• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !

Ach ta jablka !

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Ach ta jablka !

Nevíte si rady s nadúrodou jablek? Poradíme vám... Zkuste si s námi připravit jablečný ocet, mošt, sirup a čaj.

Jablečný ocet - dobrý jablečný ocet má být čistý, jeho příchuť má být příjemná, lahodná, ale ne silně nakyslá či odporně trpká a neobyčejně ostrá. Dobrý domácí ocet můžeme zkoušet tak, že malou část svaříme, vlijeme do čisté láhve a necháme odpařit. Čistý ocet nekalí sklo láhve, netvoří nijakou spodinu. Špatný ocet zanechává po odpaření pronikavě ostrou sedlinu a v ústech pálí. Pro výrobu jablečných nápojů včetně octa jsou vhodnější než jablka nezralá jablka plně zralá, ale nikoliv přezrálá. Jablka sesbíraná na počátku zrání jsou pro nápoje nevhodná. Jsou příliš trpká, kyselá a málo šťavnatá. Daleko vhodnější jsou padaná jablka, jejichž plody jsou již velikostně zcela vyvinuté a počínají konzumně nebo sklizňově dozrávat. Strupovitost jablek není na závadu. Nahnilé nebo plesnivé plody musíme odstranit. Namrzlá jablka jsou pro zpracování naprosto nevhodná. Jablka rozdrtíme na kaši a dáme do sklenice. Na dva litry kaše počítáme 1,8 l vody a 1 kg cukru jako přísady. Šest dnů necháme břečku kvasit, sedmého dne ji procedíme a vsypeme do sklenice vypláchnuté horkým octem. Přelijeme panákem čistého octa, dvěma panáky čistého alkoholu a po sedmi nedělích stáčíme. Chceme-li si vyrobit ocet například s česnekovou příchutí, rozetřeme 3 větší stroužky česneku a zalijeme je litrem jablečného octa. Směs důkladně promícháme a necháme v zakryté nádobě 2 dny stát v ledničce. Po této době ocet scedíme a naplníme do lahví.

Jablečný mošt - při výrobě moštu jablka opereme, rozdrtíme a šťávu odkalíme. Takto získanou šťávu již žádným způsobem neupravujeme, protože je sama o sobě lahodná, osvěžující a aromatická. V průběhu drcení, lisování a ostatních manipulací je třeba dbát, aby nedocházelo ke zbytečnému provzdušňování, a tím k nežádoucímu hnědnutí nápoje. Jablečný mošt plníme do lahví, které vložíme do vodní lázně teplé 80 °C po dobu 15-20 minut

Jablečný sirup - dobře opraná jablka rozdrtíme a vylisujeme. Šťávu ponecháme 6-12 hodin sedimentovat a poté ji opatrně stáhneme hadičkou z kalů. Pokud chceme mít sirup více čirý, můžeme šťávu ještě přefiltrovat. Šťávu zahříváme na 80-90 °C, za neustálého míchání přidáváme odvážené množství cukru. Teplotu šťávy nesmíme při rozpouštění cukru snížit. Během zahřívání odstraňujeme z povrchu pěnu. Teplotu příliš nezvyšujeme a neprodlužujeme (asi 5 minut), protože jablečný sirup velice snadno získává varnou příchuť. Na 1 litr jablečné šťávy z kyselejších odrůd nebo z jablek méně zralých použijeme 1,6-1,7 kg cukru a 8-10 g kyseliny citronové. Na 1 litr šťávy ze sladších odrůd a konzumně zralých plodů použijeme 1,5 kg cukru a 15-17 g kyseliny citronové. Hotový sirup plníme do lahví asi při teplotě 40 °C. Láhve zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Čaj z jablečných slupek - bude-li vám líto vyhozených slupek, neváhejte a připravte si z nich čaj. Slupky z dobře omytých jablek oloupané nerezovým nožem usušíme na dřevěné lísce na stinném, ale vzdušném místě. Sušení probíhá zpočátku pozvolna při teplotě asi 30-40 °C. Po tomto předsušení může být sušící teplota až 50 °C, při dosoušení teplotu opět snížíme na 30 °C. Usušené jablečné slupky mají být částečně zkroucené, křehké, velice lámavé, ale nikoliv drobivé, a nemají být zčernalé. Čaj připravujeme ve skleněné nebo smaltované nádobě přelitím 3-4 plných lžic slupek 1 litrem vroucí vody. Necháme asi 15 minut vyluhovat a poté čaj scedíme.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

Poslední sledované recepty

361
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
231
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
220
Lehký bramborový salát s hráškem a chřestem
Lehký bramborový salát s…
141
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou
Zapečené těstoviny s…
96
Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou
Grilovaná domácí pita s…

Zajímavé články

Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
10 nejlepších receptů na švestkové koláče: Přenesou vás do kuchyně u babičky i do luxusní cukrárny
10 nejlepších receptů na švestkové koláče:…
Připravte se na začátek školy: Domácí sladké pomazánky ke snídani i svačině si děti zamilují
Připravte se na začátek školy: Domácí sladké…
AHA.cz Chýlková šla s pravdou ven: Odchod Krause nečekala

Chýlková šla s pravdou ven: Odchod Krause nečekala

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Jsou to vůbec ty stejné ženy? Podívejte se, jak se nevěsty proměnily díky vizážistovi

Jsou to vůbec ty stejné ženy? Podívejte se, jak se nevěsty proměnily díky vizážistovi

Ženy.cz Stojí váš šéf za starou bačkoru? Tak přestaňte brečet a jednejte

Stojí váš šéf za starou bačkoru? Tak přestaňte brečet a jednejte

Blesk.cz Smutná zpráva z Krakonošova: Zemřel kameraman František Němec (†92)

Smutná zpráva z Krakonošova: Zemřel kameraman František Němec (†92)

SportRevue.cz FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu se vymstí vlastní zlost a kdo změní profesi?

Horoskop na další týden: Komu se vymstí vlastní zlost a kdo změní profesi?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Ach ta jablka !
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact