
      g olej asi 1 dl
  • Posýpka
    • 150
      g polohrubá mouka
    • 150
      g hladká mouka
    • 150
      g moučkový cukr
    • 300
      g máslo rozpuštěné
  • Tvarohová nádivka
    • 2
      kostka tvaroh plnotučný
    • 100
      g máslo rozpuštěné
    • 1
      ks vejce našlehat sníh
    • 1
      hrst rozinky dle chuti
    • 1
      lžíce hnědý rum nebo tresť
  • Hrušková povidla
    • hrušky sušené
    • švestková povidla
    • jíška polohrubá mouka a olej
    • 1
      špetka badyán mletý
    • 1
      špetka skořice
    • 1
      špetka hřebíček mletý

Postup přípravy receptu

1
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto propracovat do hladka a nechat vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy. Babička má kulaté plechy (cca průměr 30 cm), které tence vymaže sádlem, protože těsto je dost tučné. Já si pořídila plechy na pizzu (také o průměru 30 cm), plechy mají děrované dno, které překrývám pečícím papírem.
2
Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu na tenko. Kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout.
3
Troubu rozehřejeme na 200-250 °C a jednotlivé plechy s frgálama pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgála z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným máslem, ve kterém je rum a přidat trochu tresti a trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
4
Hrušková nádivka: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec jemně pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme trochu jíšky: polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3 : 1/3). Švestková povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se to dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvorí badyán).
5
Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: doporučuji den předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a předáme na pekáč do trouby (cca 150 °C) vařím 3-4 hodiny. Po vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu (přidáme jíšku... atd.).
6
Osobně dělám frgále 4 (tj. z poloviční dávky) a zabere mi to 3 hodiny včetně upečení, a to mám povidla připravená (zamražená).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

Valašské hruškové frgály s badyánem

Valašské hruškové frgály s badyánem

Valašské frgále

Valašské frgále

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Dana | 28. 9. 2016 09:02

    Moc děkuji za recept, jsou fakt luxusní

  • Napalsko | 18. 9. 2016 16:59

    Dělala jsem je poprvé v životě a doma měli velký úspěch. Jsou velmi výborné. Děkuji za super recept :-)

  • Lenka | 26. 7. 2016 15:26

    Vynikající,vynikající opravdu jsem vděčná je tady zveřejněný :-) :-) :-)

  • Lenka | 26. 7. 2016 15:24

    Vynikající recept jsem nadšená a děkuji,že je tdy zveřejněný :-) :-) :-) :-) :-)

  • jasrdicko | 3. 12. 2015 06:22

    Mám několik receptů na frgály, tenhle je luxus, nic jiného už ani nezkouším, samozřejmě záleží i na vymíchaní těsta. :-))

  • kamisek | 10. 7. 2015 12:59

    Něco tak výborného jsem dlouho nejedla...Díky... :-*

  • Mr.michaler | 18. 4. 2015 13:50

    To je skoro armádní porce :D

  • Evka | 8. 3. 2015 21:41

    naprosto úžasný recept!! Doporučuji ;-) (do tvarohu jsem přidala cukr a luxus) poloviční porce z tohoto receptu je víc než dost!! Příště pro naši potřebu budu dělat z 1/3 :-)

  • mariest | 18. 8. 2014 14:04

    frgále - těsto super, jen mě přišli málo sladké, nemá být v tvarohu cukr? :-)

  • anonymka | 25. 7. 2014 19:15

    Jako úplně luxusní! a měla jsem jich 7 ;) 5 velkých 220 g a 2 malé 130 g ;-)

  • Anez | 24. 7. 2014 21:40

    Jsou fakt výborné, opravdu domácí a valašské.. díky stokrát za tenhle recept!! :-) jen těsto jsem musela pořád dosypávat moukou.. nevím jestli ten kvásek- půl litru mléka není moc...? nebo jestli ta Hera se dává rozpuštěná do těsta? :-)

  • mariest | 23. 7. 2014 15:58

    výborný :-)

  • Alena | 17. 4. 2014 14:40

    Chtela jsem se zeptat,z kolika hrusek se delaji ty povidla,pokud pouziji cerstve hrusky ? Predem dekuji za odpoved :-)

  • Pavla | 23. 3. 2014 12:31

    Dělám podle tohoto receptu již po několikáté a vždy se po nich zapráší. Poloviční dávku ani nezkouším. :-P Jsou vynikající.

  • Eva | 18. 3. 2014 19:45

    Ty asi nejsi čech co ty BILI

  • sheila17 | 2. 3. 2014 17:14

    Jsou dobré, ale do posypky jsem musela přidávát cukr a mouku, jelikož se nesypala... Nevím, jak postupovat, když je máslo rozpuštěné. Prosím o radu. :-\ S těstem se pracovalo výborně, ale též nebylo po upečení ve spodu tak vláčné. Je možné, že jsem dala moc kvasnic? Nebo silnější vrstvu tvarohu??? Nebo se musí nechat dlouho odležet?

  • Jana | 22. 1. 2014 21:30

    Dobrý den,zkoušela jsem je již loni :-D a nyní čekám až vykyne těsto.Loni se po nich zaprášilo a sotva jsem ztihla ochutnat.Letos si je dcerka vybrala k narozeninám místo dortu tak doufám,že se povedou.

  • Jaňulka | 5. 1. 2014 12:40

    raděj heru jelikož když date maslo tak tvrdne v těste a pak se stim huř pracuje..hera je měkčí a pružnější

  • mia | 25. 10. 2013 17:07

    bili výborný :-P :-*

  • lulu | 25. 10. 2013 17:05

    :-) :-) :-) :-) :-)

  • lulu | 25. 10. 2013 17:05

    perfecto <3 <3 :) ;-) ;-) 8-) 8-)

  • Tonda | 9. 10. 2013 18:25

    Zkousel jsem je ale bohuzel nebylo to ono jak je znam z detsvi. Existuje ale mnoho verzi receptu.

  • lenka | 28. 8. 2013 11:59

    Tak jsem zkoušela a jsou perfektnì :-)

  • popelka | 9. 4. 2013 12:16

    okraje zkuste, potřít mlékém a ne sádlem, ale hned jak je vytáhnete z trouby. ;-)

  • Deniska:) | 1. 3. 2013 20:35

    muzu misto hery pouzit maslo?

  • Veronika | 30. 1. 2013 12:49

    Byl výborný ale na druhý den byly tvrdé okraje i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

  • Veronika | 30. 1. 2013 10:09

    Byl výborný <3 <3 ale na druhý den byly tvrdé i spodek nebyl tak vláčný,ale tvrdší...nevím proč?

  • Rebeka | 25. 1. 2013 10:29

    Tak se zrovna na ně chystám, ale ten malý váleček nemám tak si to rozválím na vále, chci se zeptat jak široké to má být...ať to potom nemám moc vysoké jak to ještě naroste...Děkuji

  • Jindra 24 | 10. 11. 2012 19:29

    Děkuji za recept byla to mňamka.Dělala jsem 8 a vše za 4 hoďky.Hruškové povidla též poprvé den předtím a musím říct,že s nimi nejlepšííííí :-)

  • Delarue
    Delarue | 31. 10. 2012 22:20

    Výborné!!! Doma peču pravidelně :-) Nejraději mám tvatoh, povidla a oříšek :-[

  • sluka | 18. 10. 2012 19:40

    Děkuji za super recept.Dělala jsem je s dvojite dávky na oslavu mneli velkýýýýýýýýýýýýý uspěch. <:-) <:-) :-) :-) :-) :-)

  • kykiryki | 7. 8. 2012 11:29

    Když mám doma tvaroh a povidla, neexistuje jiná varianta než upéct právě tyto frgály - jsou naprosto delikatesní, do tvarohu přidávám dost sněhu, aby byl nadýchaný, máslem také nešetřím. Opravdu krásný a poctivý recept!

  • Sýkorka | 19. 7. 2012 22:33

    Jednoznačně báječné - na másle jsme ale přeci jen trošku šetřili, ale kvalita to neodnesla. Doporučuji vřele..

  • ODY
    ODY | 26. 3. 2012 16:26

    Delikatesa z rodne hroudy! Vsem moc doporucuji <3 <3

  • xxx | 22. 8. 2011 14:42

    xxx

  • Jane29 | 22. 8. 2011 13:30

    Tak jsem je o víkendu zkusila a musím říct, že chutnaly všem a určitě budeme dělávat. Škoda jen, že jsem neměla hrušky na povidla s těma by to byla určitě taky mňamka. Takže moc moc děkuji za recept a všem ostatním doporučuju :-) :-)

  • Eva | 23. 7. 2011 13:35

    Tak toto jsou konečně ty frgály z Valaška!!!!!! Moc vám děkuju za recept, teď jsem je vytáhla z trouby a vypadaj mňamózně <3 <3 <3 Určitě DOPORUČUJI!!!! :-) :-) :-)

  • ga | 16. 7. 2011 10:05

    myslím si, že k chybě muselo dojít při změně designu stránek, protože předtím to bylo správně tak jak jsem to zadala g.

  • Anita | 25. 3. 2011 17:39

    Děkuji, po mém upozornění byl recept správně opraven na 1/2 l mléka. Ať se dílo daří,

  • Tereza T
    Tereza T | 25. 3. 2011 17:00

    Opraveno, díky.

  • Anita | 25. 3. 2011 12:30

    Milé dámy, nechápu, jak se vám všem mohly frgály povést, když už na první pohled je patrné,že recept není v pořádku. 1 l mléka na 1 kg mouky? Takové těsto byste mohly nalít tak akorát do lívanečníků.

  • Táňa Tylečková | 3. 9. 2010 13:43

    Tak včera po mě manžel chtěl nějaký recept na frgále, tak hledám a hledám a padl mi do oka ten Váš, hlavně z toh důvodu, že můj děda se v Hovězí narodil. Tak mužíček zkusil z poloviční dávky, bylo z toho šest frgálů a výsledek, páráda....lxusní.....

  • Helena Synková | 21. 8. 2010 12:36

    Dala jsem se zlákat a zkusila frgály upéct. Přiznám se, že nejsem žádná zvláštní kuchařka, spíš mě vaření nebaví, ale to, co jsem vytvořila, uvedlo rodinu v úžas. Opravdu vynikající a zvládla jsem to jako nic. Pokud chcete oslnit a ještě si pochutnat - Doporučuji!!!

  • gaba hajkova | 17. 6. 2010 13:11

    Mám radost, že vám všem chutnalo! :-)

  • andrea krobova | 18. 9. 2009 12:32

    exklusivní záležitost! poloviční dávka je malé množství, my udělali jen z půlky a na místě se ve 4 lidech okamžitě snědly, takže dnes peču na novo. Děkuji za umístění receptu!

  • Ivana Šlapáková | 13. 8. 2009 18:14

    Nejsem žádná pekařka, ale toto je fakt super...super kynutý koláč. Jenom bych tam nedávala ten kokos a perník, jak někdo doporučuje.... Tradice je tradice a Valašský frgál má zůstat Valašský frgál....Je to jako halušky zapíjet španělským červeným vínem...

  • Heda Konečná | 10. 8. 2009 08:45

    Tento recept je opravdu vynikají a ze všech receptů co jsem na frgále použila jednoznačně nejlepší. Dávám velkou 1*

  • Jana Šrajerová Vébrová | 23. 5. 2008 20:28

    Vynikající. Pekla jsem z polovičního množství (1 droždí - 42g a 500g mouky) a vyšlo mi to na 1 plech a 1 kulatou koláčovou formu.Mouku do těsta jsem z části nahradila i celozrnou. Hrušková povidla jsem posypala strouhaným perníkem a až potom posypkou (do té jsem dala asi o 50 g více mouky + mleté ořechy a str.kokos). Výsledek? Jedinečný!!! (Pekla jsem déle než 6 min, asi 25min)

  • Gába | 12. 11. 2007 13:06

    Napište pak jak vám frgále dopadly :-)

  • Naděžda Knapová | 3. 11. 2007 10:09

    Několik pokusů na pečení frgálů už bylo dle vlastní fantazie, ale tyto budou určitě ty pravé.Už začínám s pečením.

  • Jana z VM | 31. 10. 2007 09:09

    Toto je ale excelentní koláč !! Musím, opravdu musím, brzičko zkusit. Formy sice nemám, ale pomůžu si obrubami na dorty - těch mám několik o různých velikostech a dají se využít i na koláče.Moc se mi líbí v receptu máslo se sádlem a zajímavá je i tvarohová nádivka - takový postup neznám - rozpuštěné máslo a bílky vyšlehat na sníh. Už se těším !!!

  • Olga | 30. 10. 2007 19:32

    Prehovorili ste ma, tak to niekedy urobím.

  • Gába | 30. 10. 2007 10:31

    Pracné to je, ale výsledek stojí za to. Přecejen to není obyčejná buchta :-)

  • Olga | 29. 10. 2007 18:33

    Určite je to velmi dobré, ale zdá sa mi to velmi pracné

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Hovězí
Moučníky Buchty Pečení Výjimečný den Svatba Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Cukr Droždí Hera Hladká mouka Hnědý rum Hřebíček Hrušky Jíška Máslo Mléko Moučkový cukr Olej Polohrubá mouka Rozinky Skořice Sůl Švestková povidla Tvaroh Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Česnekové těstoviny se sýrovými rajčátky

Česnekové těstoviny se sýrovými…

Domácí snickers

Domácí snickers

Hrnečková bublanina

Hrnečková bublanina

Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Gratinované brambory (nejen) s…

Feferonková pasta

Feferonková pasta

Kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha

Kuře s nádivkou podle Zdeňka…

Rukolový salát s novými bramborami

Rukolový salát s novými bramborami

Doporučujeme

30 minut
Pstruzi s bylinkami, citrony a salsou

Pstruzi s bylinkami, citrony a salsou

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

86
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
47
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
43
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
31
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli
31
Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou
Jednoduchý jahodový…

Zajímavé články

Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete všechny?
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete…
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za…
Jak na dokonalou bublaninu? 6 rad, aby se vám vždy povedla
Jak na dokonalou bublaninu? 6 rad, aby se vám…
6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli loupat
6 druhů ovoce a zeleniny, které byste neměli…
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a oslaďte si víkend s rodinou
Tvarohové moučníky: Inspirujte se naší galerií a…
AHA.cz Žilkové kopačky přes SMS: JE TO DNO, říká Holomáč

Žilkové kopačky přes SMS: JE TO DNO, říká Holomáč

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Styl první dámy pod lupou: V čem Eva Pavlová září a kde chybuje?

Styl první dámy pod lupou: V čem Eva Pavlová září a kde chybuje?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz StarDance Tour 2025: Odtajnili další pár!

StarDance Tour 2025: Odtajnili další pár!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Magie na cesty. Jak si přičarovat spokojenou dovolenou se šťastným návratem domů podle Helen Stanku

Magie na cesty. Jak si přičarovat spokojenou dovolenou se šťastným návratem domů podle Helen Stanku

Další doporučené recepty:

Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské koláče - Frgále
Valašské koláče - Frgále
Valašský Frgál
Valašský Frgál
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact