• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Pestrý svět koření

Pestrý svět koření

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Pestrý svět koření

Anýz - pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu...

Anýz

- pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Hřebíček

- pochází z Molouckých ostrovů. Patří k nejstarším známým kořením. Kořením jsou sušená, nerozvitá květní poupata. Koření se jím marinády, omáčky a kečupy, červené zelí, zvěřina, skopové, šunka. Ochucuje pečiva, marmelády, kompoty, svařené víno, nakládanou zeleninu a houby. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a pomáhá při trávení, při bolestech zubů, povzbuzuje krevní oběh.

Kmín

- roste v mírném pásmu Evropy a Ameriky. Světlehnědá semena mají zvláštní příjemou vůni a štiplavě kořeněnou chuť. Je vhodný do slaných a sladkých pokrmů, nezbytný je při vaření brambor a většiny bramborových pokrmů, dobře ochucuje zelí, kapustu, červenou řepu, sýry a sýrové pokrmy, zeleninové polévky, guláše zejména z vepřového a telecího masa a dušené pečeně. Moučníkům a pečivu dodává charakteristickou chuť a vůni. Kmín mírní zažívací potíže a nadýmání, tlumí křeče.

Majoránka

- pochází z východního pobřeží Středozemního moře. Jako koření se používají sušené květy a lístky této rostliny. Majoránka má silně kořeněnou chuť a vůni. U nás se používá obvykle k výrobě domácích uzenin, ke kořenění masitých jídel, omáček, pečeného masa, nádivek, paštiky, zeleniny, polévek, drštěk a houbových jídel. Majoránka se obvykle používá spolu se s pepřem a solí. Malé množství se může používat s tymiánem, šalvějí nebo rozmarýnem. Nehodí se k oregánu. Na druhu jídla závisí jakým způsobem toto koření použijeme. Maso a uzeniny kořeníme před pečením nebo vařením, ostatní ke konci přípravy.

Muškátový oříšek a květ

- domovinou muškátovníku jsou Moloucké ostrovy. Muškátové oříšky jsou zralá vyloupaná semena muškátovníku. Plod je obalen míškem,jehož sušením získáváme muškátový květ. Muškátový oříšek je hořce kořenitý a pálivě ostrý. Hodí se k upravování masa, omáček, zeleniny a bramborových pokrmů. Užívá se také do uzenin, masových pudinků a paštik, vaječných a tvarohových pokrmů, bílých zeleninových polévek, dobře ochucuje nádivky do drůbeže. Posiluje nervy, zlepšuje náladu a navíc působí proti revmatismu a podporuje trávení.

Paprika

- toto koření bylo známo indiánům v Jižní Americe před 4 000 lety. Do Evropy ji dovezli Španělé z jižního Mexika. Na koření se suší a melou pouze zralé červené odrůdy papriky. Vůně papriky je alabá, chuť nasládlá až kořenitě ostrá a palčilá, barva od oranžové po cihlově červenou a rozděluje se na druhy lahůdkové, ušlechtilé sladké, polosladlé, růzové (tj.pálivé) a ostré. Koření se jí především masové, rybí a zeleninové pokrmy, je nezbytná při přípravě guláše a perkeltů. Potřebná je v uzenářství a při výrobě stolní hořčice. Povzbuzuje trávení, podporuje prokrvování a pomáhá při revmatických potížích.

Pepř

- je univerzální koření. Používá se čerstvý celý, sušený celý i mletý, také drcený a tlučený, rovněž konzervovaný. Čerstvě mletý - černý nebo bílý - patří k nejaromatičtějším, zejména do salátů a minutek. Celý pepř se používá do marinád, masových a zeleninových vývarů, masových pečení. Zelený pepř je ideální do omáček k rybám a drůbeži. Platí zásada: bílý pepř dáváme na světlé pokrmy, černý na tmavé. Pepř stimuluje trávení a podporuje krevní oběh.

Šafrán

- nejdražší koření, pocházející původně z Asie. Květ šaránu je fialový, ale samotné koření je oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem. Pro chuťovou intenzivnost jej užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů, paelly, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně do žluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne. Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i afrodiziakální účinek.

Vanilka

- popínavá rostlina pocházející z tropických lesů Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Vanilka je jedním z nejdražších koření na světovém trhu a nejmladším z tzv. klasických koření, používaných v Evropě. Jako koření se používaj čerstvé tobolky nebo z nich vyškrabaná semena nebo sušené, upravené jako prášek, esence nebo extrakt. Vanilka intenzivně voní a má nasládlou chuť. Její použití je omezeno na sladká jídla - likéry, zmrzliny, krémy a sušenky, kompoty, jogurty, pudinky apod. Často se nahrazuje umělým vanilinem.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

Poslední sledované recepty

351
Mediteránská polévka s toasty
Mediteránská polévka s…
124
Smoothie bowl čokoládová s kokosovým mlékem a banánem
Smoothie bowl čokoládová…
80
Cizrnové ragú s rýží
Cizrnové ragú s rýží
72
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…
71
Bábovka z kefíru hrníčková
Bábovka z kefíru…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
AHA.cz Drama u Vondráčkové: První reakce zpěvačky

Drama u Vondráčkové: První reakce zpěvačky

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Ženy.cz Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Blesk.cz Pánské prvky v dámském šatníku očima Iny T.

Pánské prvky v dámském šatníku očima Iny T.

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Pestrý svět koření
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact