Zelené suroviny, které v lednu zařaďte do jídelníčku
F.O.O.D.
|
10. 1. 2017
Gourmet
S nedostatkem vitamínů zatočíte za pomoci surovin, které jsou v zimě běžně dostupné, dají se skladovat a jejich cena není závratná. Zařaďte je do svého jídelníčku a jeďte na zelenou!
1. ČERVENÉ A BÍLÉ ZELÍ
Už v antice se využívaly jeho léčivé účinky při obkladech ran nebo bolavých kloubů. Působí antimikrobiálně a pomáhá i při kašli. Pravidelně jezte zelí čerstvé i kysané, má spoustu vitaminu C!
2. KAPUSTA
Patří k nejbohatším zdrojům vápníku, je plná kyseliny listové a vlákniny. Používá se na nákypy, polévky nebo do salátů, často se také připravuje zadělávaná.
3. FAZOLOVÉ LUSKY
Snadno se zamrazují a jsou dobře využitelnou zásobárnou energie. Obsahují hodně vitaminů K, C, A i manganu. Hodí se pro teplou i studenou kuchyni, například do teplých salátů, k masu.
4. OŘECHY A SUŠENÉ OVOCE
Jsou dobrým společníkem zelených surovin. Jídlům, jako jsou noky, těstoviny, studené i teplé saláty, polévky nebo pečeně, vylepší chuť a nutriční hodnoty. Díky nim vstřebáte ze zeleniny více vitaminů rozpustných v tucích.